23 жовтня розпочався осінній місячник з балгоустрою та санітарної очистки міста

23 жовтня 2018

Головний спеціаліст санітарно-екологічного контролю управління з питань надзвичайних ситуацій та оборонної роботи міської ради Андрій Бойченко проінформував про поводження з рослинними рештками та організацію проведення місячника з благоустрою та санітарної очистки міста Прилуки під час наради міського голови, яка відбулася 22 жовтня.

Андрій Бойченко наголосив, що продовжуються сезонні роботи на присадибних ділянках. Господарі проводять заходи з оздоровлення, догляду та відновлення плодових та декоративних зелених насаджень, упорядковують городні земельні ділянки. І щороку ми спостерігаємо ставлення мешканців до навколишнього природного середовища та городян. Рослинні рештки, некондеційні овочі, гілки, фрукти виносяться до контейнерних майданчиків, на узбіччя проїжджої частини та саме найгірше спалюються. Акцентував, що відповідно до чинного законодавством України (ЗУ “Про відходи”, ЗУ “Про ОНПС”, ЗУ “Про рослинний світ”) та Правил благоустрою території м.Прилуки, це — заборонено. Не дотримуються даних вимог і сільгоспвиробники в районі, землі яких межують із містом, спалюючи стерню та солому.

При спалюванні 1 тони опалого листя виділяється 30 кг чадного газу, а під час спалювання стерні та соломи на полях гинуть тварини, корисні комахи. Від термічного перенавантаження руйнується верхній, найбільш корисний, гумусний шар ґрунту.

Більш детально посадовець розповів про вимоги щодо правильного поводження з рослинними рештками. Укладений договір з КП “Послуга”, який є у господі та при належній щомісячній сплаті, не є підставою для захаращення контейнерних майданчиків, узбіч проїжджої частини вулиць міста. Пояснив, що даний Договір складений на вивезення твердих побутових відходів, а не рослинних решток. Відповідно до Державного класифікатора України “Класифікатор відходів ДК 005-96” залишки рослинних решток (гілки, бадилля, некондиційні овочі, фрукти, плоди та інше) не входять до переліку “Б.6 Відходи діяльності установ громадського харчування, технічного обслуговування та ремонту устаткування, приладів та виробів інших, відходи комунальні та аналогічні неспецифічні промислові інші (група 77)» , але всі ці види відходів перелічені у “групи 01 А.1 Відходи виробництва продукції сільського господарства та мисливства». Цим чітко визначено, що рослинні рештки не відносяться до комунальних та побутових відходів.

Зрозуміло, що треба доглядати за садом, деревам, городом, але це необхідно робити у цивілізований спосіб. Навів приклади:

1. Домовитись із сусідами і спільно замовити причіп чи великорозмірний контейнер.

2. Подрібніти гілля по півметра, зробити щось на кшталт в'язанок, скріплюючи чи то мотузкою чи дротом. За, що їм, від щирого серця подякують, літні люди, які топлять дровами, а велику гілку перерубати немає сил чи можливості. Та й у причіп буде набагато компактніше класти подрібнене гілля.

3. Компостування та мульчування.

Андрій Бойченко детально зупинився на даному виді поводження із залишками рослинності. Зазначив, що необхідно обрати клаптик землі для розташування місця для компостування. Далі — тільки переваги:

- Піддобрення вже знаходяться на земельній ділянці, транспортування - відпадає.

- Розкладаючись листя, бадилля, дрібні гілочки повертають всі поживні речовини землі та покращують якість та гумусний вміст ґрунту.

- Також поступово розкладаючись, залишки живлять бактерій і комах, що існують в ґрунті. Такий симбіоз видаляє з гранту патогенні організми грибкового та бактеріального типу.

Ще одне застосування опалого листя — це мульчування ним рослин на присадибній ділянці. Сухим листям можна укривати на зиму багаторічні квіти, садову суницю, ягідні кущі, виноград, посадки часнику та цибулі.

У такий спосіб захищається ґрунт та також покращується його якість. До речі, мульчування перешкоджає росту бур’янів.

Таким чином виконуючи компостування та мульчування господар не тільки не має негативного впливу на довкілля, а навпаки — відновлює та живить грант, поліпшує якість повітря, має добрі відносини із сусідами.

Отже, поводження із рослинними рештками повинно здійснюватись тільки в перераховані способи та в межах дотримання Закону України.

Посадовець зазначив, що необхідно бережно ставитися до довкілля і це має виховуватись із дитинства. І тому у навчальних закладах необхідно вести відповідну роботу з дітьми.

А основною проблемою міста щодо спалювання є байдужість безвідповідальність самих городян, які живуть за принципом “моя хата з краю”. Мешканці не бажають потурбуватись за здоров’я своє та рідних. Мало прилучан готових до співпраці із Муніципальною поліцією, тобто бути свідком при складанні протоколу про адміністративне правопорушення. Майже ніхто не робить зауваження сусіду, коли той спалює листя. Більшість хоче бути хорошим, ковтаючи те, що сусід вирішує свої проблеми із рослинними рештками за рахунок навколишнього середовища, за рахунок здоров’я оточуючих. Легше висловити весь негатив у соцмережах, що Муніципальна поліція мало працює. Але ж вони не можуть одночасно знаходитись біля кожного двору. Необхідно, щоб кожний зрозумів і головне взяв на себе свою громадську відповідальність.

Вирішити питання спалювання можливо тільки з дієвою особистою допомогою всіх мешканців міста.

Відповідно до розпоряджень міського голови з 23 жовтня по 30 листопада 2018 року у місті будуть проводитись заходи з благоустрою та санітарної очистки. Утворено штаб з проведення місячника. Підготовлені листи із пропозиціями для участі у заходах. Під час місячника будуть проведені заходи на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 31.10.2010 № 777р “Деякі питання проведення акції “За чисте довкілля” та Дня благоустрою території населених пунктів”, листа заступника голови облдержадміністрації від 28.09.2018 № 05-05/9325.

За інф. головного спеціаліста санітарно-екологічного контролю управління

з питань надзвичайних ситуацій та оборонної роботи міської ради Андрія Бойченка

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю міської ради

Переглядів:66