Не забудемо

21 травня 2014

Пам’ять жива

20 травня 1942-го назавжди залишиться в історії Прилук чорною сторінкою. Німецько-фашистські загарбники видали наказ про те, щоб усе єврейське населення міста зібралося для евакуації, взявши із собою цінні речі. Але людей обманули. У Плискунівському яру троє німецьких лікарів умертвили дітей, давши їм подихати отруйними речовинами. Доросле ж населення розстріляли. Того дня свій земний шлях завершили 1290 прилуцьких євреїв.

Відтоді 20 травня у Прилуках вважається днем пам’яті загиблих у роки Великої Вітчизняної війни мешканців міста єврейської національності. Також цього дня на мітингу-реквіємі у Плискунівському яру вшановували пам’ять жертв політичних репресій.

Схилити голови в скорботі, покласти квіти до меморіального знаку і на братську могилу завітали виконувач обов’язків Прилуцького міського голови, секретар ради Дмитро Барнаш, голова Прилуцької міської єврейської общини Ірина Бейс, голова обласної єврейської общини Семен Бельман, депутати міськради, козаки Прилуцького козацького полку, прості прилучани. Прийшли і вихованці гуртка з посиленою військово-фізичною підготовкою та вихованки естетичного гуртка школи №10. Щирі слова жалю лунали із вуст як офіційних осіб, так і дітей.

Нікого не залишила байдужим пісня «Бухенвальдский набат» у виконанні Олега Гусєва.

Горе не ділить на старих і малих, на народи й нації. Воно спільне для всіх. У кожного у душі має жити скорбота за розстріляними у роки війни євреями, депортованими в 1944-му кримськими татарами, замордованими у казематах НКВС українцями, росіянами, білорусами. Горе одне на всіх...

Сергій Новак

Газета “Відомості Чернігівщини”

№ 21 від 21 травня 2014 року

Переглядів:148