Бойкотуй російське купуй своє!

10 квітня 2014

Із таким закликом звернулася до прилучан Громадська рада

Зараз в Україні такі часи, коли голос громади звучить особливо гучно і до нього дослухаються.

Громадська рада при виконкомі Прилуцької міської ради зібралася на чергове засідання 2 квітня. Замість Лідії Гавриш, яка написала заяву про відставку, головувала її заступник Людмила Іванова. Першим питанням, внесеним на розгляд, стало звернення Громадської ради при Чернігівській ОДА до керівництва області, громади Чернігівщини. Подаємо витяг із нього:

Беручи до уваги події, які розгортаються в Україні та на нашій рідній Чернігівщині зокрема, пропонуємо очільникам області рекомендувати місцевим органам влади, державним і комунальним підприємствам, установам та організаціям розмістити на своїх приміщеннях державні символи України, зокрема встановити Державний Прапор України.Державний Прапор України як символ країни, втілення її честі та гідності має постійно майоріти на будинках центральних та місцевих органів законодавчої і виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, на будинках інших державних організацій та установ.

Звертаємось до керівників недержавних установ та організацій, комунальних закладів, підприємців, власників торговельних мереж, закладів культури та освіти, власників автотранспорту та всіх небайдужих громадян із закликом використовувати символи України в повсякденному житті…».

Громадська рада Прилук одноголосно підтримала це звернення. Член ради Ольга Костюк висловила жаль лише з приводу того, що мешканці міста над Удаєм були не першими, кому спала на думку така ідея. Також активістка внесла на розгляд ради кілька пропозицій. Зокрема, про приєднання до всеукраїнського бойкоту російських товарів та заміну мови всіх вивісок на українську. Щоправда, Ольга Іванівна не врахувала, що це влетить у копієчку підприємцям, котрі мають магазини, розважальні заклади тощо. Адже їм доведеться повністю міняти всю юридичну документацію, статут, печатку – фактично перереєстровувати свій бізнес.

Компроміс, до якого дослухалися, запропонував Олександр Руденко:

Я проти тотальної заміни вивісок.Це викличе у підприємців великий спротив. Не треба в такий спосіб працювати на зовнішнього ворога. Мине рік-два, і люди самі дійдуть до того, що даватимуть своїм закладам і підприємствам українські назви, перестануть цуратися рідної мови. А поки що я пропоную, аби наша Громадська рада рекомендувала дозвільним органам у майбутньому видавати документи лише тим, у кого назви українською.

У підсумку Громадська рада рекомендувала дозвільним службам у подальшому під час реєстрації документів звертати увагу підприємців на присвоєння магазинам, закладам та іншим установам назв державною мовою, а мешканцям міста – підтримувати вітчизняного виробника, купуючи українську продукцію.

Розглянули члени ради і пропозицію Андрія Сікалова:

рекомендувати Прилуцькій міськраді звернутися до Верховної Ради, нардепів від Чернігівщини з проханням ініціювати внесення поправок до Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення проведення мобілізації, який забороняє звільняти з роботи мобілізованих до лав Збройних Сил і гарантує їм збереження зарплати. Оскільки даний Закон набрав чинності з дня офіційного оприлюднення, то багатьох із мобілізованих ще 18 березня роботодавці вже розрахували. Відтак, цю ситуацію треба виправляти.

Пропозиція Андрія Сікалова була схвалена одностайно.

Громадська рада Прилук сказала своє слово стосовно деяких питань життя міста. Тепер черга за міською радою.

Олег Діденко

За інформацією газети Відомості Чернігівщини”

Переглядів:130