До Міжнародного дня лялькаря

На юнацькому відділі МЦБ ім.Л.Забашти розпочала діяти виставка ляльок минулих років, ляльок ручної роботи та колекційних.

Ляльки надали рукодільниці-майстрині Ольга Ведмідська, Тетяна Шевченко, Оксана Чепурна та Ольга Бойко.

На виставці представлені авторські ляльки та ляльки радянської доби колекціонерки Катерини Приходьченко.

Під час презентації присутні дізнались, що лялька має власну історію і в слов’янській міфології ця дитяча забавка співзвучна з іменем богині кохання, весни і краси Лелі (Лялі), про історію виникнення ляльки Тильди, вальдорфської, пупса та реборна.

21 березня у світі відзначається Міжнародний день лялькаря. Про професію лялькаря та ляльковий театр, який уже більше 20 років діє при міській дитячій бібліотеці ім. П.Білецького-Носенка, розповіла завідувачка бібліотекою Євгенія Гнатів.

Тетяна Шевченко розповіла про захоплення шитими ляльками та історію створення власних ляльок. Відома в місті майстриня робіт в стилі хенд-мейд поділилась емоціями від виставки та додала про ляльку, як домашній оберіг, як зв'язок між поколіннями.

Директор бібліотеки Людмила Зубко додала, що бібліотека завжди працює із талановитими неординарними людьми і виставка ляльок – це найперший доказ цього.

Виставка діятиме протягом місяця.

МЦБ ім.Л.Забашти

 

«Лялькова історія своїми руками»

21 березня у всьому світі відзначають Міжнародний день лялькаря – професії не зовсім звичної, але дуже цікавої. Лялькарі це не просто люди, вони художники і маги водночас: «чаклують з ляльками», створюють казкову атмосферу, задають динаміку і характер своїм персонажам, дарують емоції дорослим і дітям. У цей день вшановують не лише працівників лялькових театрів, а й митців, що створюють ляльки власноруч.

У Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. П. Білецького-Носенка 16 березня відбувся бібліоковоркінг до Міжнародного дня лялькаря «Лялькова історія своїми руками», на який запрошені були учні 5-х класів ліцею №7.

Присутні ознайомилися з історією появи ляльки серед людей та поділилися розповідями про свої улюблені іграшки.

 Про диво «живої» іграшки, а саме про ляльковий театр, що діє при книгозбірні, його історію, розповіла дітям завідувачка бібліотекою Гнатів Євгенія Валентинівна.

Ляльками можна гратися, за допомогою них можна створювати прекрасні вистави, їх можна колекціювати та реставрувати, а ще їх можна створювати власноруч. І від цього отримувати не лише задоволення та дарувати естетичну насолоду знайомим та рідним, а й отримувати за це гроші, виготовляючи на замовлення. Саме такою нелегкою справою і займається Валентина Радченко, яка поділися своїм безцінним досвідом з аудиторією.

Перші ляльки, які робила гостя, були виконані у чулочній техніці, потім пішли різноманітні іграшки з фетру: ляльки – ангели, равлики, гноми, коти та зайці, новорічні та великодні прикраси.

Але найбільше захоплення викликають ляльки Тільди. Лялька Тільда – лялька виготовлена з натуральних тканин, прикрашена найрізноманітнішим декором – ґудзичками, стрічками, тасьмою, мереживом. Сьогодні ця іграшка дуже популярна не тільки серед дітлахів, але й серед дорослих. А стильні ляльки, виготовлені Валентиною Радченко, прикрашають оселі Франції, Іспанії, Німеччини, Греції та Італії.

За інф.Прилуцької міської бібліотеки для дітей ім. П. Білецького-Носенка

Успіхи вихованців Прилуцької дитячої музичної школи

Учні та викладачі Прилуцької дитячої музичної школи ім. Л.М. Ревуцького активно приймають участь в дистанційних всеукраїнських, міжнародних конкурсах та отримують призові місця:

Лютий 2021 рік. ХХ Міжнародний молодіжний фестиваль-конкурс «Мистецькі барви 2021» м. Прилуки:

1. Ансамбль домристів «Скерцо» у складі: Бебешко В., Ященко А., Дейнека В., Люлька В., Гарбаринін В. Керівник Голобородько В.Т., концертмейстер Котляревська Н.І. - Диплом І ступеня;

2. Кендзерська Алла ванівна (професіонали, гітара) – Диплом І ступеня;

3. Зленко Вікторія (естрадний спів). Викладач Козленко О.А. – Диплом І ступеня;

4. Проект «Восьма нота» (гітара) у складі: Сидоренко О., Зеленін А., Кендзерська В., Залевська Д., Харасіка О., Охріменко Є. Керівник Кендзерська А.І. – Диплом ІІ ступеня;

5. Бодько Артем (баян) жанр «Мистецька надія». Викладач Корнєва В.А. – Диплом ІІ ступеня;

6. Дует у складі: Бенеда Тетяна (фортепіано) та Чалий Герман (акордеон). Керівники: Бенеда Ю.М., Щербина С.Б. – Диплом ІІІ ступеня;

