Як працює механізм захисту прав дитини в Прилуках

22 грудня 2017

Учора, 21 грудня, відбулося спільне засідання міжвідомчої наради «Про антигромадські прояви у дитячому та підлітковому середовищі» й Постійної комісії з питань захисту прав дитини.

«Проведення нашої наради у такому широкому форматі викликано насамперед тим, що в нашій області протягом року стались прикрі події, які набули резонансного значення, - зазначила на початку засідання начальник служби у справах дітей міської ради Людмила Кулій. - В Носівському та Срібнянському районах трапились випадки, які мали тяжкі та фатальні наслідки для дітей. Відповідно, ці питання перебувають на особливому контролі Міністерства соціальної політики України, оскільки, причиною того, що трапилось вбачається бездіяльність органів місцевого самоврядування, суб'єктів соціальної роботи із сім'ями, дітьми та молоддю регіону, зокрема, територіальних підрозділів Національної поліції, служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, закладів охорони здоров'я, підрозділів у справах сім'ї та молоді. Тому хотілось би сьогодні, щоб кожен з присутніх у цій залі перейнявся цією проблемою і визначився зі своїм значення у цьому ланцюжку дитячої долі».

Учасники засідання обговорили безліч питань й зосередилися на тому, чи можна було запобігати згаданим випадкам, що трапились у сусідніх районах? Як діяти, коли дитина прийшла до школи чи садочка з синцем? Якщо поскаржилась на побиття з боку батьків, інших осіб? Адже, загальне соціальне неблагополуччя породжує нещастя в родинах, загальні психологічні стреси викликають стреси в поняттях і душах людей, сприяють насильству та жорстокості. Як діяти при виявленні фактів та сумнівів щодо вчинення злочину проти дитини?

Кожна структура має певні повноваження і діє відповідно до норм чинного законодавства. Тому станом на липень 2017 року до Прилуцького міського ЦСССДМ надійшло 191 повідомлення щодо сімей у СЖО (94 - управління праці та соціального захисту населення, 22 - установи виконання покарань, 32 - звернулось самостійно, 8 - виявлено Центром, 16 - служба у справах дітей, 6 - заклади освіти, 3 - КСН, 3 – органів внутрішніх справ, 2 - заклади охорони здоров'я, 1 - відділами молоді та спорту, 4 - інші суб'єкти соціальної роботи).

Родини проінспектовано. За результатами початкової оцінки потреб, у 2017 році 33 сім’ї взято на облік та соціальний супровід Центру, як такі, що перебувають у складних життєвих обставинах.

Діти з вкрай складних родин, де батьки неналежним чином виконують батьківські обов'язки, вчиняється будь-який вид насильства відносно дитини, діти систематично самовільно залишають домівку, залучаються до найгірших форм праці, перебувають на профілактичному обліку служби у справах дітей міської ради як такі, що опинились у складних життєвих обставинах. На даний час таких 35 дітей. Вони виховуються у 15 сім'ях. Родини постійно відвідуються за місцем проживання, з батьками проводяться бесіди щодо відповідального ставлення до виконання батьківських обов'язків, надається соціально-правова допомога.

Протягом поточного періоду 2017 року на облік служби взято 16 дітей цієї категорії (з 4 родин). Знято з обліку 7 дітей (6-у зв'язку з припиненням підстав узяття дитини на облік, 1-у зв'язку зі зміною місця проживання). До Ніжинського центру соціально-профілактичної реабілітації дітей служби у справах дітей облдержадміністрації влаштовано 3 дітей. За кожною цифрою стоїть доля дитини.

Лише цього року до служби у справах дітей міської ради з питань, які б могли б бути поштовхом для виявлення дітей, що опинились у СЖО, звернулось 142 громадян. З них:

16 – з метою встановлення участі батьків у вихованні дітей (у разі якщо батьки проживають окремо),

22 – щодо отримання висновку про доцільність позбавлення батьківських прав одного з батьків,

3 – щодо визначення місця проживання дітей,

2 – по питанню зміни прізвища дитині,

8 – реєстрації дитини,

14 – з питань отримання дозволу на відрахування дитини з навчальних закладів різних рівнів акредитації,

67 – щодо неналежного виконання батьками обов'язків стосовно дітей.

