Народне гуляння

22 травня 2014

Тисяча вареників на Миколиному ярмарку

У Прилуках 17-18 травня знову вирував Миколин ярмарок. Не залежні від організаторів обставини завадили провести свято з тим розмахом, на який вони розраховували. На жаль, не були присутні суб’єкти господарювання із Півдня і Сходу.

Зрозуміло, що наразі їм не до торгівлі. Приїхало мало майстрів із Західної України. Але тут причина інша – погодні умови: протягом трьох днів перед ярмарком Карпатський край перебував у полоні злив та буревіїв. Натомість завітало багато гостей із Харківщини, Сумщини, Полтавщини, Київщини. Загалом було 254 учасники. Тож на відсутність вибору при купівлі продуктів, одягу, посуду, сувенірів люди не скаржилися.

У 2014-му Миколин ярмарок уперше пройшов у тісній співпраці міста і району. Дійство розпочалося із самісінького ранку, а церемонія офіційного відкриття стартувала о десятій годині. Депутатів Верховної Ради Руслана Марцінківа та Андрія Міщенка, заступника голови Чернігівської ОДА Костянтина Лубенцова, виконувача обов’язків міського голови Прилук, секретаря ради Дмитра Барнаша і голову Прилуцької РДА Івана Тютюнника зустрічали короваєм, піснями і танцями. Затим їх запросили відвідати торгові ряди. Отак, від ятки до ятки делегація дісталася Театральної площі, де розгорнулися основні події першої частини святкування. Зокрема, відбулося закриття третього Всеукраїнського фестивалю театрального мистецтва «Мрій-Дім». Але це тема іншого матеріалу.

Поки ж актори й режисери отримували свої нагороди, поряд уже смачно пахли щойно приготовані варенички. Тож як було оминути «Вареничний двір»? Заклади культури та освіти району і міста, комітети самоорганізації населення Прилук частували всіх охочих традиційною українською стравою. Яких тільки вареників не було! І з вишнями, і з м’ясом, і з сиром, і з маком, і з ревенем, і з картоплею, і з капустою. Та хіба все перерахуєш? А щоб їлося смачніше, ще й домашньої наливочки пропонували. Знайшлося місце на цьому кулінарному дворі й справжнісінькому рекорду. Господині із району зробили 999 вареників, а рекордний тисячний запросили зліпити Дмитра Барнаша. Що він і зробив.

Прилуки гуляли на повну. На Театральній та Центральній площах, біля пам’ятника Тарасу Шевченку лунали українські пісні. Дорослі заходили на гостину до наметів, що встановили заклади громадського харчування, скуштувати шашликів чи до козаків – насолодитися кулішем, звареним на багатті. Дітлахи ж просто не злазили із атракціонів. Тут тобі і по мішенях постріляти, і на гірці покататися, і на батуті пострибати. А що ще треба малечі для щастя?! Місцеві автори влаштували читання на «Літературній алеї» поблизу пам’ятника Любові Забашті, тут же можна було придбати їхні книжки. Знайшлося місце на прилавках і краєзнавчій літературі.

Вихованці Центру творчості дітей та юнацтва, Школи мистецтв, гімназій і шкіл Прилук та району на Соборній площі продавали власні вироби, а також влаштовували імпровізовані майстер-класи. Слід сказати, що дитяча творчість викликала великий інтерес. Виторг у юних торговців був добрий!

Цікавинками цьогорічного Миколиного ярмарку стали показові виступи Прилуцького байк-клубу «Перекотиполе» та запуск повітряних зміїв на площі Іоасафа Бєлгородського.

Окремо хотілося б розповісти про заходи Молодіжної ради і краєзнавчого музею. Молодь Прилук на Театралці облаштувала Молодіжне містечко, де були місце для закоханих (прикрашена квітами і сердечками лавка), виставка-продаж виробів дітей із обмеженими фізичними можливостями, майстер-класи із виготовлення браслетів, оберегів, ляльок-мотанок тощо. Тут же всіх запрошували долучитися до флеш-мобу «Їж сало, якщо не москаль», і ніхто не відмовлявся, адже сало було відмінним. Та ще із солоним огірочком і часничком! Просто пальчики оближеш.

Ходили дівчата, члени Молодіжної ради, ярмарковою територією із пропозицією обміняти цигарку на цукерку. І вони досягли прекрасних показників. Понад сто чоловік згодилися віддати нікотин за смаколик. Музейники занурили прилучан у вир історії. Спочатку вони презентували поблизу своєї будівлі фотовиставку «Прилуки у часі», де були світлини як із першої половини минулого століття, так і сучасні. А рівно о дев’ятнадцятій на всіх бажаючих чекала «Ніч у музеї». Ця акція проводиться з 2008 року до Міжнародного дня музеїв і об’єднує всю країну (подробиці у статті «Як уночі в музеї золото шукали»).

Спільними зусиллями артистів міста і району на Центральній площі ввечері відбувся концерт «Єдина країна – Единая страна». До речі, велике спасибі галузі культури Прилуччини, яка, встановивши свою сцену, дала змогу провести його. У неділю розважальних заходів на ярмарку не було: 18 травня Україна вшановує пам’ять жертв політичних репресій. На Миколиному ярмарку було весело й гамірно. Городяни за зиму скучили за такими дійствами. «ВЧ» вірять, що до осені, коли Прилуки проводитимуть Воздвиженський ярмарок, ситуація в Україні стабілізується. І місто над Удаєм вразить усю країну розмахом гулянь.

Роман Марусич

Газета “Відомості Чернігівщини”

№ 21 від 21 травня 2014 року

Переглядів:151