7. Тріо «Баян Плюс» у складі: Коковін А., Юрченко Є., Гайдай В. Керівник Петрухно Т.Г. – Диплом ІІІ ступеня;

8. Яценко Анжеліка (флейта). Викладач Ушенко Г.М., концертмейстер Ушенко Т.В. – Диплом ІІІ ступеня;

9. Шепель Катерина (естрадний спів). Викладач Компанець О.М. – Диплом ІІІ ступеня;

10. Дейнека Віолетта (естрадний спів). Викладач Козленко О.А. – Диплом ІІІ ступеня;

11. Юрченко Єлизавета (естрадний спів). Викладач Козленко О.А. – Диплом ІІІ ступеня;

12. Бенеда Тетяна (скрипка). Викладач Проценко Г.Г., концертмейстер Шуляк В.І. – Грамота за участь.

Лютий 2021 рік. Шостий відкритий міський дитячий конкурс виконавців на струнно-смичкових інструментах «Дебют» м. Чернігів:

1. Бенеда Тетяна (скрипка). Викладач Проценко Г.Г., концертмейстер Шуляк В.І. – Диплом ІІ ступеня;

2. Дует скрипалів у складі: Гніденко Крістіна, Прудяк Альона. Керівник Соболь Л.А., концертмейстер Чорноморець Л.М. – Диплом ІІІ ступеня.

Лютий 2021 рік. І Міжнародний фестиваль-конкурс “Kharkiv TALENT music FEST” м. Харків:

1. Проект «Восьма нота» (гітара). Керівник Кендзерська А.І. – Диплом І ступеня;

2. Викладач Кендзерська Алла Іванівна (професіонали, гітара)- Диплом І ступеня;

3. Чалий Герман (соло, акордеон) концертмейстер Бенеда Тетяна. Викладач Щербина С.Б. – Диплом ІІ ступеня.

Лютий 2021 рік. Всеукраїнський фестиваль-конкурс мистецтв «Мелодія моєї мрії» м. Київ:

Викладач Кендзерська Алла Іванівна (гітара). Інструментальне мистецтво (дорослі) – Диплом І ступеня.

 
 
 
 

Директор школи О.М.Компанець

 

«Свято Колодія»

Колодія – традиційне східнослов’янське, зокрема й українське свято, що відзначається протягом тижня перед Великим постом. Це свято весни, розквіту та відродження. Час примирення та злагоди. Для молоді – час залицянь та пошуку пари.

Свято має багатовікову історію та традиції святкування.

11 березня у виставковій залі музею відбулася зустріч з учнями 14 школи, на якій говорили про особливості свята Колодія, провели ряд тематичних конкурсів та почастували учасників традиційною стравою свята - варениками з сиром.

За інф.Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова

 

 

«Тепло душі у намистинах»

11 березня в читальній залі міської бібліотеки ім.Л.Забашти відбулась персональна виставка Галини Петрівни Ворончихіної «Тепло душі у намистинах».

На виставці представлені вишиті бісером та хрестиком картини. Барвисті пейзажі, портрети, квіткові композиції викликають захоплення і вражають високою майстерністю виконання.

Галина Петрівна розповіла про символіку, яку вклала у кожен візерунок своїх рушників та вишитих бісером сорочок.

Майстриню вітали члени клубу книголюбів «Джерело» Лідія Скотнікова, Тетяна Шевченко, Борис Потапенко, директор бібліотеки Людмила Зубко.

Приємним сюрпризом стало вітання доньки Тетяни Єлістратової та музичні вітання дуету народного фольклорного аматорського коллективу «Горлиця» у складі Вікторії Лемещенко та Ніни Ведмідь.

Міська бібліотека ім.Л.Забашти

 

Презентація робіт вихованців ЦТДЮ

10 березня на юнацькому відділі міської центральної бібліотеки ім.Л.Забашти відбулась презентація робіт вихованців ЦТДЮ в техніці діамантової мозаїки.

Чудові картини, які виблискують на сонці справжнім діамантовим блиском, представили майстрині гуртка «Чарівна намистинка» (кер. Колеснікова О.В.), «Дівочої школи «Ассоль» (кер. Яременко І.В.), «Бісерне сяйво» (кер. Дорошенко С.М.), творча майстерня «Креативне рукоділля» (кер. Гордієнко М.Г.)

Дівчатка, Діана Капара, Оля Харченко та Даря Сєрова із задоволенням поділились окремими секретами своїх творчих надбань.

 
 

Директор бібліотеки Людмила Зубко вручила грамоту учителю трудового навчання гімн №5 Оксані Чепурній за творчу співпрацю з бібліотекою та креативний метод популяризації книги у роботах, виконаних у техніці bookfoldinq та подякувала юним майстриням та керівникам гуртків ЦТДЮ за прекрасні роботи.

Центральна бібліотека ім.Л.Забашти

 

 

Концерт «Мелодії весни»

05 березня в Прилуцькій ДМШ ім. Л.М. Ревуцького під час святкового концерту з нагоди Міжнародного жіночого дня на адресу люблячих дружин, сестер, матерів, бабусь та просто для усіх жінок пролунали теплі і ніжні слова захоплення, глибокої вдячності та шани.

