Відбулося відкриття фотодокументальної виставки «Спротив геноциду»

16 грудня 2015

Дивлячись крізь призму історії у минуле людства, ловиш себе на думці, що однією з найбільш багатостраждальних націй на землі є українська. Це народ, який пережив війни й катастрофи, голод й територіальне загарбання, знищення історичної пам’яті та приниження. Але серед цього переліку бід Голодомор 1932-1933 років є найбільш жахливим, він позбавляв людей надії на порятунок, гідності, свідомості, моральних принципів, розуму і, звичайно, життя. На нашій благословенній землі, на найродючіших у світі чорноземах помирали люди, поодинці і сім’ями, вилягали цілі родини і села.

Голодомор 1932-1933 років в Україні — історичний факт, підтвердженням якого є численні опубліковані архівні матеріали. Саме вони фіксують незаперечні докази штучного походження голодомору в Україні.

15 грудня у виставковій залі музею відбулося відкриття фотодокументальної виставки «Спротив геноциду» створеної Українським інститутом національної пам’яті спільно із Галузевим державним архівом Служби безпеки України, Центром досліджень визвольного руху та Громадським комітетом із вшанування пам’яті жертв Голодомору – геноциду 1932– 1933 років в Україні.

На стендах виставки представлені унікальні документи та фото, які розкривають форми та методи спротиву українських селян більшовицькому режиму напередодні та під час Голодомору 1932–1933 років.

Велике зацікавлення у присутніх викликали дані, які підтверджують повстанських рух та його керівників на території Прилуччини. Доповненням розповіді стали рідкісні фото та відеоматеріали, що яскраво демонструють тогочасну дійсність. Як сказала заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Фесенко Тетяна Михайлівна: «Ця виставка є унікальним історичним джерелом, вона може слугувати поштовхом для нових досліджень як науковцям так і учням».

Відповідальна за захід: старший науковий співробітник, Ірина Біленко

Прилуцький краєзнавчий музей ім. В.І.Маслова

Переглядів:123