Оформлення та відновлення паспорта громадянина України

13 липня 2017

Паспорт громадянина України (далі – паспорт) – документ, що посвідчує особу власника та підтверджує громадянство України.

Паспорт є дійсним для укладання цивільно-правових угод, здійснення банківських операцій, оформлення доручень іншим особам для представництва перед третьою особою лише на території України, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.

ВПО, а також особа, що продовжує проживати на тимчасово окупованій території чи території проведення антитерористичної операції, для оформлення паспорта має право звернутися до будь-якого територіального відділу Державної міграційної служби України за місцем свого фактичного знаходження.


Оформлення паспорта

Які документи необхідно надати?

  • заяву про видачу паспорта;

  • свідоцтво про народження;

  • дві фотокартки розміром 3,5 х 4,5 см;

  • платіжний документ з відміткою банку про сплату державного мита або копію документа про звільнення від сплати державного мита;

  • довідку про реєстрацію особи громадянином України або свідоцтво про належність до громадянства України, а в необхідних випадках – інші документи (за необхідності);

  • копії паспортів батьків або одного з них (якщо особа отримує паспорт вперше);

  • паспорт громадянина України для виїзду за кордон – для громадян України, які постійно проживали за кордоном, після повернення їх на проживання в Україну;

  • посвідчення про взяття на облік бездомних осіб, видане відповідним центром обліку бездомних осіб (для бездомних осіб).


Обмін паспорта

Підстави для обміну паспорта:

  • зміна (переміна) прізвища, імені або по батькові;

  • установлення розбіжностей у записах;

  • непридатність паспорта для користування.

Які документи необхідно надати?

  • заяву;

  • паспорт, що підлягає обміну;

  • дві фотокартки розміром 3,5 х 4,5 см;

  • платіжний документ з відміткою банку про сплату державного мита або оригінал і копію документа про звільнення від сплати державного мита;

  • документи, що підтверджують обставини, на підставі яких паспорт підлягає обміну.


Відновлення паспорта у разі його викрадення або втрати

Які документи необхідно надати?

1) заяву про втрату або викрадення паспорта;

2) дві (три – у разі одержання втраченого паспорта в іншому територіальному підрозділі) фотокартки розміром 3,5 х 4,5 см;

3) платіжний документ з відміткою банку про сплату державного мита або копію документа про звільнення від сплати державного мита;

4) копію документа, що підтверджує звернення особи до органів внутрішніх справ про викрадення паспорта (пред’являє за наявності).

До видачі паспорта територіальний підрозділ на підставі заяви видає громадянину тимчасове посвідчення, що підтверджує особу громадянина України і виконує функцію паспорта до відновлення такого.

Для оформлення тимчасового посвідчення особа подає:

- одну фотокартку розміром 3,5 х 4,5 см;

- документ, що посвідчує особу, яка втратила паспорт.

У разі відсутності будь-якого документа, що посвідчує особу, яка втратила паспорт, у тимчасовому посвідченні вчиняється запис «Оформлено без документа, що посвідчує особу заявника».

Тимчасове посвідчення оформлюється протягом 3 робочих днів з дня надходження заяви про його видачу та діє протягом місяця (керівник територіального підрозділу може продовжити його дію не більше ніж на місяць у разі незакінчення в місячний строк провадження у справі про втрату паспорта).


Строк оформлення та видачі паспорта

Вклеювання до паспорта громадянина України фотокартки після досягнення громадянином 25- і 45-річного віку проводиться у день звернення особи.

Оформлення і видача паспорта громадянина України після досягнення 16-річного віку та обмін паспорта здійснюються у десятиденний строк.

Обмін, оформлення і видача паспорта громадянина України замість утраченого, викраденого або зіпсованого здійснюються у місячний строк за умови пред’явлення документів, які були підставою для видачі попереднього паспорта громадянина України, чи їх копій.

Видача вперше паспорта громадянина України у формі картки особі, яка досягла 14-річного віку, здійснюється не пізніше ніж через 20 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети для його отримання.

За отриманням консультації та захистом своїх прав мешканцям м. Прилук та Прилуцького району можна звернутись до Прилуцького бюро правової допомоги за адресою: м. Прилуки, вул. Гімназична, буд. 94 або зателефонувати (04637) 5-07-70 чи (04637) 5-03-43. Також, цілодобово та безкоштовно у межах України можна отримати відповіді на правові питання, за єдиним номером системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.

Переглядів:73