Чарівні звуки музики

У залі Прилуцької дитячої музичної школи ім. Л.М. Ревуцького 1 жовтня відбувся святковий концерт, присвячений Міжнародному дню музики «Чарівні звуки музики».

У концерті в якому взяли участь викладачі та учні школи, прозвучали сучасні та класичні твори.

Директор школи подякувала усім за добре підготований захід та привітала всіх присутніх зі святом.


«Мандруємо разом»

27 вересня відзначається Всесвітній день туризму. Свято це так чи інакше стосується кожного з нас. Будь яка людина, хоча б раз в житті подорожувала, змінювала обстановку і тим самим відчувала більшу повноту життя.

Ми вирішили більше розповісти про це свято. Тому саме сьогодні у виставковому залі музею відбулася краєзнавча година «Мандруємо разом». Гостями заходу стали учні 7-х класів гімназії № 5.

До речі, це відмінний день, щоб спланувати свою наступну подорож, а туристи завжди відвідували і будуть відвідувати музеї. Учням була представлена підбірка найвідоміших музеїв світу: Лувр, Дрезденська галерея, Центр Жоржа Помпиду, Помпеї та інші. А також дивних музеїв: підводний музей, музей-тіло, музей чаклунства, сміху, шпигунства та багато інших. В Україні є величезна кількість музеїв, серед них є такі, що можуть здивувати та розвеселити і навіть шокувати. Ми підготували топ самих незвичайних музеїв України. Серед них музей води, сала, весілля, популярної науки, космонавтики, звуку та інші.

Учні змогли обрати для себе цікавий об’єкт для наступної подорожі в Україні, чи то за кордон.

Відповідальна за захід Коваленко А.О.


Вшанували пам’ять Почесного громадянина міста Прилуки Григорія Галагана

З нагоди вшанування пам'яті громадського діяча, мецената, Почесного громадянина міста Прилуки Григорія Павловича Галагана, 25 вересня делегація з міста Прилуки у складі заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тетяни Фесенко,

начальника відділу культури і туризму міської ради Катерини Мовчан та директора Прилуцького краєзнавчого музею імені В.І. Маслова Тетяни Зоць відвідала село Сокиринці Срібнянського району. Ушанувати пам’ять Григорія Павловича прийшли представники Срібнянської ОТГ та адміністрація Сокиринського професійного аграрного ліцею.

Присутні поклали квіти до символічного хреста Г. П. Галагана та мали можливість пройтися алеями старовинного парку, відвідати музей-кімнату ліцею, де висвітлено історії родини Галаганів та відомого кобзаря Вересая.

У ході зустрічі було обговорено питання щодо спільних планів з нагоди відзначення у 2019 році 200-річчя із дня народження Григорія Павловича Галагагана.

За інформацією директора Прилуцького краєзнавчого музею імені В.І. Маслова Тетяни Зоць



До Дня партизанської слави та Дня Миру відбулася

краєзнавча година «Пам’ять про минуле»

22 вересня, у День партизанської слави з почуттям безмежної подяки й любові ми віддаємо данину поваги ветеранам антифашистського опору: колишнім підпільникам і партизанам, захисникам і визволителям рідної землі – усім, кого ми з гордістю називаємо народними месниками.

Напередодні, 20 вересня, у приміщенні філіалу Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова відбулася краєзнавча година «Пам’ять про минуле», присвячена Дню партизанської слави та Всесвітньому Дню миру. Під час заходу, учні сьомого класу загально - освітньої школи І-ІІІ ст. №10, ознайомились з історією розвитку партизанського руху на Україні, дізнались про визвольний рух на Прилуччині та переглянули фрагменти документальної стрічки «Партизанський рух. Щоденник», фотослайди відомих партизанських ватажків нашого краю.

Також з 1982 року, 21 вересня проголошено Міжнародним днем Миру, який закликає людей, не тільки замислитись про мир, а і робити все для цього. Хвилиною мовчання присутні вшанували наших земляків, партизанів і підпільників, які в роки війни, ціною свого життя виборювали перемогу над ворогом і тих, хто зараз бореться за мир на українській землі

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В. Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Т.О. Іващенко.


«Свідки великої історії»

18 вересня в читальній залі Прилуцької МЦБ ім. Л. Забашти відбулася віртуальна панорама з нагоди звільнення від нацистських загарбників м. Прилуки «Свідки великої історії».

У ході заходу було наголошено на трагічній участі українського народу у Другій світовій війні, а також підкреслені основні віхи визвольної боротьби. Студентська молодь змогла дізнатися про історію рідного міста у ході війни та значення звільнення через призму майбутнього.

Викладач суспільних дисциплін Прилуцького агроколеджу – Ольга Чернікова розповіла присутнім про важливість патріотичних почуттів у житті сучасної молоді, виокремила наріжні проблеми історичного аналізу Дня визволення. Крім того пані Ольга зупинилася на основних парадигмах Другої світової війни, навела яскраві приклади ставлення окупантів до українців, які не залишили байдужими жодного гостя книгозбірні.

Директор бібліотеки Людмила Зубко – звернулася до молодіжної аудиторії із закликом бути людяними і щирими, пам’ятати про минуле, адже, на жаль, нині Схід України розриває війна і від того, який вибір ми зробимо, залежить наше майбутнє.

