Інформація щодо зниження електроспоживання

30 вересня 2015

Доводимо до відома підприємств міста пункт 35 розпорядження Кабінету Міністрів України від 05.08.2015 809-р “Про затвердження плану заходів з підготовки об’єктів паливно-енергетичного комплексу до осінньо-зимового періоду 2015/16 та його проходження” , згідно з яким рекомендовано енергоємним підприємствам перейти на режим роботи в періоди мінімального навантаження в об’єднаній енергетичній системі в осінньо-зимовий період. З метою мінімізації відключення від систем електропостачання об’єктів соціальної сфери, систем життєзабезпечення та населення, рекомендовано:

перенесення роботи однієї зміни в нічні години доби;

промисловим підприємствам з безперервним циклом роботи самостійно знизити навантаження в період з 8 до 22 години мінімум на 10%;

забезпечити використання власних джерел живлення, у тому числі альтернативних, з метою зниження електроспоживання від енергосистеми з 8 до 22 години доби.

Крім того, звертаємо увагу населення міста на вжиття заходів щодо забезпечення самостійного зниження електроспоживання в період з 8 до 22 години доби, а також на тарифи диференційовані за періодами часу.

Існують наступні види тарифних зон:

- тризонні (нічний, напівпіковий, піковий);

- двозонні (нічний, денний).

Передусім, зонні прилади обліку будуть корисні для споживачів, яким через особливий режим життєдіяльності зручніше користуватися електроприладами в нічні години. У першу чергу зонні прилади доцільно встановлювати наступним категоріям споживачів:

1) споживачам, які використовують електричну енергію переважно в нічний час з 23:00 до 07:00);

2) з відсутністю гарячого водопостачання;

3) з електронагрівальними установками;

4) будь-якому споживачу, який використовує багато електроенергії, однак бажає законно економити при оплаті за спожиту електроенергію.

Перевага двозонного приладу обліку в тому, що споживачеві не обов’язково перебудовувати свій графік споживання електроенергії, економія вартості електроенергії буде в будь-якому разі. За наявності у споживача двозонного обліку споживання електроенергії за періодами часу розрахунки населення проводяться за відповідними тарифами та такими тарифними коефіцієнтами: - 0,5 тарифу в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23-ї години до 7-ї години); - повний тариф у інші години доби.

Перевага тризонного приладу обліку полягає в тому, що споживач може суттєво знизити вартість електроенергії у випадку, якщо значна частка електроенергії буде споживатися у нічний час. Використання ж електроенергії в піковий період (з 8-00 до 11-00 та з 20-00 до 22-00), коли її вартість складає 150% від діючого тарифу, бажано мінімізувати.

Використання електроенергії в нічний час проводиться, в першу чергу, за рахунок електроопалювальних та нагрівальних пристроїв, звичайна частка яких у питомій вазі загального обсягу електроенергії, що споживається, становить від 30% до 50%. Крім того, перебудовуючи графік споживання електроенергії при використанні інших електроприладів (наприклад, використовуючи пральну машину або праску з 23-00 або до 7-00), споживач має можливість максимально заощаджувати на вартості електроенергії.

Таким чином, при використанні зонних приладів обліку, абонент економить на споживанні електроенергії законними методами, енергосистема розвантажується, енергоспоживання рівномірно розподіляється за часом доби і як результат — покращується якість енергопостачання.

Секретар міської ради, Валерій ЧЕРНОВ

Переглядів:120