Про забезпечення виконання вимог Закону України “Про вибори народних депутатів України” в частині формування та уточнення списків виборців

09 жовтня 2014

Як відомо 24 липня у Верховній Раді розпалася коаліція. За Конституцією, якщо протягом 30 днів у парламенті не сформується нова коаліція, Президент отримує право на розпуск. 25 серпня Президент України Петро Порошенко оголосив про своє рішення розпустити Раду, а 27 серпня підписав відповідний указ.

Відповідно до частини 4 статті 16 Закону України “Про вибори народних депутатів України” 28 серпня 2014 року розпочався виборчий процес з підготовки проведення позачергових виборів народних депутатів України, які відбудуться 26 жовтня, а результати волевиявлення українців повинні бути встановлені не пізніше 10 листопада.

За змішаною системою виборів, (пропорційно-мажоритарною), виборці обиратимуть за двома виборчими бюлетенями, з яких один – пропорційний, тобто партійний, інший – мажоритарний, тобто персональний. У першому бюлетені буде список політичних партій, а в другому список громадян – кандидатів у народні депутати.

Попередні списки виборців будуть знаходитись на виборчих дільницях з 15 жовтня, з якими виборці мають право ознайомитися і перевірити правильність внесених до них відомостей. До 16 жовтня кожен виборець має отримати іменне запрошення на вибори із зазначенням місця і часу голосування. Якщо виборець не отримав запрошення- то це привід звернутися до дільничної виборчої комісії або у відділ ведення Державного реєстру виборців. Із заявами щодо уточнення попереднього списку виборців, про внесення змін, про включення або виключення зі списку себе або інших осіб виборці можуть звернутися до дільничної виборчої комісії або безпосередньо до органу ведення Державного реєстру виборців. Таку заяву можна подати не пізніше, ніж за п'ять днів до дня голосування, а саме до 20 жовтня включно. Зміни, згідно заяв поданих пізніше зазначеного терміну, не будуть відображені в уточнених списках виборців. (У Державний реєстр виборців зміни будуть унесені, але в уточнених списках будуть відсутні). Тобто ще раз хочу наголосити, що 20 жовтня- це останній день для подання заяв щодо зміни персональних даних чи включення до уточненого списку виборців, так як 21 жовтня уже будуть формуватися списки виборців і зміни до Реєстру у цей день вносити технічно буде не можливо.

Також перевірити інформацію про своє включення до Державного реєстру виборців можливо не виходячи з оселі за допомогою мережі Інтернет. Для цього потрібно зайти на офіційний сайт Державного реєстру виборців (www.drv.gov.ua) та скористатись програмним ресурсом «Особистий кабінет виборця».

Тим виборцям, які не здатні пересуватися самостійно, але в списках у них немає про це відмітки (так званої позначки “НСП”), рішенням дільничної комісії на підставі їх заяви та довідки медичної установи про стан здоров'я надається можливість проголосувати за місцем перебування (вдома). Така заява разом з довідкою повинна бути надіслана поштою або передана іншими особами до дільничної комісії до 20 години останньої п'ятниці перед днем голосування (тобто до 24 жовтня).

Також хочу повідомити про можливість тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси для громадян, які в день голосування перебуватимуть далеко від свого місця проживання (відрядження, лікування, тощо). Постановою Центральної виборчої комісії № 893 від 13 вересня 2012 року встановлено порядок тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси.

Кожен виборець, який в день позачергових виборів народних депутатів України 26 жовтня 2014 року буде знаходитись поза межами населеного пункту, в якому зареєстроване його місце проживання, і не зможе проголосувати на тій виборчій дільниці, до якої відноситься його виборча адреса, може тимчасово змінити своє місце голосування без зміни виборчої адреси.

Для цього необхідно звернутись з відповідною заявою до відділу ведення Державного реєстру виборців за місцем реєстрації або за місцем, де буде перебувати (проживати) виборець у день виборів. При собі потрібно мати паспорт або тимчасове посвідчення громадянина України (якщо особа нещодавно набула громадянства України) та документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування (довідка з місця роботи, путівка до санаторію, договір про право власності на житло, тощо). Без таких документів виборцю буде відмовлено у задоволенні заяви.

Звертаю увагу тих громадян, які прибули до нас із зони АТО та Автономної Республіки Крим. Законодавець вам надав можливість проголосувати у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі. Для цього зверніться до нас із паспортом. Для виборців, виборча адреса яких знаходиться на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, досить пред’явити тільки паспорт, а для виборців, які переселилися із зони АТО ще й документи, які посвідчують поважність причини зміни місця голосування. Але треба мати на увазі важливу річ: будь-яка особа, що буде тимчасово змінювати місце голосування,- в тому числі і кримчани, і переселенці з Донбасу,- отримає тільки один бюлетень для голосування, а не два- лише бюлетень по пропорційній частині з партійними списками, а за кандидатів-мажоритарників такий громадянин голосувати не зможе.

Члени окружної та звичайних виборчих комісій, які в день виборів будуть працювати на дільницях, до якої їх виборча адреса не відноситься, подають заяву про тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси, до неї додають копію посвідчення чинного члена ОВК чи ДВК (пред’являється оригінал) або копію рішення про утворення/зміни в складі ОВК чи ДВК. Заяви щодо зміни місця голосування подаються до відділу ведення Державного реєстру виборців не пізніше, ніж за ті ж п'ять днів до дня голосування, тобто до 20 жовтня.

Тимчасова зміна місця голосування забезпечує включення виборця до списку виборців тільки на одній виборчій дільниці. У разі зміни, таким чином, одномандатного округу, до якого належить його виборча адреса, виборець отримає у день голосування лише один бюлетень — пропорційний (список політичних партій).

Якщо виборець тимчасово змінив місце голосування, отримав посвідчення, а потім передумав змінювати місце голосування і вирішив голосувати за своєю виборчою адресою, то необхідно повернути посвідчення у той відділ ведення Реєстру, який його видав, до 20 жовтня 2014 року включно, інакше виборця не буде у списках за попередньою адресою.

При зміні місця голосування прізвища виборців будуть у кінці списку нової дільниці із зазначенням номера посвідчення виданого відділом ведення реєстру виборців.

Хочу наголосити, що звернення виборців щодо включення до списків виборців, внесення змін до персональних даних, тимчасової зміни місця голосування приймаються відділом ведення Державного реєстру виборців до 20 жовтня 2014 року включно. Для зручності виборців розпорядженням міського голови від 08 вересня 2014 року №213р змінено графік роботи відділу на період з 01 жовтня по 25 жовтня 2014 року. У робочі дні час роботи відділу подовжено до 18.00 год, а також забезпечено організацію роботи відділу у вихідні дні.

Шановні виборці! Чекаємо на вас за адресою: вул.Незалежності, 82, каб. №24 другий поверх приміщення Прилуцької міської ради.

Начальник відділу ведення

Державного реєстру виборців

Марина Чумак

Переглядів:139