Учні професійного ліцею переглянули цікавий презентаційний матеріал про рідне місто. На завершення зустрічі присутні вшанували хвилиною мовчання полеглих на у жорнах Другої світової українців та хоробрих воїнів-захисників, що боронять нині Батьківщину.


На краєзнавчій годині «Незабутній вересень»

Той день для нас – то вікопомна дата,

Він перекреслив тисячі розлук,

Коли ти, визволителю – солдате,

Ступив на першу вулицю Прилук.

(О.Климіша)

18 вересня 1943 року в ході Чернігово-Прип’ятської операції, долаючи опір супротивника, військами Воронезького і Центрального фронтів, місто Прилуки було звільнено від фашистської нечисті. Давно вже загоїлися рани нанесені фашистами, але ніколи у вдячній пам’яті прилучан не зітруться героїчні подвиги визволителів міста над Удаєм, які ціною власного життя принесли нам свободу і незалежність.

14 вересня 2018 року в приміщенні філіалу ім. О.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова відбулась краєзнавча година «Незабутній вересень», присвячена 75-й річниці визволення міста від нацистських окупантів. Під час заходу завідуюча філіалу ім. О.Кошового Тетяна Олексіївна Іващенко ознайомила присутніх, відвідувачів Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Прилуцької міської ради, відділу денного перебування (молодих інвалідів та пенсіонерів) з спогадами прилучан про життя нашого міста в роки окупації та подіями, які відбувались під час звільнення.

Завідуючий бібліотекою музею Юрій Вікторович Кудряшов розповів про деякі зразки зброї, періоду Другої світової війни, предметами побуту та військовим одягом того часу, які були представлені присутнім на міні виставці,

переглянули фрагменти фільму «Визволення України». На завершення заходу присутні поклали квіти до братських могил загиблих воїнів в Сквері Вічної Слави, та вшанували їх світлу пам’ять піснею В.Висоцькго «На братских могилах не ставят крестов», яка прозвучала у виконані Олександра Оводюка.

Відповідальна за проведення заходу Т.О.Іващенко

За інф.Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова


Діти здійсники віртуальну подорож в минуле рідного міста

18 вересня 1943 року Прилуки було звільнено від нацистських окупантів. Напередодні, 14 вересня, у Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького – Носенка відбувся краєзнавчий екскурс-панорама «Місто моє, ти для мене диво», який зібрав у затишній залі книгозбірні маленьких прилучан, учнів 4-Б класу ЗОШ №13.

Діти здійснили віртуальну подорож в минуле рідного міста, ознайомилися з найвизначнішими історичними пам’ятками міста та краєзнавчою літературою.

Для кращого засвоєння історії міста ведуча заходу головний бібліотекар Наталія Сич запросила дітей зіграти в командній грі Citi-квест і знайти «козацький скарб», що знаходиться в місті Прилуки.

Квест передбачав виконання 7 завдань краєзнавчого змісту. За кожне правильно виконане завдання команда отримувала пазл від зображення місця де знаходиться скарб.

Після виконання всіх завдань, діти склали пазл і отримали перемогу. Але найцінніше діти отримали знання.



У рамках правопросвітницького проекту «Я маю право!» відбулася краєзнавча година

У виставковому залі музею 13 вересня відбулася краєзнавча година «Знай, вимагай, реалізовуй» в рамках правопросвітницького проекту «Я маю право!». На заході були присутні учні 5-го класу гімназії №1.

Учні активно приймали участь у обговоренні правових ситуацій з відомих книг та мультфільмів, а також уявили себе відвідувачами судової зали, де розглядали справи про порушення прав казкових героїв і на прикладі відомих казок роз’яснили статті Конвенції ООН про права дитини.

Відповідальна за захід Коваленко А.О.


Відбулося відкриття виставки «Втеча з мряки – 2»

7 вересня у виставковому залі музею відбулося відкриття виставки картин Людмили Григорівни Матяш «Втеча з мряки – 2».

Роботи виконані в техніці «ошибана». Це мистецтво зародилося в Японії, а в Україні воно отримало більш звичну назву — пресована флористика. Майстри, використовучи рослини, які ростуть на нашій українській землі, створюють композиції, в яких відображають всю колоритність і красу рідного краю.

Людмила Григорівна – мати Героя АТО Григорія Матяша, який в 2015 році трагічно загинув, виконуючи бойове завдання. Тому ця творчість і ці картини, більшість з яких були створені протягом останніх 3-х років стали теж втечею з мряки, темряви та скорботи за сином.

Виставка діятиме до 7 жовтня 2018 року можливе проведення майстер-класів для організованих груп, де всі бажаючі зможуть малювати квітами.


«Захоплюючий світ друкованого слова»

1 вересня на Театральній площі міста бібліотекарі дитячої книгозбірні гостинно вітали всіх дітлахів міста на бібліотечному бульварі, який був влаштований з нагоди Дня знань під назвою «Захоплюючий світ друкованого слова».

Діти разом з батьками переглядали сучасну друковану продукцію, знайомилися з новими періодичними виданнями.

Найсміливіші відвідувачі бібліотечного бульвару перевірили свої знання з літератури, взявши участь у вікторині, відповідаючи на запитання з кіндер-скриньки.

Кожен з учасників вікторини отримав в подарунок повітряну кульку.


Переглядів:1928