Своїми чудовими виступами, своєю майстерністю й емоційністю виконання вітали жінок зі святом учні молодших класів фортепіанного відділу.

Концерт «І лине музика весни»

06 березня  в Прилуцькій ДМШ ім. Л.М. Ревуцького відбувся концерт відділу народних інструментів, приурочений до Міжнародного жіночого дня 8 Березня.

Пролунали твори українських та зарубіжних композиторів.

 Директор школи О.М. Компанець

 

 

Лілія Черненко-Бондаревич переможець літературно-мистецької премії імені Любові Забашти

3 березня, у Всесвітній день письменника, у МЦБ ім. Л. Забашти відбулося нагородження переможців літературно-мистецької премії ім. Л. Забашти «Квіт папороті»-2020.

У теплій дружній атмосфері шанувальників літературного слова згадували поетесу-землячку Любов Забашту, читали поезії поетеси, виконували пісні на її вірші. Відеофрагменти про відкриття пам’ятника Любові Забашті у 2011 році, де син поетеси Ігор Забашта дякував всім прилучанам за велике пошанування його мами, нагадали про те, що цього року минає 10 років, як Любов Забашта постала в бронзі у міському парку.

У відеозаписі прозвучала нова пісня на слова Любові Забашти «Люблю тебе», музику до якої написав київський композитор Юрій Решетар, у виконанні онуки поетеси Олесі Забашти.

Нагородження дипломантів цьогорічних літературних перегонів проводила начальник відділу культури Прилуцької міської ради, член журі Катерина Мовчан. Дипломантом ІІ ступеня стала студентка Прилуцького фахового медичного коледжу Катерина Скрипка. Диплом ІІІ ступеня отримала учениця 7кл. гімназії №5 ім. В. Затолокіна Анастасія Ващенко.

Спеціальними дипломами були відзначені Катерина Василенко – заслужена артистка України, член Національної спілки журналістів України, авторка книг для дітей та дорослих (м. Київ), за книги «Хай живе Вареник» та «Каламарчик веселого настрою» та Ганна Дудка – поетеса, член Спілки письменників України (м. Київ), за поетичні збірки «Танок Саломеї» та «Небесна сотня». Ганна Дудка повідомила у телефонній розмові, що грошову винагороду премії передає Прилуцькому обласному будинку дитини «Надія».

Іще одна володарка спеціального диплому літературної премії Тетяна Стеценко із Варвинщини отримала своє перше літературне визнання, що спонукає до роботи над словом і вимагає відповідальності за написане, як заявила пані Тетяна.

Лауреатом літературно-мистецької премії «Квіт папороті»-2020 визнано прилуцьку письменницю, члена Спілки письменників України та Спілки письменників Білорусії Лілію Бондареви-Черненко. Пані Лілія у своїй промові наголосила на тому, що хоча і має багато різних премій, міська премія їй важлива тим, що це визнання громади, шанування прилучан, це премія поетеси-землячки, яка дуже прискіпливо відносилась до чистоти поетичного слова, назвавши поезію «чистим гірським едельвейсом».

Цьогорічну лауреатку прийшли привітати секретар Прилуцької міської ради Сергій Чміль, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тетяна Шкуренко, давній друг, меценат багатьох виданих книг пані Лілії Василь Малик, головний редактор газети «Прилуччина у новинах, подіях і коментарях» Валентина Матвієнко, давній друг, прототип одного із героїв повісті «Прощена неділя» Сергій Цибенко, кандидат мистецтвознавчих наук Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу ім І. Я. Франка Олена Сидоріна, шанувальники таланту письмениці директор агротехнічного коледжу Павло Черніков із дружиною Ольгою Петрівною, директор Благодійного фонду «Благовіст» Світлана Бірюзова, герої публіцистичних нарисів авторки Євгенія Жежерун, Олена Чайка та Вікторія Лемещенко.

 

 

Творчими дарунками для всіх присутніх та винуватців свята стала міні моно-вистава Інни Карцевої «Етюд про місто» за творами Лілії Бондаревич-Черненко, «Пісня про місто» на слова лауреатки музику прилучанки Вікторії Копасової яку виконав Олександр Козленко, старовинна пісня у виконанні автентичного колективу на чолі із керівницею фольклорного народного аматорського колективу «Горлиця» Вікторії Лемещенко та вихованців Зразкової студії «Натхнення» Прилуцької школи мистецтв Аліни Стеценко та Ліни Овчаренко.

Викладач Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу ім. І. Я. Франка, керівник гуртка «Бітрейт» презентував новий сайт – сайт Лілії Бондаревич-Черненко, який створили разом із своїми вихованцями.

Зустріч в книгозбірні стала справжнім святом письменництва, тому що Лілія Бондаревич-Черненко багато говорила про письменницьку працю, про літературні визнання і будні, про роль читання і вимогливість сучасного читача.

Переглядів: