ПРОФЕСІЙНА АДАПТАЦІЯ ВЕТЕРАНІВ ВІЙНИ ТА ЧЛЕНІВ ЇХ СІМЕЙ

14 листопада 2022

Нормативний документ?

Постанова Кабінету Міністрів України від від 21 червня 2017 р. №432 (зі змінами), про затвердження ПОРЯДКУ ТА УМОВ забезпечення соціальної та професійної адаптації осіб, які звільняються або звільнені з військової служби, з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, членів сімей таких осіб, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України та постраждалих учасників Революції Гідності.

 

Хто має право?

Порядком та умовами визначається механізм забезпечення органами соціального захисту населення соціальної та професійної адаптації осіб, які звільняються або звільнені з військової служби з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, членів сімей таких осіб, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України та постраждалих учасників Революції Гідності. На період дії воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення або скасування дія цього Порядку та умов поширюється також на військовослужбовців, які брали безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, та членів їх сімей.

Джерело фінансування?

Професійна адаптація організовується і здійснюється за рахунок коштів державного бюджету суб’єктами освітньої діяльності, що мають право в установленому законодавством порядку на здійснення адаптації.

 

Як відбувається навчання?

Професійна адаптація - заходи, спрямовані на відновлення та вдосконалення професійних навичок і умінь шляхом професійного навчання, надання інформаційних, консультаційних та профорієнтаційних послуг із зазначених питань, підвищення їх конкурентоспроможності на ринку праці.

Професійне навчання осіб здійснюється за денною, вечірньою (змінною), очно-заочною, дистанційною, екстернатною формою навчання, з відривом і без відриву від виробництва та за індивідуальними навчальними планами. і триває до 12 місяців. Підвищення кваліфікації на курсах цільового призначення триває максимум 500 годин. Послуги з професійного навчання надаються одноразово в порядку черговості.

Найчастіше за професійним навчанням звертаються бажаючі навчатись на водія автотранспортних засобів та отримати посвідчення водія категорії «В» або «С». Таке навчання проводиться у місті Прилуки на базі автошколи.

 

Які документи отримуються по закінченню навчання?

Після успішного завершення повного курсу навчання за відповідними робочими навчальними планами та робочими навчальними (освітніми) програмами особи отримують документ державного зразка відповідно до законодавства.

 

Куди звертатися?

Для отримання послуг з професійної адаптації вищезазначеним категоріям осіб потрібно звернутися до управління соціального захисту населення міської ради за адресою: м. Прилуки, вул.. Київська, буд 281, каб. 51, тел.. 7-10-17.

 

Необхідні документи?

До заяви встановленого зразка додаються: копія (сканкопія/фотокопія) індивідуальної програми реабілітації (для осіб з інвалідністю внаслідок війни); копія (сканкопія/фотокопія) посвідчення (засвідчена підписом особи), що підтверджує наявність одного із статусів, копія (сканкопія/фотокопія) свідоцтва про шлюб, для дітей - свідоцтва про народження.

 

Переглядів:92