«Незламний фронт доблесті і слави»

21 вересня 2016

І не всі повернуться із бою живими,

І не всіх дочекається рідна сім'я.

Пам'ятайте ж ви їх, пам'ятайте такими,

Пам'ятай їх завжди, українська земля.

22 вересня, у День партизанської слави з почуттям безмежної подяки й любові ми віддаємо данину поваги ветеранам антифашистського опору: колишнім підпільникам і партизанам, захисникам і визволителям рідної землі – усім, кого ми з гордістю називаємо народними месниками. Найтяжчі випробування випали на долю українського народу під час Другої світової війни. В умовах тотального террору і нехтування ворогом елементарних прав людини, насамперед права на життя, в Україні сформувався Рух Опору, який став грізною силою і перешкодою на шляху здійснення фашистами жахливого плану поневолення народів.

22 вересня в приміщенні філіалу ім. О.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова відбулася краєзнавча година «Незламний фронт доблесті і слави» до Дня партизанської слави. Присутні на заході студенти І курсу Прилуцького медичного училища дізнались про героїчний визвольний шлях партизанських з’єднань на території України, зокрема на Чернігівщині та Прилуччині. Ознайомились з долею наших партизанів – земляків: Легеди Івана Пилиповича - начальника санітарної частини штурмової групи, Вегери Софії Іванівни – партизанки прилуцького загону Федоренка Григорія Павловича, зв’язкової партизанського загону «Чекіст», що діяв на території Білорусії – Чалової Лідії Дем’янівни. З цікавістю студенти слухали хвилюючу розповідь Добржанського Євгена Олександровича про своїх батьків, членів партизанського загону Миколи Попудренка.

Присутні також мали можливість переглянути документальні кадри про діяльність партизан і підпільників в роки війни, побачити речі, документи партизанів – прилучан.

Гідними слави своїх пращурів є наші воїни, які зараз воюють в лавах Української армії , відстоюючи мир і спокій на рідній землі. Про високий патріотизм солдатів і офіцерів, які сьогодні відстоюють свободу і незалежність нашої держави на сході України присутнім розповів учасник Революції Гідності, бойових дій під час АТО, депутат міської ради – Сакадьов Павло Олексійович.

Хвилиною мовчання вшанували учасники заходу пам’ять тих, хто і в роки війни 1941 – 1945 рр. і в наш час віддав своє життя за свободу і незалежність України та зробили пам’ятні фотографії на згадку про зустріч.

Відповідальна за проведення заходу, завідуюча філії ім. О.В.Кошового краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова – Іващенко Т.О.

За інформацією Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова

Переглядів:106