Пам’ять жива

20 травня 2015

«День пам’яті жертв політичних репресій» встановлено з метою привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства.

І в нашого міста є така трагічна сторінка історії — це 20 травня 1942 року, яку ми не повинні забувати. Війна, що прийшла на українську землю в 1941 році, увірвалася до кожної сім'ї, до кожної оселі, відібрала мільйони молодих життів, перетворила у руїни тисячі міст і сіл України.

Напад на нашу країну став також і початком планомірного і систематичного знищення нацистами єврейського населення спочатку на території СРСР, а потім і по всій Європі.

За німецькою армією, що наступала, рухалися спеціально організовані чотири айнзацгрупи, призначенням яких було знищення «ворожих елементів, особливо євреїв (айнзацгрупи знищили в Україні близько 500 тисяч євреїв). Пекло окупації не пройшло безслідно і для єврейського населення Прилук.

20 травня 1942-го назавжди залишиться в історії Прилук чорною сторінкою. Німецько-нацистськими загарбники було розстріляно 1290 чол. єврейської національності. А з травня 1942 по березень 1943 року на території Плискунівського яру — близько 5 тисяч жителів міста і району.

Відтоді 20 травня у Прилуках вважається днем пам’яті загиблих у роки Другої Світової війни мешканців міста єврейської національності. Також цього дня на мітингу-реквіємі у Плискунівському яру вшановували пам’ять жертв масового розстрілу у Прилуках мирних жителів-євреїв.

Схилити голови в скорботі, покласти квіти до меморіального знаку і на братську могилу завітали міський голова Дмитро Барнаш, секретар Прилуцької міської ради Валерій Чернов, заступники Прилуцького міського голови Дмитро Даценко та Дмитро Іванов, керуюча справами виконавчого комітету Тетяна Сегеда, заступники голови Прилуцької районної державної адміністрації Денис Росовський та Григорій Мирвода, заступник голови Прилуцької районної ради Микола Синенко, голова Прилуцької міської єврейської общини Ірина Бейс, посадовці та депутати міської ради, представники громадських організацій та об'єднань міста, громадські діячі та активісти міста. Прийшли і вихованці гуртка з посиленою військово-фізичною підготовкою та вихованки естетичного гуртка школи №10. Щирі слова жалю лунали із вуст як офіційних осіб, так і дітей.

Горе не ділить на старих і малих, на народи й нації. Воно спільне для всіх. У кожного у душі має жити скорбота за розстріляними у роки війни євреями, депортованими в 1944-му кримськими татарами, замордованими у казематах НКВС українцями, росіянами, білорусами. Горе одне на всіх...

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю міської ради

Переглядів:142