Кожне звернення розглядалось безпосередньо за участю заявників, обстежувались умови проживання дітей, збиралась додаткова інформація для прийняття законодавчо обґрунтованого рішення.

Наступним питанням порядку денного про виконання законодавства щодо протидії насильства в сім'ї звітувала Олена Опанасенко, головний спеціаліст у правах сім'ї та молоді міської ради.

З 14 по 15 грудня посадовець брала участь 2-денному тренінгу на тему: "Ідентифікація, перенаправлення та надання допомоги дітям, які постраждали від торгівлі людьми", який проходив у місті Чернігів.

Навчання відбулося з ініціативи громадської організації "Чернігівський громадський комітет захисту прав людини". Його головною метою було посилення спроможності та можливостей державних та правоохоронних органів Чернігівської області в сфері запобігання торгівлі людьми, виявлення дітей, які постраждали від торгівлі людьми, надання їм необхідної допомоги в рамках Національного механізму взаємодії задля підвищення рівня виявлення постраждалих від торгівлі людьми серед дітей та сприяння доступу таких дітей до допомоги та захисту.

В нашій області зафіксовано 131 випадок торгівлі людьми. Але це далеко не всі випадки. Проблема в тому, що люди, а діти тим паче, які навіть потрапляють у дану ситуацію, не звертаються за допомогою до відповідних установ.

Олена Опанасенко повідомила, що в Україні запроваджено можливість подання громадянами усних заяв та повідомлень про кримінальні правопорушення, пов’язані з торгівлею людьми за допомогою засобів телефонного зв’язку, тобто за телефоном «гарячої лінії» та їх надіслання через мережу Інтернет.

Телефони Національної «гарячої лінії» з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів - 0 800-505-501 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів), 527 (безкоштовно для абонентів Київстар, МТС, Life), Чернігівського громадського комітету захисту прав людини - (0462) 61-25-32, головного спеціаліста у правах сім'ї та молоді Прилуцької міської ради Олени Опанасенко 7-12-47.

Щороку тисячі громадян України потерпають від торгівлі людьми. Цей вид злочину за кримінальними прибутками займає третє місце у світі після нелегальної торгівлі зброєю та наркотиками.

За оцінками Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні з 1991 року понад 230 тисяч українців постраждали від різних форм сучасного рабства.

Низький рівень доходів громадян області, події на сході України, розташування Чернігівської області в прикордонній зоні є головними чинниками, які впливають на ситуацію торгівлі людьми та підвищують ризики потрапляння громадян у дану ситуацію.

Ідентифікація осіб, які стали жертвами торгівлі людьми, є першим кроком у процесі надання відповідної допомоги. Важливим залишається питання щодо приділення особливої уваги ідентифікації осіб, які постраждали, серед внутрішньо переміщених осіб та демобілізованих військовослужбовців як категорій, особливо вразливих до торгівлі людьми, надання своєчасної допомоги вказаним особам.

У сфері протидії торгівлі людьми, особливо дітьми, проводиться профілактична робота, спрямованої на попередження протидії торгівлі людьми, особливо серед внутрішньо переміщених осіб; проводяться інформаційно-освітні заходи щодо інформування населення про запобігання ризикам потрапляння у ситуації торгівлі людьми; враховуються нові обставини, що виникли внаслідок збройного конфлікту на сході України. Обговоривши цю проблему, учасники засідання перейшли до не менш важливої.

Начальник служби у справах дітей Людмила Кулій та заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тетяна Фесенко здійснили обмін інформацією з учасниками спільного засідання щодо дітей виявлених протягом листопада-грудня, які виховуються в сім'ях, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов'язків, зчиняють насильство в сім'ї, жорстоко поводяться з дітьми.

Змістовними даними з приводу таких інцидентів поділилася старший інспектор з ювенальної превенції сектора ювенальної превенції Прилуцького відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Чернігівській області Тетяна Пироженко.


За інформацією служби у справах дітей

та головного спеціаліста у справах сім'ї та молоді

Переглядів:84