ДЛЯ КОГОСЬ ПРАВИЛА НЕПИСАНІ…

02 грудня 2014

Із 20 жовтня по 20 листопада в Прилуках проходили заходи по прибиранню та санітарній очистці міста. Андрій Бойченко, завідувач сектора санітарно-екологічного контролю міської ради, розповів «Граду» про позитивні й негативні моменти під час проведення місячника.

– Андрію Григоровичу, цього року місячник уперше відбувався у форматі контролю не однією, а двома інстанціями… У чому різниця, якщо порівнювати з досвідом минулих років?

– Цей осінній місячник запам’ятався більш за все незрозумілим, як на мене, ставленням наших мешканців один до одного та до навколишнього середовища. Поясню. У зв’язку з тим, що осінь була бездощовою, прилучани спалювали листя та рослинні рештки, а це вкрай негативно впливає на оточуючих. Усі виправдання, що нічого страшного у спалюванні немає, марні, бо жодного разу вітер не дув у бік помешкання так званого палія. Відзначу, що для запобігання порушенням правил благоустрою сектор санітарно-екологічного контролю та комунальне підприємство «Муніципальна поліція» були переведені на вечірній час роботи, з 11-ї до 20-ї години.

– Тобто майже весь день ви стежили за дотриманням правил?

– Так. Але, незважаючи на інформаційно-роз’яснювальну кампанію в засобах масової інформації щодо заборони спалювання будь-яких відходів, у тому числі листя та рослинних решток, такі випадки мали місце. До злісних порушників вживались заходи адміністративного впливу. Складено 11 протоколів про адміністративні правопорушення, які передані на розгляд до адміністративної комісії виконавчого комітету міської ради.

По місту хтось розповсюджує чутки, що при спалюванні інспектори спочатку повинні попередити, а вже за другим разом складати протокол. Так от, попереджаю всіх: згідно Кодексу України про адміністративні правопорушення, такого стягнення як «попередження» немає – тільки накладення штрафу від 340 до 1700 гривень.

– Мешканці яких вулиць найбільше порушували правила благоустрою?

– Не можна сказати, що вирізнялись у цьому плані якісь певні вулиці. Палили в основному окремі мешканці. Було встановлено факт підпалювання листя невідомими особами на вулицях Вокзальній, Костянтинівській, Котляревського, Гвардійській, на центральному кладовищі та поблизу спортивного майданчика мікрорайону Рокитний. Та так «вдало», що вимушені були звертатися до пожежних.

– Чи було спалювання листя єдиним видом порушень під час проведення місячника?

– Ні, і тепер я хочу звернути увагу на ще один негативний факт. Це недотримання мешканцями графіку прибирання вулиць, що значно ускладнило роботу комунальних підприємств, на плечі яких ліг основний тягар по прибиранню міста.

За інформацією КП «Послуга», станом на 20 листопада було вивезено на 2 300 кубометрів відходів більше середньомісячного показника. Та роботи по вивезенню сміття ще тривають, але це не дає права мешканцям і суб’єктам господарювання на безкоштовне вивезення відходів за рахунок комунального підприємства «Послуга». Разом з тим, відходи на міському сміттєзвалищі будуть прийматися від населення безкоштовно до кінця поточного місяця.

– А які серед позитивних моментів можете назвати?

– Хочеться висловити щиру вдячність усім небайдужим до вигляду нашого міста установам: ТОВ «ФІНКОМ», КП «Прилукитепловодопостачання», КП «Прилукижитлобуд», НГВУ «Чернігівнафтогаз», Прилуцькому УБР, СТОВ «Батьківщина», агротехнічному коледжу, гуманітарно-педагогічному коледжу та іншим.

Необхідно, щоб усі мешканці та суб’єкти господарювання були небайдужими до нашого міста не на словах, а на справах, виховували в собі й нащадках повагу, любов до рідного краю, до ближнього. І тоді все буде гаразд.

Спілкувалася Катерина Чайка

Газета "Град Прилуки"

Переглядів:155