На апаратній нараді міського голови

11 вересня 2015

11 вересня міський голова Дмитро Барнаш провів апаратну нараду із заступниками, начальниками управлінь, відділів та завідувачами секторів міської ради, керівниками державних установ та комунальних підприємств міста, головами комітетів самоорганізації населення.

Відповідно до порядку денного наради по питанню «Про початок нового 2015-2016 навчального року» звітував начальник освіти міської ради Сергій Вовк.

Сергій Вовк зазначив, що початку нового навчального року передувала серпнева конференція працівників освіти міста, яка відбулася 27 серпня 2015 року в залі міського Будинку культури. На ній були підведені підсумки розвитку дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти у 2014-2015 навчальному році та поставлені пріоритетні завдання на 2015-2016 навчальний рік. Участь у конференції взяли міський голова Дмитро Васильович Барнаш, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Дмитро Вікторович Даценко, голова міської ради ветеранів війни та праці Георгій Степанович Хотін, керівники та педагогічні працівники дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладів, представники учнівського парламенту та засобів масової інформації. В урочистій атмосфері велику групу працівників освіти міста було нагороджено Почесними грамотами обласного управління освіти і науки, Подяками міського голови, Почесними грамотами міського управління освіти.

26 серпня на базі опорного навчального закладу гімназії № 5 проведено секційні заняття з педагогами міста, на яких основна увага була приділена організації навчально-виховного процесу в 4-х та 7-х класах, які працюватимуть за новими програмами та навчальними планами відповідно до нового Державного стандарту. Підкреслив, що всі навчальні заклади на 100% забезпечені педкадрами. На кінець минулого навчального року досить серйозно стояла проблема скорочення 53 працівників освіти, з них скорочено 1, а решта — працевлаштовано або за власним бажанням звільнилися.

Відповідно до статті 16 Закону України «Про загальну середню освіту» 2015-2016 навчальний рік розпочався 01 вересня святом “День знань”.

Усі урочистості з нагоди Дня знань були пронизані патріотичними почуттями, повагою до державних символів України, переконання того, що Україна єдина, цілісна і нероздільна держава. Майже всі батьки та діти щиро пройнялися духом патріотизму, тому більшість з них були одягнені у вишиванки, майже всі діти мали жовто-блакитні стрічки, національні віночки, навіть в оформленні букетів переважали кольори державної символіки. У святі брали участь учасники АТО, волонтери Продовженням цього заходу став Перший урок, тематика якого відповідала принципам Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді. Під час проведення даних уроків використовувалися плакати з державною символікою, портрети відомих українців, видатних людей рідного краю, тексти художніх творів, музика та пісні українських композиторів.

Наголосив, що до навчання приступили 5352 учні, в тому числі, 40 учнів із східних регіонів, які розподілені по 207 класах, це на 98 учнів та на 1 клас більше, ніж у попередньому навчальному році. До першого класу поступило 606 учнів, що на 13 учнів менше, ніж у попередньому році. До десятого класу - 284 учні, що на 7 учнів менше проти минулого року.

У зв’язку з скрутним фінансовим становищем з 01 вересня 2015 року не відкриті десяті класи в ЗОШ №№10,12. У зв'язку з віддаленістю мікрорайону в ЗОШ № 13 відкрито 10-й клас в кількості 18 учнів. Середня наповнюваність учнів у класах збільшилася на 0,4, порівняно з минулим роком, і становить 25,9.

Другий рік поспіль функціонують інклюзивні класи в ЗОШ № 9 – 2 класи (6, 9 кл.).

Відповідно до затверджених робочих навчальних планів ЗНЗ усі учні вивчають англійську мову, 678 школярів гімназії № 5, ЗОШ №№ 2,3,7,9,10,12,14, НВК № 15 та СШ № 6 - російську; 119 школярів гімназії № 5, СШ № 6 та ЗОШ №№ 2,13 — німецьку; 60 учнів гімназії № 5,СШ № 6 та ЗОШ № 14 — французьку; 103 учні ЗОШ № 14 - польську. У гімназіях №№ 1,5, ЗОШ № 7 учні поглиблено вивчають математику та українську мову, в ЗОШ № 12 — українську, гімназії № 5 та ЗОШ № 14 — англійську.

