Боротьба за пенсію внутрішньо переміщених осіб!

10 травня 2017

Якщо підприємство, на якому ви починали свою трудову діяльність, не контролюється українською владою, довести, що ви там колись працювали і маєте право на пенсію досить складно.

У кого можуть виникнути проблеми?

Поняття «страховий стаж» з'явилося в Україні з 1 січня 2004 року. Починаючи з цього часу інформацію про нього надає відділ персоніфікованого обліку територіального управління Пенсійного фонду України.

З 2000 року в Україні існує Єдиний реєстр застрахованих осіб, який ведеться в електронному вигляді, і містить дані про платежі в Пенсійний фонд України за кожного працівника. Саме з відрахувань і визначається страховий стаж працівника, згідно з яким потім оформляється пенсія. Крім того з 1 січня 2004 року (з дати набрання чинності Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування») у пенсійному законодавстві застосовується поняття «страховий стаж». Саме з 01.01.2004 для зарахування в стаж особи певного місяця роботи необхідно, щоб за цей місяць із заробітку були сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Інформацію про страховий стаж застрахованих осіб, починаючи з 1 січня 2004 року, надає відділ персоніфікованого обліку територіального управління Пенсійного фонду України. Стаж роботи до 1 січня 2004 зараховується на умовах раніше діючого законодавства», - повідомили в Департаменті пенсійного забезпечення Міністерство соціальної політики.

Тобто, тим, хто прийшов на підприємство, яке опинилося на непідконтрольною території, після 1 січня 2004 року, хвилюватися нема про що. Уся необхідна для оформлення пенсії інформація знаходиться в електронній базі даних, доступ до якої є з будь-якої точки України. Підтверджувати стаж доведеться тим, хто працював на таких підприємствах раніше 2004 року. Причому, наявність або відсутність статусу внутрішньо переміщеного особи тут ролі не грає.

Як підтвердити страховий стаж?

У Міністерстві соціальної політики також стверджують, що основним документом, що підтверджує наявність страхового стажу, є трудова книжка.

За відсутності трудової книжки, а також в тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні необхідні записи або містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються дані, наявні в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, довідки, виписки з наказів, особові рахунки і відомості про видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори і угоди з відмітками про їх виконано і та інші документи, що містять відомості про періоди роботи.

Крім того, якщо вищевказаних документів немає, для підтвердження трудового стажу приймаються членські квитки профспілок. Але таким чином можна підтвердити тільки той період роботи, під час якого були сплачені членські внески до профспілки.

У випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, встановлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників.

Якщо підприємства, установи, організації або їх правонаступники розміщуються на тимчасово окупованій території України або в районах проведення антитерористичної операції, спеціальний трудовий стаж може підтверджуватися за даними, наявними в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Що радять юристи?

У підсумку, виходить, що найчастіше громадянам, які зіткнулися з такою проблемою, потрібно їхати за які підтверджують довідками на непідконтрольну територію. Але в силу правових колізій домагатися визнання цього документа потрібно в суді.

Громадяни України мають право на безоплатну правову допомогу. Тому якщо послуги приватного адвоката їм не по кишені, з такою проблемою можна звернутися в центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Бюро правової допомоги.

За отриманням консультації та захистом своїх прав мешканцям м. Прилук та Прилуцького району можна звернутись до Прилуцького бюро правової допомоги за адресою: м. Прилуки, вул. Гімназична, буд. 94 або зателефонувати (04637) 5-07-70 чи (04637) 5-03-43. Також, цілодобово та безкоштовно у межах України можна отримати відповіді на правові питання, за єдиним номером системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103.

Зміни до деяких законів України щодо надання допомоги дітям померлого годувальника

Згідно Постанови Верховної Ради України від 07.02.2017 №1836-VIII вступив в силу Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання допомоги дітям померлого годувальника».

Відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам", раніше особи з інвалідністю з дитинства або діти з інвалідністю мали право на одночасне отримання державної соціальної допомоги та пенсії по втраті годувальника. Після внесення змін: особи з інвалідністю з дитинства або діти з інвалідністю мають право на одночасне отримання державної соціальної допомоги та державної соціальної допомоги дитині померлого годувальника (передбачену Законом України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам») .

У Законі України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам» після внесення змін зазначено, що державна соціальна допомога призначається, в тому числі і особі, яка є дитиною померлого годувальника (у тому числі дитина народжена до спливу 10 місяців з дня смерті годувальника).

Допомога дитині померлого годувальника призначається з дня, наступного за днем смерті годувальника, якщо звернення за призначенням надійшло не пізніше 12 місяців з дня смерті годувальника.

Призначатися державна допомога дитині буде до досягнення нею 18 річного віку. Дітям, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, в професійно-технічних та вищих навчальних закладах до закінчення ними навчальних закладів, але не більше ніж до досягнення 23 років, а дітям-сиротам – допомога призначається до досягнення 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні.

Розмір державної соціальної допомоги встановлюється виходячи з розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність: на одну дитину - 100%, на двох дітей - 120%, на трьох і більше дітей - 150%.

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання допомоги дітям померлого годувальника» набрав чинності з дня, наступного за днем його опублікування - з 05.03.2017 року.

У місячний термін з дня набрання чинності Законом Кабінет Міністрів України забезпечує приведення у відповідність нормативно-правових актів передбачених цим Законом.

За отриманням консультації та захистом своїх прав мешканцям м. Прилук та Прилуцького району можна звернутись до Прилуцького бюро правової допомоги за адресою: м. Прилуки, вул. Гімназична, буд. 94 або зателефонувати (04637) 5-07-70 чи (04637) 5-03-43. Також, цілодобово та безкоштовно у межах України можна отримати відповіді на правові питання, за єдиним номером системи безоплатної правової допомоги тел. 0-800-213-103.

Переглядів:81