ІНФОРМАЦІЯ

про сприяння розвитку бізнесу в м. Прилуки

Одним із важливих стратегічних напрямків діяльності органу місцевого самоврядування є створення сприятливих умов для стабільної, ефективної роботи суб'єктів малого і середнього бізнесу, підвищення їх конкурентоспроможності, збільшення внеску у соціально-економічний розвиток міста.

Історично склалося, що наше місто здавна було містом купців та ремісників. З розвитком ринкових відносин у державі в місті зростає малий та середній бізнес. Його представники – юридичні особи, тобто малі та приватні підприємства, та фізичні особи-підприємці, що забезпечують надання різних послуг, насиченість ринку різноманітними товарами, займаються виробничою діяльністю.

Кількісні та якісні показники, що характеризують стан розвитку малого підприємництва у місті Прилуки, загалом свідчать про відсутність проявів негативних тенденцій у цьому секторі економіки.

З метою розвитку малого та середнього підприємництва в місті постійно проводиться інформаційне забезпечення підтримки бізнесу, розширення формування інфраструктури підтримки підприємництва та удосконаленню системи надання інформаційних та адміністративних послуг. Проводиться роз’яснення податкового законодавства та законодавство про застосування єдиного соціального внеску працівниками Прилуцького управління Головного управління Державної податкової служби у Чернігівській області протягом року для суб’єктів малого та середнього бізнесу проведено 10 вебінарів з питань практичного застосування норм податкового законодавства, законодавства з адміністрування єдиного соціального внеску, складання звітності, легалізації робочих місць, один брифінг, матеріали щодо змін в податковому законодавстві розміщено 27 на сайті.

Також здійснюється робота у налагодженні відкритого співробітництва у форматі “бізнес- влада-громада” та максимальній “деперсоналізації” відносин між підприємцями і органами влади.

Для забезпечення суб’єктами малого та середнього підприємництва добровільної сплати податків та зборів, роз’яснення норм податкового законодавства, протягом звітного періоду розповсюджено 4 види власної друкованої продукції, керівниками Прилуцького управління Головного управління Державної податкової служби у Чернігівській області проведено 1 сеанс телефонного зв’язку "гаряча лінія".

За інформацією Прилуцького управління Головного управління Державної податкової служби у Чернігівській області кількість суб'єктів малого і середнього підприємництва — 3372 особи.

Надходження до міського бюджету від підприємницької діяльності за 2023 рік становить 93513,90 тис. грн

В місті продовжується робота щодо впорядкування нормативно-правового регулювання підприємницької діяльності згідно вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

Для забезпечення участі громадськості у провадженні регуляторної діяльності, захисту прав суб'єктів господарювання у сфері реалізації державної регуляторної політики міською радою проводиться ряд організаційних заходів. В друкованих засобах масової інформації та на офіційному сайті та порталі міської ради розміщуються:

- план діяльності з підготовки проектів регуляторних актів;

- повідомлення про оприлюднення проектів регуляторних актів з метою одержання зауважень і пропозицій;

- проекти регуляторних актів разом з аналізами їх регуляторного впливу;

- реєстр регуляторних актів з термінами відстеження їх результативності;

- план-графік відстежень результативності діючих регуляторних актів;

- звіти про відстеження результативності регуляторних актів;

- інформація про здійснення регуляторної діяльності в місті.

Також відділом економіки міської ради здійснюється консультаційно-методична підтримка розробників проектів регуляторних актів та аналізів регуляторного впливу.

З метою впровадження норм Закону Прилуцькою міською радою та її виконавчим комітетом протягом звітного періоду вжито заходи щодо забезпечення прозорості процедури ухвалення рішень, здійснення планування діяльності з підготовки проектів регуляторних актів, інформаційної підтримки реалізації регуляторної політики, дотримання норм і процедур при її здійсненні.

Важливою складовою є процес формування інфраструктури підтримки підприємництва, що передбачає як створення нових, так і удосконалення роботи діючих об’єктів інфраструктури, які надають фінансові, матеріально-технічні, інформаційні, технологічні, консультативні, маркетингові, кадрові та освітні послуги.

В м. Прилуки з 2007 року діяв Центр підтримки підприємництва. Протягом 2021 року в рамках реалізації проєкту «Розвиток хаб-системи підтримки підприємництва, інновацій та стартапів в Чернігівській області» на розбудову центру було використано 478 000 грн. грантових коштів. Ще близько 350 000 грн. передбачалося використати протягом 2022 року. Загальний фонд проєкту повинен був становить близько 883 000 грн.

Створення зручних і доступних умов для отримання адміністративних послуг представниками бізнесу є однією з головних задач, що має вирішуватися органами державної влади та місцевого самоврядування.

Організацію роботи щодо надання адміністративних послуг населенню здійснює Міськрайонний Центр надання адміністративних послуг міста- це постійно діючий робочий орган Прилуцької міської ради, в якому надаються адміністративні послуги. 

Через ЦНАП Прилуцької міської ради відвідувачі мають можливість отримати 382 адміністративних послуг, серед яких:

    • реєстрація нерухомого майна;

    • реєстрація бізнесу;

    • реєстрація (зняття з реєстрації) місця проживання;

    • надання послуг Держгеокадастру;

    • видача витягів з реєстру територіальної громади щодо місця проживання;

    • паспортні послуги;

    • послуги у сфері містобудування та архітектури;

    • послуги у сфері комунальної власності;

    • послуги у сфері економіки та житлово-комунального господарства.

Починаючи з 17 липня 2023 року команда ЦНАПу у місті Прилуки впровадила новий сервіс «Мобільний адміністратор ЦНАП» для мешканців Прилуцької територіальної громади, який дозволяє у форматі пересувного віддаленого робочого місця здійснювати повноцінний прийом документів для отримання адміністративних послуг шляхом виїзду адміністратора ЦНАП за місцем проживання або перебування громадян.

Обладнання «Мобільний офіс», дозволило запровадити сервіс «Мобільний адміністратор», було отримане в результаті співпраці Прилуцької територіальної громади з проєктом «Програма ЄС Міцні Регіони – Спеціальна програма підтримки України», що співфінансується Європейським Союзом та Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ).

Одним із основних принципів, на яких базується робота Центру, є доступність, зручність, своєчасне, повне та якісне надання адміністративних послуг.

У м. Прилуки функціонують наступні об’єднання підприємців:

- Прилуцька спілка підприємців центрального ринку;

- спілка підприємців “Прилуччина”;

- Прилуцька міськрайонна громадська організація «Інституція відродження та розвитку міста»;

- ГО Прилуцька спілка промисловців та підприємців „Співпраця”;

- ГО «Комфорт та якість»;

- ГО «Прилуцьке міське транспортне товариство».

Регіональний фонд підтримки підприємництва готовий в будь-який час за зверненням Прилуцької міської ради, Прилуцької військової адміністрації, об’єднання підприємців на місці надати необхідну організаційну та фінансову допомогу.

Крім того підприємці м. Прилуки мають можливість через мережу інтернет скористатися послугами всіх інвестиційних фондів України та взяти участь у всіх державних програмах розвитку (відновлення) бізнесу.

 

Заступник міського голови з питань

діяльності виконавчих органів ради О.І.СИВЕНКО

 

Переглядів:2407