Афганістан – душі кривава рана

I пам‘ять ожива вогнем пекучих ран

Нiколи не забути нам тебе, Афганістан.


15 лютого – річниця виводу військ з Афганістану. Афганістан. Уже понад 29 років у нашій свідомості прописалось це слово не як географічна назва далекої мусульманської країни, а як синонім людського лиха, справжнього пекла. Афганська війна… брудна, неоголошена. 25 грудня 1979 року радянські війська були введені у Афганістан для виконання інтернаціонального обов’язку. За довгих 10 років війни на цвинтарях України з’явилося понад 15 тисяч свіжих могил з фотографіями юних облич.

13 лютого 2018 року у приміщенні філіалу ім. О.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова відбулася краєзнавча година «Афганістан – душі кривава рана». Присутні на заході учні сьомого класу загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. №2 з розповіді завідуючої філіалу Тетяни Олексіївни Іващенко та перегляду відео «Афганістан 1979 – 1989» дізнались про події, які сприяли введенню обмеженого контингенту радянських військ в Афганістан.

З розповідей гостей ветеранів воїнів - інтернаціоналістів: Володимира Петровича Шевченка почули цікаві спогади про службу у прикордонних військах та Федора Васильовича Червоняка про не менш важливу роль зв’язківців в період бойових дій.

Учні та гості мали можливість ознайомитись з деякою зброєю, якою користувались в роки війни, листами, документами. Хвилиною мовчання вшанували поіменно наших земляків, які загинули на чужій землі Афганістану, привітали гостей квітами та зробили фото на згадку.


Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Т.О.Іващенко.

Історії кохання видатних українців

Кохання – невмируща і завжди актуальна тема для всього людства. Найвідоміші особистості присвячували цьому почуттю хвилюючі твори, а кохання змінювало, або навіть ламало звичний плин їхнього життя. Саме тому, 14 лютого 2018 року у виставковій залі музею відбулась краєзнавча година, присвячена Дню всіх закоханих «Історії кохання видатних українців», на якій були присутні учні ЗОШ №14.

На заході ми говорили про витоки свята, традиції його святкування у різних країнах світу, про Святого Валентина та про цікаві факти Дня всіх закоханих.

Українська історія приховує багато таємниць, особливо відчутним є брак інформації про жіночі постаті та кохання видатних українців.

Про постать великого гетьмана Богдана Хмельницького може розповісти майже кожен свідомий українець, а от яку роль у його долі відігравали жінки ми і обговорили з аудиторією на заході. Ще однією темою розповіді стала трагічна історія кохання доби козаччини – Івана Мазепи та Мотрі Кочубей, та поговорили про вічне кохання, яке перенесли через роки розлуки Микола Костомаров та Аліна Крагельська.

Все те, що пережили видатні українські особистості, повинно навчити нас цінувати справжнє, незаплямоване розрахунком чи нещирістю гаряче кохання, від якого солодко замиратиме серце…

Відповідальна за захід Коваленко А.О.

«Подаруй книгу другові»

У читальній залі Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти до Міжнародного дня дарування книг 13 лютого 2018 року відбулася естафета вигадок «Подаруй книгу другові».

До уваги молодіжної аудиторії була запропонована розповідь бібліотекаря про історію створення книги, її значення у сучасному житті людини, а також про передумови виникнення Міжнародного дня дарування книг. Гості книгозбірні переглянули цікаве відео про еволюцію створення книг з різних матеріалів, винайдення та впровадження друкарства, ознайомилися із процесом сучасного книгодрукування, а також взяли участь у розгорнутій дискусії.

Директор Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти Зубко Л.І. підкреслила особливе місце книги у житті людини ХХІ століття. Наприкінці заходу найактивніші його учасниками отримали від директора бібліотеки книжкові подарунки.

Відзначення ювілею Забашти

З нагоди відзначення 100-річчя від дня народження Любові Забашти 3 лютого 2018 року на алеї Любові Забашти відбулася міська акція “Щирим словом про землячку”.

До прилучан із вітальним словом звернулася заступник міського голови з питань виконавчих органів ради Тетяна Фесенко. У виступі вона підкреслила значення вшанування пам'яті поетеси у процесі збереження наступності поколінь, наголосила на ролі її творчості у контексті літературних здобутків рідного краю. Директор Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти Людмила Зубко передала усім учасником заходу вітання від сина літераторки Ігоря Забашти, який, на жаль, за станом здоров'я не зміг приїхати до Прилук, але помислами був присутній на малій Батьківщині мами, а також окремо виділила основні моменти сучасної історії міста, пов'язані із іменем славетної прилучанки.

Подорож сторінками біографії Любові Забашти допомогла здійснити своєю розповіддю завідуюча міською бібліотекою №2 Тетяна Бабенко, популярність дитячих творів Любові Забашти продемонстрував виступ завідуючої Прилуцької міської бібліотеки для дітей імені Павла Білецького-Носенка Євгенії Гнатів.

Щиро та емоційно звернулася до прилучан поетеса Ніна  Ткаченко - перший лауреат літературно-мистецької премії імені Любові Забашти "Квіт папороті".

Роздзинкою міської акції став літературний блок, у ході якого усі бажаючі декламували улюблені вірші Любові Забашти. Світлана Коробова, Валентина Макаренко, Надія Леута, Яна Риженко, Тетяна Харченко та інші небайдужі прилучани, декламуючи вірші, достукались до сердець прилучан та показали красу українського слова.


Бард, поет - Віктор Погуляй продекламував власний вірш, написаний під час прогулянки алеєю Любові Забашти.

Своїм виступом митець ще раз довів, що прилуцька земля багата справжніми талантами. 

Юлія Потіпака - представник Молодіжного центру міста Прилуки виступила перед містянами від імені молоді.

Валентина Грибенко наприкінці зауважила, що проведена міська акція дала поле для роздумів творчій інтелігенції та пересічним прилучанам.

Переглядів:1801