Прилуки у процесі децентралізації можуть залишитися самостійною громадою

11 листопада 2016

Консультанти Асоціації міст України відвідали Прилуки з метою обговорення процесу добровільного об'єднання громад. Зустріч відбулася 11 листопада в малій залі засідань ради.

Спілкування за «круглим столом» щодо питань впровадження реформи та формування спроможних територіальних громад відбулося за головування міського голови Ольги Попенко в присутності представників структурних підрозділів ради.

Під час своїх виступів консультанти з бюджетних питань Микола Силенко та юридичних, депутат обласної ради Дмитро Іванов, голова постійної комісії облради з питань економічного розвитку, інвестиційної діяльності та здійснення державної регуляторної політики, визначили основні переваги, які спіткатимуть місто в процесі об'єднання.

Серед позитивних моментів він наголосив на: здобутті нових споживачів для комунальних підприємств Прилук, можливості розпоряджатися землями за межами міста та збільшенні грошових надходжень до бюджету громади. Спеціалісти ж ради, на перевагу твердженням косультантів асоціації, озвучили власне бачення ситуації.

Самодостатні села не хочуть об'єднуватися з містами обласного значення на кшталт Прилук. Бажання отримати добропорядне сусідство виникає лише у спустошених населених пунктів, земля яких у дев'яноста відсотках випадків повністю приватизована, а інфраструктура в жалюгідному стані. Від останнього варіанту об'єднання місто точно не отримає користі, а буде змушеним виділяти власні кошти на розвиток поки що чужих територій.

На Чернігівщині сьогодні знаходиться 569 рад, з них 16 — міські, 28 — селищні та 525 — сільські. Ми вже маємо 5 об'єднаних громад й 42 Перспективні плани об'єднань. В області цьогоріч стали на шлях добровільного об’єднання ще 14 територіальних громад, в одинадцяти з яких у грудні відбудуться перші вибори депутатів та голів місцевих рад.

Прилуки досі не увійшли до жодної громади можливо саме тому, що наше місто спроможне самостійно про себе піклуватися. Та процес децентралізації нині гальмується законодавством й не можна упевнено стверджувати, що з добровільного він не стане загальнообов'язковим.

Відтак, учасники засідання визнали, що реформа децентралізації має відбуватись з врахуванням адміністративно-територіальних особливостей Чернігівської області. Необхідно налаштуватись на «розумну децентралізацію», коли кожна об’єднана громада буде фінансово спроможною і забезпечуватиме належний рівень послуг для її жителів.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Прилуцької міської ради

Переглядів:120