Прилуцьке міськрайонне відділення державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції повідомляє

31 березня 2017

Відповідно до Закону «Про виконавче провадження», який набув чинності 5 січня цього року, найближчим часом в Україні запрацює так звана змішана система виконання судових рішень. Тобто поряд із державною виконавчою службою працюватимуть приватні виконавці, які мають запрацювати на початку літа. Адже всі необхідні для роботи приватних виконавців підзаконні нормативні акти ухвалено. Нині почалось навчання таких працівників. Воно проходить в Інституті права і післядипломної освіти при Мін’юсті України. Після навчання та стажування охочі отримати нову професію складуть кваліфікаційний іспит. Після цього їм потрібно пройти відповідний курс у ДП «Національні інформаційні системи» при Мін’юсті для того, щоб їх навчили працювати з електронними реєстрами та видали персональний ключ доступу до автоматизованої системи виконавчого провадження та реєстрів.

Крім того, приватному виконавцю потрібно буде обладнати офіс відповідно до встановлених вимог та придбати поліс страхування професійної відповідальності. Приватним виконавцем може стати громадянин України, якому виповнилося 25 років, має вищу юридичну освіту і 2 роки стажу. Він повинен скласти кваліфікаційний іспит та в разі необхідності пройти стажування. Не може стати приватним виконавцем людина, яка не відповідає згаданим вимогам. А також той, хто визнаний судом обмеженим у цивільній дієздатності або недієздатним чи має не зняту або не погашену судимість. Не може стати приватним виконавцем особа, яка вчинила корупційне правопорушення, якщо їй анульовано свідоцтво про право на займання нотаріальною чи адвокатською діяльністю або діяльністю арбітражного керуючого. Також забороняється бути приватним виконавцем звільненим з посади судді, прокурора, працівника правоохоронного органу та тим, хто пішов з державної служби у зв’язку з притягненням до дисциплінарної відповідальності.

Державні виконавці отримуватимуть 2% від вартості фактично стягнутого майна. Приватні — 10%. Щоправда, їм треба сплачувати податки, орендувати офіс, тобто в них будуть більші видатки.

Також очікується, що введення інституту приватних виконавців призведе до полегшення навантаження на державних виконавців, яке на даний час значним чином впливає на якість та кількість опрацювання справ. Але все ж таки, відповідно до закону встановлено категорії проваджень, які не зможуть виконувати приватні виконавці. Йдеться про відібрання та передачу дитини, вселення—виселення фізичних осіб, стягнення з державних органів місцевого самоврядування і державних підприємств, зокрема тих, де частка держави 25% та більше. Також це виконавчі провадження щодо передачі майна державної й комунальної власності, виконання рішення ЄСПЛ, адміністративних судів, рішень щодо конфіскації. Рештою виконавчих проваджень зможуть займатись, зокрема, і приватні виконавці. Водночас не так давно було ухвалено зміни до профільного закону, згідно з якими до 1 січня 2018 року приватні виконавці не можуть здійснювати примусове виконання рішень, за якими сума стягнення становить шість та більше мільйонів гривень або еквівалентну суму в іноземній валюті. Надалі перший рік своєї діяльності приватний виконавець матиме можливість працювати з боргами не більше 20 мільйонів гривень. Далі без обмежень. Тобто йти до державного чи приватного виконавця — обиратиме стягувач у відповідності до чинного законодавства.

В.о. начальника Прилуцького міськрайонного відділу

державної виконавчої служби Головного територіального

управління юстиції у Чернігівській області Власенко Ірина Валентинівна

Переглядів:74