Прості герої непростої війни

19 лютого 2014

1979-1989 роки – страшне десятиліття для матерів у колишньому Радянському Союзі. Країна жила в мирі, розвивалася, а їхні діти гинули на чужині. Їх забирала афганська війна… Тоді свій інтернаціональний обов’язок виконали понад 160 тисяч українців. Багато з них повернулися додому в орденах та медалях, а ще більше – інвалідами. 2378-х привезли на батьківщину «чорні тюльпани».

15 лютого 1989 року 3340 днів кровопролиття нарешті закінчилося – Афганістан залишив останній радянський солдат. Починаючи з 2004-го 15 лютого Україна відзначає не тільки чергову річницю виведення радянських військ з Афганістану, а й День ушанування учасників бойових дій на території інших держав.

У 2014-му минуло рівно 25 років відтоді, як для наших солдатів та офіцерів завершилася війна, на якій вони захищали інтереси іншого народу. Сьогодні держава приділяє воїнам-інтернаціоналістам особливу увагу. Зокрема, Указом Президента України Віктора Януковича 2014-й проголошено Роком учасників бойових дій на території інших держав.

Україна вшановує подвиг людей, яким довелося брати участь у локальних війнах та збройних конфліктах у різних куточках світу, пройти Афганістан, – наголосив Глава держави. – Ми високо цінуємо мужність учасників бойових дій на території інших держав, їхній життєвий досвід є прикладом для нових поколінь захисників Вітчизни.

Соціальний захист тих, хто з честю виконав свій інтернаціональний обов’язок, – одне із головних завдань державної політики. Зокрема, за минулий рік середній розмір пенсійної виплати ветеранам війни зріс на 13,5% – із 1636,81 до 1858,84 грн. Санаторно-курортне лікування учасників бойових дій в Афганістані здійснювали шість санаторіїв, підпорядкованих Мінсоцполітики. Там пройшли курс лікування 487 колишніх афганців. Останнім часом Уряд суттєво активізував зусилля зі створення належних умов життєдіяльності для осіб з особливими потребами. На шляху кардинального реформування системи державної підтримки інвалідів зроблено важливі кроки. До прикладу, вже більше року працює новий механізм безкоштовного забезпечення інвалідів технічними та іншими засобами реабілітації за їх індивідуальними заявками. 7 серпня 2013 року Кабмін прийняв постанову про підвищення в середньому на 50% розмірів компенсаційних виплат на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та транспортне обслуговування. Це стосується близько 82 тисяч інвалідів, у тому числі й афганської війни.

У Прилуках на даний час проживають 161 учасник бойових дій і 50 інвалідів війни, які виконували інтернаціональний обов'язок в ДРА, та 11 членів сімей загиблих (померлих) під час війни в Афганістані. Усі вони користуються низкою пільг. Так, за рахунок коштів міського бюджету додатково до встановлених чинним законодавством надаються пільги на оплату житлово-комунальних та послуг зв'язку сім'ям загиблих воїнів-афганців. Для батьків загиблих (померлих) під час проходження служби в Афганістані передбачена стовідсоткова знижка на оплату послуг з утримання будинків та прибудинкових територій і опалення житла за зайву площу. Щомісячно таким батькам за рахунок коштів обласного бюджету виплачується допомога в розмірі 100 грн.

Прилуцькій міськрайонній Спілці ветеранів Афганістану надається 100% компенсація за спожитий природний газ і користування телефоном у межах середніх норм споживання. Станом на 14 лютого поточного року 3 інваліди війни, які отримали поранення під час виконання інтернаціонального обов'язку в ДРА, перебували на обліку для проведення безоплатного капітального ремонту житла.

У 2013 році 22 ветерани афганської війни одержали безоплатні путівки на санаторно-курортне лікування, 18 інвалідів війни – грошову компенсацію на загальну суму 5106 грн. На обліку для забезпечення автомобілем у Департаменті соціального захисту населення Чернігівської облдержадміністрації перебуває 1 інвалід з Прилук, який брав участь у бойових діях в Афганістані. Торік протезовано 1 воїна-афганця на суму 14,6 тис. грн. і відправлено заявки на два засоби реабілітації для нього. Ці цифри й дані дуже важливі, але не менш важливе і особисте спілкування з героями, які знають справжню ціну миру. 14 лютого в Чернігові пройшли урочистості з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 25-ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Афганістану.

Упродовж двох останніх десятиріч вирішення ветеранських проблем стало складовою державної політики, а ветеранський рух перетворився на об’єднуючий фактор для всього суспільства, – зазначив у своєму виступі голова ОДА Володимир Хоменко. – Люди, яким у мирний час довелося пройти крізь пекло війни, потребують особливої уваги. Підвищення рівня соціального захисту і медичного обслуговування учасників бойових дій на території інших держав, сімей загиблих та померлих воїнів-інтернаціоналістів має стати пріоритетом для всіх органів влади. Якісні медичні послуги та пенсійне забезпечення, матеріальна допомога й пільги з оплати комунальних послуг, надання автомобілів і житла – це основні напрямки державної політики щодо підтримки ветеранів.

У Прилуках урочистості відбулися 15 лютого. У зустрічі з воїнами-інтернаціоналістами та сім’ями загиблих у Афганістані взяло участь усе керівництво міста на чолі з мером Юрієм Беркутом. Розпочався захід хвилиною мовчання. А потім слово взяв Юрій Беркут.

Закінчилася війна, але пам’ять про неї і досі у серцях тих, хто воював, хто чекав своїх синів, усього українського народу. Символічно, що саме на Стрітення Господнє батьки, рідна земля зустрічали своїх героїв. На жаль, повернулися не всі…

Міська влада і я особисто тісно співпрацюємо з ветеранською організацією воїнів-інтернаціоналістів, і, що надзвичайно приємно, ми добре розуміємо одне одного. Я переконаний, що спільними зусиллями нам вдасться ще багато чого зробити. Спасибі Прилуцькій міськрайонній Спілці воїнів-афганців за ту велику героїко-патріотичну роботу, яку вони проводять у навчальних закладах. Саме на прикладі таких людей діти виростають справжніми патріотами свого міста і своєї країни. Я маю честь вітати вас, дорогі воїни-інтернаціоналісти, від імені виконавчого комітету, депутатського корпусу міської ради з 25-ю річницею виведення радянських військ з Афганістану. Довгих вам років життя і сімейної злагоди!

Юрій Беркут вручив Почесні грамоти виконкому, подяки міського голови і матеріальну допомогу інвалідам-афганцям та родинам загиблих. З вітальними словами до бойових побратимів звернувся голова Прилуцької міськрайонної Спілки ветеранів Афганістану Олег Дем’яненко. Учасники заходу отримали подарунки від меценатів.

Після офіційної частини відбулося покладання квітів до Меморіалу воїнам-афганцям. Преосвященніший єпископ Ніжинський та Прилуцький Іриней відслужив заупокійну літію.

Газета “Відомості Чернігівщини”
№8 від 19 лютого 2014 року

Переглядів:150