Українці можуть подати заявку на отримання гранту для розвитку власного бізнесу

06 липня 2022

06 липня відбувся онлайн-вебінар на тему: "Державна фінансова підтримка під час воєнного стану: урядова програма єРобота; програми підтримки через Державну службу зайнятості; доступні кредити", у якому взяли участь заступник міського голови Олександр Сивенко, директор Прилуцької міськрайонної філії Чернігівського обласного центру зайнятості Лариса Татарченко, головний спеціаліст у сфері інвестиційної діяльності міської ради Олена Канавець, головні спеціалісти відділу економіки міської ради Аліна Пастух та Марина Градобик.

У ході онлайн-вебінару спікери-представники Чернігівської філії АТ «Ощадбанк» та Обласного центру зайнятості проінформували, що Кабінет Міністрів виділив Міністерству економіки 16 млрд грн із резервного фонду держбюджету на нову бюджетну програму «Надання грантів на створення бізнесу». Зазначили, що програмою передбачено гранти та мікрогранти у формі державної безповоротної допомоги.

Кабінет Міністрів затвердив три програми грантового фінансування, ще три програми буде схвалено найближчим часом.

Важливим акцентом усіх цих програм є створення нових робочих місць.

Кабмін планує видавати 20 тис. таких грантів на рік на створення нових бізнесів, річний бюджет програми – 5 млрд грн.

Узяти участь у гранті можуть усі охочі українці, які не працюють на інших підприємствах і не ведуть іншого бізнесу.

Подати заявку на отримання гранту можна в «Дії» або у відділенні Ощадбанку, додавши до неї бізнес-план.

Держава надаватиме гроші за грант не готівкою, а на окремий банківський рахунок. З нього можна буде придбати обладнання, сировину, матеріали, інструменти, частково сплатити за оренду.

На сьогодні затверджено три програми мікрогрантів.

Перша програма передбачає допомогу до 150 — 250 тис. грн для кожного українця, який хоче започаткувати першу власну справу або розвинути вже наявне підприємство: до 150 тис. грн у разі створення одного робочого місця, до 250 тис. грн – двох місць.

Уповноваженим банком програми є державний Ощадбанк, заявки на отримання грантів можна подавати через «Дію» або в будь-якому відділенні банку.

Друга програма спрямована на створення або розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства: держава співфінансує закладання саду спільно з підприємцем (загалом планують підтримати створення 10 тис. га садів). Держава надає грант від 300 до 400 тис. грн на 1 гектар садів.

Третя програма – гранти на створення чи розвиток тепличного господарства. У її рамках кожен інвестор може побудувати легкий тепличний модуль площею приблизно 2 га для ведення овочівництва. Розмір гранту – від 5 до 7 млн грн.

Ключова вимога усіх грантових програм — Працевлаштування робітників і сплата податків.

Переглядів:100