100 років з дня початку "червоного терору", злочинної репресивної політики комуністичного режиму

05 вересня 2018

Сьогодні, 5 вересня, в Україні відповідно до постанови Верховної Ради України від 08.02.2018 № 2287-VІІІ вшановується День пам’яті – 100 років з дня початку «червоного терору» – злочинної репресивної політики комуністичного режиму. Небайдужа громадськість міста, посадовці, студенти та учні загальноосвітніх шкіл міста зібрались біля храму Різдва Пресвятої Богородиці, де встановлено памятний хрест жертвам комуністичного режиму, щоб вшанувати пам’ять про невинно загублені життя і звірства проти людяності, продиктовані ідеєю диктатури пролетаріату.

Директор краєзнавчого музею Тетяна Зоць у своєму виступі наголосила, що жертвами політики «червоного терору» ставали не тільки люди, які обіймали більш-менш високе становище у суспільстві – професори, лікарі, інженери, партійні лідери, колишні високі чиновники, генерали, найвищі духовні особи, представники купецтва й аристократії, а й прості ремісники і селяни.

За офіційними даними в червні й липні 1919 року відбулося 328 народних повстань. Ширилися народні повстання й на Прилуччині. Характерно, що піднімали на боротьбу селян представники місцевої інтелігенції, які виступали проти диктатури, насилля, проти нищення національної культури, за вільну Україну. Селянські виступи відбулися в Іваниці, Линовиці, Турівці, Ольшані. Так, в Іваниці організувався повстанський загін під орудою Вернигори, а у квітні 1919 року до Іваниці прибув загін ватажка Ангела. Після бойового зіткнення в Іваниці більшовики нашвидкуруч створили в Прилуках надзвичайний Військово-Революційний штаб, що мав вжити рішучих заходів і придушити повстання. Було заарештовано 80 чоловік, 46 з яких – розстріляно.

До слова також був запрошений отець Віталій Юрочко, настоятель храми Різдва Пресвятої Богородиці.

Сьогодні ми бачимо, що далеко не всі факти й події в житті того покоління, яке змагалося за самостійність своєї батьківщини, були нам відомі й зрозумілі та належно висвітлені.

Пам’ятаймо, що хто не знає свого минулого, той не вартий майбутнього.

Переглядів:61