У світлі софітів

22 травня 2014

У «Мрій-Домі» гостював знаменитий «Швейк»

– Театр у Прилуках живе і житиме й надалі, – каже директор Всеукраїнського фестивалю театрального мистецтва «Мрій-Дім» Артем Аніщенко. – Адже прилуцькі актори дійсно дуже талановиті, а місцевий глядач прагне стати частиною неймовірного видовища під назвою «Театр».

Із 13 по 17 травня місто над Удаєм дихало театром, було сповнене ним. Гості із Харкова, Львова, Києва, Чернігова, Ірпеня, Кривого Рогу приїхали до Прилук, аби показати свою акторську та режисерську майстерність, повчитися і навчити створювати якісний мистецький продукт (чи то у грі на сцені, чи то у зйомці фільмів, чи то у написанні театральних рецензій). Не відстали від них і господарі «Мрій-Дому» – прилучани.

Третій «Мрій-Дім» проходив за підтримки міської ради, тож основні його події розгорнулися у Будинку культури. Саме він став, за словами Артема Аніщенка, таким собі Мрій-Домом для театралів. Хоча не слід забувати і про Центр творчості дітей та юнацтва, котрий уже втретє поспіль приймав у своїх стінах мистецькі колективи з усієї України.

Відкрився фестиваль грандіозною, як для Прилук, подією. Після костюмованої ходи (до речі, у ній були задіяні байк-клуб «Перекотиполе», театр вогню «Агній», народний театр «Рампа» МБК із Прилук, а також чернігівський арт-проект «Янголи вогню») на городян чекала зустріч із народними артистами України Богданом Бенюком та Анатолієм Хостікоєвим. Вони привезли до Прилук виставу, котра вже вісімнадцять років збирає аншлаги по всій Україні, – «Швейк». Майже дві з половиною години глядачі затамувавши подих споглядали гру (та ні, життя) двох Майстрів театру. А потім стоячи аплодували акторам, вигукуючи «Браво!».

– «Швейк» зіграно вже, мабуть, понад 400 разів. І от нарешті ми дісталися Прилук, міста, про яке чули багато хорошого. Але те, як нас тут зустріли, як оцінили, стало справжньою несподіванкою, – розповів після спектаклю режисер «Швейка» Мирослав Гринишин. – Дякую всім глядачам за такий прийом. І для мене, і для Богдана Михайловича та Анатолія Георгійовича ця вистава особлива. Колись вони пожартували, що гратимуть її до вісімдесяти років. І доля правди в цьому є. Допоки «Швейка» сприйматимуть так, як у Прилуках, він буде актуальним.

Ледь встигнувши змити грим після спектаклю, Богдан Бенюк теж поспілкувався зі ЗМІ та конкурсантами, розказавши їм про свої перші кроки на сцені, про давню дружбу із Анатолієм Хостікоєвим, про те, чому присвятив театру все життя. Згадав він і прилучан, котрі по-справжньому віддані мистецтву:

– Ви бережіть Артемія. Він великий романтик від театру і водночас великий трудівник. У його підопічних є театральне майбутнє. Адже їм змалечку прищеплюється особливе бачення світу. І це чудово.

Але не одним «Швейком» відзначився і запам’ятався «Мрій-Дім-2014». Було на що подивитися і в конкурсні дні. Акторський курс Львівського національного університету ім. Івана Франка, котрий веде Олег Стефан, привіз до Прилук дві вистави: «Близнюки» та «Байки Езопа». Дитяча театральна студія «Чорний квадратик» показала спектакль за повістю Павла Санаєва «Поховайте мене за плінтусом». «Годину свята» для вихованців Прилуцької спеціальної школи-інтернату та Яблунівської школи-інтернату влаштував Євген Супрун із Харкова. І це ще я не згадав конкурсних постановок, яких теж не бракувало. Також на суд глядачів було винесено короткометражний фільм «Абонент», що цього року представляє Україну на Каннському фестивалі. Продюсер стрічки Олена Яковіцька стала членом журі у номінації «Кіно-ліфт», де змагалися кінооператори. Щовечора учасники фестивалю збиралися на «Коло кави», де обговорювали здобутки дня, що минув, і ділилися подальшими планами. Відповідну атмосферу для них створювали прилуцькі гурти «Мамай» та «Бродвей», столична фольклорна «Витинанка».

Хочеться сказати кілька слів про Романа Морозова із Кривого Рогу, одного із засновників Культурно-громадського центру «Шелтер+». Дана організація займається тим, що дарує хворим діткам свято, допомагає їм розвиватися, почуватися повноцінними членами суспільства. Пан Роман провів для акторів-початківців кілька майстер-класів і пообіцяв завітати до Прилук улітку, аби повчити місцевих акторів волонтерству та залучити їх до програми «Доктор Клоун».

Завершився фестиваль 17 травня, коли в Прилуках проходив Миколин ярмарок. Під час святкової ходи від вулиці Київської до Театральної площі юні актори й режисери скандували: «Схід і Захід разом!» І люди підтримували це гасло оплесками. Родзинкою церемонії закриття фестивалю стали гуморески, прочитані трирічним вихованцем ЦТДЮ Олегом Савченком. Називати імена переможців я вважаю недоцільним. Адже кожен, для кого Театр став сенсом життя, уже переможець!

Іван Українець

Газета “Відомості Чернігівщини”

№ 21 від 21 травня 2014 року

Переглядів:153