Велика Перемога

14 травня 2014

День, про який не можна забувати

Цьогорічний День Перемоги був інакшим, ніж завжди. В Україні георгіївську стрічку, яка останнім часом стала асоціюватися із сепаратизмом, замінили на червоний мак як символ скорботи. На кордоні стоять ворожі війська, і загроза вторгнення та розгортання війни на нашій землі знову актуальна. Крим окупований, на Сході діють диверсанти. А тут ще й з’явилася інформація, що ветеранів 9 травня битимуть, аби приписати всі ці дії праворадикалам. Тож міліція, загони самооборони працювали в посиленому режимі. На щастя, практично вся Україна відзначила День Перемоги спокійно. Тільки у Маріуполі на Донеччині сепаратисти спровокували бої в центрі міста... 69-й День Перемоги став святом тріумфу над фашизмом і наповнився смутком за загиблими в роки Великої Вітчизняної війни.

У Прилуках усе проходило скромно, до загальноміських заходів з міркувань їх безпеки не залучалися діти. Зранку в сесійній залі відбулася зустріч ветеранів із виконувачем обов’язків міського голови, секретарем ради Дмитром Барнашем. Найшанованіших членів прилуцької громади приїхав привітати меценат Юрій Коптєв.

– Сьогодні день і радісний, і болісний, – звертаючись до присутніх, сказав Дмитро Васильович. – Адже скільки ваших бойових побратимів, друзів не повернулися з полів Великої Вітчизняної! Жорстокий агресор, який захоплював одну країну за іншою, був зупинений саме вами. Ви не шкодували ні свого здоров’я, ні життя, аби захистити рідну землю, повернути усій Європі мир та спокій. Дорогі ветерани, ми всі вас любимо і шануємо, пам’ятаємо тих, хто загинув. І цю пам’ять передаватимемо із покоління в покоління, аби подібне більше ніколи не повторилося. Спасибі вам за героїзм, за Подвиг! Міцного вам здоров’я і довгих років життя!

Дмитро Барнаш вручив ветеранам традиційну матеріальну допомогу від міської влади до Дня Перемоги. Хай вона невелика, як сказав пізніше Юрій Коптєв, та головне не гроші, а увага.

- Від себе особисто, від імені своєї сім’ї та прилучан, які живуть у Росії, вітаю всіх вас, мої любі ветерани, з Днем Перемоги! Ви не уявляєте, як приємно дивитися на вас. Ви всі такі усміхнені, такі щасливі. Пройшовши крізь горе і смерть, ви дізналися справжню ціну життя. Дякую вам за те, що ви є. Будьте здорові й не втрачайте стійкості духу, – побажав Юрій Коптєв ветеранам.

Меценат також поділився своїми планами щодо благоустрою Прилук. Зокрема, пообіцяв із червня продовжити будівництво арки у центрі міста. Щиро вітали своїх друзів і голова Ради міської організації ветеранів Георгій Хотін, і ветеран Великої Вітчизняної Євген Кирилов.

Затим Дмитро Барнаш і учасник бойових дій Петро Маляренко та інші ветерани поклали квіти до пам’ятника Герою Радянського Союзу Івану Дубинському. Тюльпани і гвоздики до постаменту принесли й прості прилучани. Далі епіцентр урочистостей перемістився до Скверу Вічної Слави, де, не дивлячись на відсутність дітей, було дуже велелюдно. Дмитра Барнаша серед учасників мітингу-реквієму не було, міську владу тут представляли всі його заступники. Як пояснив в.о. міського голови на вічі 11 травня, він не прийшов до Скверу Вічної Слави, аби уникнути провокацій. На ветеранів і решту жителів міста у Сквері чекав подарунок від двох меценатів: депутата Чернігівської облради, Почесного громадянина м. Прилуки Анатолія Мирошниченка та депутата Київради Сергія Варнавського. Алея Героїв, започаткована ними в жовтні 2013-го, поповнилася бронзовими погруддями трьох повних кавалерів ордена Слави: Івана Катєчкіна, Григорія Риженка та Григорія Шекери (подробиці у матеріалі "Це наша Пам’ять, наша Слава!" – авт.). На мітингу ветеран Великої Вітчизняної Борис Котеленець, котрий пройшов пів-Європи, брав Берлін, дуже проникливо розповів про всі тяготи війни і насамкінець попросив у благодійників зробити ветеранам ще один подарунок – встановити у Сквері Вічної Слави пам’ятник солдатським матерям.

– Ми із Сергієм Дмитровичем відкриємо цей монумент до 70-річчя Перемоги, – запевнив у відповідь Анатолій Мирошниченко.

– Також на цьогорічний День міста плануємо встановити біля Вічного вогню стелу, де будуть викарбувані назви всіх дивізій, котрі звільняли Прилуки від німецько-фашистських загарбників. Визволителі заслужили на довічну шану і повагу. І особисто я робив, роблю і буду робити все для наших дорогих ветеранів. А потім настав час музики та пісень. У першій половині дня на Театральній площі виступили хор ветеранів і духовий оркестр. Уже ввечері там стартував театралізований концерт «Не обміліє пам’яті ріка – в серцях нащадків буде вічно жити...», який зібрав багато молоді.

Не дивлячись на тривожну ситуацію в Україні, День Перемоги у Прилуках стараннями влади і громади пройшов без жодних ексцесів. Було зроблено все, щоб у цей святковий день зберегти у місті мир і спокій. Наші діди-прадіди віддавали свої життя за те, щоб ми дізнавалися про війну лише із книг та кіно.

Сергій Новак

Газета “Відомості Чернігівщини” № 20 від 14 травня 2014 року

Переглядів:164