Робота центру соціальних послуг у 2017 році

13 листопада 2017

На апаратній нараді міського голови, яка відбулася 13 листопада, директор територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Валентин Попко інформував про роботу центру в 2017 році.

У складі територіального центру діють 3 структурні підрозділи:

- відділення соціальної допомоги вдома;

- відділення організації надання адресної натуральної та грошової

допомоги;

- відділення денного перебування.

Фактично в закладі працює 85 працівників.

За 9 місяців 2017 року структурними підрозділами територіального центру надано соціальних послуг 1459 громадянам, із них на платній основі 403 громадянам, які отримали 4100 соціальних послуг на суму 95,4 тис. грн.

Для надання соціально-побутової допомоги одиноким непрацездатним громадянам та інвалідам в домашніх умовах діє відділення соціальної допомоги вдома.

57 соціальних робітників надали послугу догляду вдома 722 підопічним.

Середнє навантаження на одного соціального робітника складає 11,3 людини.

Працівниками відділення постійно проводиться робота по обстеженню матеріально-побутових умов проживання пенсіонерів та інвалідів міста.

Установа територіального центру проводить роботу по оформленню одиноких пенсіонерів та інвалідів міста до будинків інтернатів геріатричного та психоневрологічних інтернатів. За 9 місяців відправлено 5 чоловік до Козелецького інтернату. Повернуто 1 справа, оскільки немає вільних місць у психоневрологічних інтернатах. Є проблема з вільними місцями для влаштування до психоневрологічних інтернатів.


Відділенням організації надання адресної натуральної та грошової допомоги надано послуг 941 громадянину.

Відділенням надаються: перукарські послуги, ремонт взуття, ремонт одягу, послуги робітника з комплексного обслуговування ремонту будинків, послуги банку одягу, надання натуральної допомоги.

При відділенні безкоштовно працює пункт прокату засобів реабілітації де мешканці міста мають змогу взяти на прокат палиці, милиці, ходунки, інвалідні візки, тощо.

З метою надання адресної допомоги та покращення якості життя підопічних територіальний центр тісно взаємодіє з структурними підрозділами виконавчого комітету Прилуцької міської ради, соціальними службами, підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності, а також фізичними особами-підприємцями.

Протягом 2017 року благодійниками надано натуральної допомоги на суму 19854,65 грн., а саме: продуктів харчування - 4593,90 грн.; одяг бувший у використанні- 8625,00 грн; мікрохвильова піч - 1563,00 грн; посуд - 517 грн.

У вересні 2017 року надійшла гуманітарна допомога з Англії через обласну благодійну організацію «Аратта» на суму 4555,75 грн, це: одяг, білизна, засоби особистої гігієни, засоби реабілітації, меблі, постільна білизна.


Відділення денного перебування надало послуги 152 громадянам.

Працює відділення відповідно до державного стандарту соціальної адаптації та надає такі види послуги:

- Допомога в аналізі життєвої ситуації, визначення основних проблем, шляхів їх вирішення;

- Надання психологічної допомоги;

- Корекція психологічного стану та поведінки в повсякденному житті;

- Навчання, формування та розвиток соціальних навичок, умінь, соціальної компетенції;

- Допомога в зміцненні/відновленні родинних і суспільно корисних зв’язків;

- Участь в клубах за інтересами, клубах активного довголіття, організація денної зайнятості та дозвілля.

У відділенні денного перебування функціонують клуби:

  • Клуб за інтересами: «За покликом душі»;

  • Театр пісні: «Зірки континентів»;

  • Клуб активного довголіття: «До здоров’я без ліків та довголіття без хвороб»; (масажі)

  • Клуб активного довголіття: «До здоров’я через фізкультуру».

Протягом року проводяться різноманітні розважальні заходи.


Фінансово-господарська діяльність територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) здійснювалась відповідно до кошторису та штатного розпису. Матеріально-технічна база протягом 2017 року підтримувалась предметами першочергової необхідності.

Протягом року в установі власними силами зроблено та робиться косметичний ремонт приміщення денного перебування: актового залу та коридору, туалетної кімнати для інвалідів. Проведено підготовку до осінньо-зимового періоду:

  • Замінено дерев’яні вікна в котельнях на металопластикові;

  • Придбані електронні програматори для регулювання подачі тепла в залежності від часу доби, пори року, зовнішньої температури;

  • Проведено заміну 2-х лічильників холодної води;

  • Проведено діагностику 14 вогнегасників.

Користуючись нагодою, директор центру у своєму виступі торкнувся болючої теми обов’язку повнолітніх дітей утримувати своїх батьків.

У місті є поодинокі випадки коли діти недостатньо або взагалі не турбуються про своїх батьків.

Утримання батьків дітьми є відповідною компенсацією за утримання і турботу, надану батьками дитині. В нормальних умовах діти добровільно допомагають своїм непрацездатним батькам і турбуються про них.

Однак, безсумнівно, неможливо змусити дорослих повнолітніх дітей любити і поважати своїх батьків. Любов, доброта, порядність, чесність є етичними поняттями, а не юридичними. Разом з тим слід пам’ятати, що однією з основних цілей регулювання сімейних відносин, відповідно до частини другої статті 1 Сімейного кодексу України, є утвердження почуття обов’язку перед батьками.

Обов’язок повнолітніх дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків закріплений в статті 51 Конституції України. Дана конституційна норма знайшла своє відображення і в Сімейному кодексі України (статті 202-206).

Відповідно до статті 202 Сімейного кодексу України повнолітні дочка, син зобов’язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

Таким чином Валентин Попко звернув увагу на те, що:

  • потреба матеріальної допомоги полягає в тому, що батьки не мають можливості забезпечити своє гідне існування у зв’язку із відсутністю пенсій чи їх низького розміру, а також у зв’язку із відсутністю у них інших джерел для існування;

  • непрацездатними визнаються особи, які досягли пенсійного віку та інваліди I, II та III груп.

Також до дітей може бути пред’явлений позов про стягнення аліментів. Стягнення з дитини витрат на догляд та лікування батьків передбачено Статтею 206 Сімейного кодексу України.

Діти безумовно повинні забезпечувати достатній життєвий рівень та необхідні умови для існування. Проте в сучасних умовах тяжка хвороба, інвалідність або немічність батьків потребують значних додаткових витрат, які не покриваються сумами сплачуваних дітьми аліментів. Саме з метою уникнення випадків матеріальної незахищеності батьків, стаття 203 Сімейного кодексу України встановлює обов’язок дітей брати участь у додаткових витратах на батьків.

Наостанок директор територіального центру додав: “Хочу щоб мешканці міста не були байдужими до своїх батьків, а також мали змогу впливати на якість життя тих, хто цього потребує. Адже наша домівка не може визначатися межами свого помешкання. Наш дім - це все наше місто, в тому числі люди, які нас оточують”.


За інформацією територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Прилуцької міської ради

Переглядів:91