Третій рік поспіль в СШ № 6 впроваджується науково-педагогічний проект “Інтелект України”. За цим проектом працюють 1-Б, 2-А, 3-В класи. Відмінністю від традиційного навчання є те, що з 1-го класу зменшено кількість годин на предмети художньо-естетичного циклу та основи здоров'я (по 0,5 год. замість 1 год.) і збільшено кількість годин на іноземну мову (3 год. на тиждень) та введено нові предмети з:

- 1-го класу - предмет “Навчаємося разом”;

- 2-го класу - еврика.

Кожен урок супроводжується мультимедійним супроводом, який розробляє не вчитель, а інститут інноваційних технологій. Проект містить здоров'язберігаючі технології. Діти користуються не підручниками, а навчальними зошитами. З метою економії бюджетних коштів на 52% скорочено варіативну складову навчальних планів (факультативи, курси за вибором, спецкурси).

Важливим фактором якісного навчального процесу є забезпечення учнів підручниками. Станом на 01 вересня учні забезпечені підручниками 2004-2015 років видання, які відповідають діючим програмам:

1 — 4 кл. на 98,85%

5 — 9 кл. на 99,80%

10 — 11 кл. на 95,69%

1 — 11 кл. на 98,74%

Разом з тим, для десятикласників вже 4 роки поспіль стоїть проблема у державному забезпеченні підручниками з англійської мови.

Відкритим на сьогодні залишається питання забезпечення підручниками учнів 4-х та 7-х класів за новими Державними стандартами та новими програмами. Як вихід із цієї ситуації, МОН України дозволено використовувати електронні версії підручників та книжки, видані у попередніх роках. На виконання доручення Прем'єр-міністра України зарезервовані кошти в міському бюджеті на 50% для придбання підручників учням 4-х класів (112997,5 грн.), для 7-х класів — (173160,0 грн.). На решту 50% - виділить кошти держава. Разом з цим почався навчальний рік у дошкільних та позашкільних навчальних закладах. Повідомив, що станом на 01 вересня 2015 року дошкільні навчальні заклади міста відвідує 2341 дитина відповідного віку, в тому числі, і 17 дітей із східних регіонів України.

Середня наповнюваність дошкільних груп становить 22 дитини. Завантаженість ДНЗ становить 114 дітей на 100 місць. Маємо черги в ясельні групи ДНЗ №№ 25, 28, молодшу, середню — ДНЗ №№25,26, в старші групи — ДНЗ №№8,19. У ДЮСШ відкрито 33 групи, в яких нараховується 444 дитини. У ЦТДЮ та ЦНТТМ проводиться набір вихованців до 15 вересня 2015 року відповідно до нормативних документів.

Закцентував увагу присутніх, що всі дошкільні, загальноосвітні та позашкільні заклади освіти міста мають широкосмуговий доступ до мережі Internet. У школах для учнів та працівників закладів створено Wi-Fi (вай-фай) зони доступу до мережі Internet.

В управлінні освіти, міському методичному центрі та в усіх закладах освіти створені та працюють сайти, на яких викладається оперативна інформація, новини закладів, інформаційні повідомлення, що дозволяє отримати оперативну інформацію про життя та діяльність навчальних закладів, як кажуть, «з перших вуст». Харчування учнів в закладах освіти здійснює комбінат шкільного харчування «Шкільний». Детальну інформацію про це надасть Бублик Наталія Іванівна.

Сергій Михайлович наголосив, що станом на 11 вересня 2015 року по ЗНЗ погашена заборгованість по заробітній платі за першу половину серпня, при надходженні другого траншу освітньої субвенції буде погашено заборгованість по заробітній платі за другу половину серпня. Завдяки вжитим заходам по економії бюджетних коштів управління освіти має змогу ще нарахувати і виплатити заробітну плату за вересень 2015 року в повному обсязі. На жовтень, листопад, грудень 2015 року кошторисні призначення відсутні.

Начальник освіти міської ради, Сергій Вовк

Переглядів:143