Як не стати жертвою нещасних випадків і злочинів, вчинених із необережності

24 травня 2017

Усі ми плануємо своє життя. Але не завжди можемо передбачити всілякі негаразди. Стихійні лиха, хвороби тощо – дуже неприємні обставини, які вносять свої корективи в наші плани. До таких обставин належать і так звані нещасні випадки, які відбуваються поза волею людини. Але все ж таки людина може постраждати і від необережних дій іншої особи, а такі дії кримінальним законом вважаються злочинами. Вони спричиняються через необережну поведінку винної особи, через прийняття помилкового рішення. До таких злочинів можуть належати автокатастрофи, пожежі, травми на виробництві, деякі господарські, екологічні злочини, в багатьох випадках – безвідповідальне ставлення до інтересів оточення.

На перший погляд здається, що неможливо захистити себе від чужих помилок, але деякі способи самозахисту все ж таки існують. Ось кілька з них:

Практика показує, що в багатьох випадках необережна злочинність пов’язана з використанням технічних пристроїв, машин, механізмів. Перш за все це злочини проти безпеки руху (ДТП), охорони праці, проти безпеки виробництва тощо:

  • механізація виробництва, постійний прогрес науки і техніки, збільшення кількості транспортних засобів на дорогах вимагають від людини особливої обережності. Тому завжди дотримуйтесь правил дорожнього руху, використання та експлуатації будь – яких механізмів;

  • якщо особа, яка сідає за кермо, погано себе почуває, схвильована або не має достатнього рівня професійної підготовки, умовте її не робити цього;

  • якщо ви помітили, що якийсь механізм знаходиться в неналежному технічному стані, сповістіть про це відповідального працівника або адміністрацію підприємства, установи тощо.

Особливу небезпеку становлять злочини у сфері захисту здоров'я, а саме:

  • недбале, некваліфіковане виконання медичним персоналом своїх професійних обов’язків. Пам’ятайте, що будь – які ін’єкції, косметичні та медичні процедури мають проводитися одноразовими інструментами або інструментами, які пройшли необхідну санітарну обробку. Не довіряйте випадковим людям своє здоров'я, користуйтеся послугами медичних установ усіх форм власності, що мають відповідну ліценцію;

Вжиття заходів щодо запобігання злочинам і нещасним випадкам, пов’язаним із недотриманням правил пожежної безпеки:

  • не забувайте, що палити в ліжку, тим більше у стані алкогольного сп’яніння – небезпечно;

  • необхідно періодично перевіряти роботу димоходу, якщо і вас в оселі є камін або пічне опалення;

  • тримайте сірники в недоступному для дітей місці.

Кожен з нас може стати потерпілим від необережного злочину, тому будьте уважні та обережні, намагайтеся застерегти себе та оточуючих від трагічних помилок.

Стаття 128. Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження (Кримінальний кодекс України)

Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження - карається громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до двох років.

Стаття 271. Порушення вимог законодавства про охорону праці

1.Порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів про охорону праці службовою особою підприємства, установи, організації або громадянином - суб’єктом підприємницької діяльності, якщо це порушення заподіяло шкоду здоров’ю потерпілого, - карається штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк.

2.Те саме діяння, якщо воно спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки, - карається виправними роботами на строк до двох років або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до семи років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до двох років або без такого.

Стаття 286. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами

1.Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, - карається штрафом від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

2.Ті самі діяння, якщо вони спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження, - караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

3.Діяння, передбачені частиною першою цієї статті, якщо вони спричинили загибель кількох осіб, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років.

П р и м і т к а. Під транспортними засобами в цій статті та статтях 287, 289 і 290 слід розуміти всі види автомобілів, трактори та інші самохідні машини, трамваї і тролейбуси, а також мотоцикли та інші механічні транспортні засоби.

Стаття 140. Неналежне виконання професійних обов'язків медичним або фармацевтичним працівником

1. Невиконання чи неналежне виконання медичним або фармацевтичним працівником своїх професійних обов'язків внаслідок недбалого чи несумлінного до них ставлення, якщо це спричинило тяжкі наслідки для хворого, - карається позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п'яти років або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк.

2. Те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки неповнолітньому, - карається обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.



Прилуцьке бюро правової допомоги

Переглядів:71