Серпнева педагогічна конференція 2016

26 серпня 2016

Традиційно старт кожному новому навчальному року дає серпнева зустрічі освітян міста. Педагогічна конференція підсумовує роботу попереднього навчального року, визначає стратегічні пріоритети розвитку освіти Прилук, шляхи їх реалізації та скеровує освітянську спільноту до реалізації ціннісних пріоритетів суспільства.

26 серпня в заході, що відбувся в актовій залі центру творчості дітей та юнацтва, взяли участь 207 педагогічних працівників на чолі із президією в особах міського голови Ольги Попенко, заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тетяни Фесенко, голови депутатської комісії з питань освіти, медицини, молоді, культури, фізкультури, спорту та соціального захисту населення Олександра Правосуда, начальника управління освіти Сергія Вовка, голови Прилуцької міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Тетяни Заголій та голови організації ветеранів міста Прилуки Георгія Степановича Хотіна.

Ольга Михайлівна розпочала свій виступ із привітання з новим навчальним роком, наголосила, що влада намагається і буде створювати комфортні умови для роботи учителя, а учитель повинен створити всі умови для навчання і виховання учнів. Наголосила, що педагог – це професія-покликання, але на превеликий жаль, галузь освіти в нашій державі недостатньо профінансована, а її роль не оцінена.

«Ви неодноразово чули про те, що державна субвенція на 2016 рік складає 41 мільйон 67 тисяч гривень. Цих коштів недостатньо для фінансування галузі. Тільки на сплату заробітної плати та комунальних послуги держава повинна виділити близько 50 мільйонів, але цього не відбувається. Дуже добре, що сьогодні разом з депутатами міської ради ми знаходимо порозуміння з управлінням освіти і працівниками галузі. Тому розпочали активно й самостійно фінансувати галузь не лише освіти, а й медицини. Адже, якщо сплюсувати потреби галузі освіти та медицини на 2016 рік, – тільки для виплати заробітної плати та комунальних послуг не вистачає 27 мільйонів», – повідомила мер міста.

За останній період міська рада додала 2 мільйони 200 тисяч гривень, щоб не призводити до заборгованості виплати відпускних та заробітної плати за серпень. Додаються кошти на зарплату за вересень. Також розпочато фінансування ремонтних робіт. На них виділено майже 5 мільйонів 549 тисяч. За ці кошти розпочато ремонтні роботи ДЮСШ, І корпусу гімназії №1, низку ремонтів тепломереж ДНЗ та ЗНЗ міста, заміну вікон та будівництво вбиралень, розроблено проектно–кошторисну документацію з ремонту центру технічної творчості та його благоустрою.

«Крім того, розпочинається процес формування бюджету на 2017 рік. Від Сергія Михайловича вже надходять пропозиції щодо заміни вікон по всіх навчальних закладах на енергозберігаючі та асфальтування прилеглих територій», – додала Ольга Михайлівна.

Міська рада прийняла і фінансує низку цільових програм для системи освіти. Це звільнення від плати за харчування учнів 1–4 класів (виділено близько трьох з половиною мільйонів гривень), звільнення від сплати за харчування дітей учасників АТО та бойових дій у дитячих садках (близько двохсот тисяч) та школах (майже 230 тисяч гривень). Діє Програма «Обдарованість», за якою дітки нагороджуються стипендіями, подяками та преміями за перемоги в олімпіадах, досягнення значних результатів у спорті, або здобуття нагород Малої академії наук. Фінансується й програма «Крок до здоров'я» ЗОШ №14.

Загалом за перше півріччя 2016 року виділено близько 12 мільйонів гривень.

Підбивши підсумки роботи ради по сприянню розвитку галузі, Ольга Попенко наголосила: «Ми продовжимо підтримувати галузь, але ви повинні розуміти, що держава постійно наголошує на діях по оптимізації системи освіти. Це питання непокоїть усю країну. Але ми робимо все, щоб не приймати рішення про скорочення працівників і вживаємо заходів з оптимізації наповнюваності класів».

Пленарна частина розпочалася розширеною доповіддю Сергія Вовка, який проаналізував результати діяльності відділу освіти та навчальних закладів щодо надання якісних освітніх послуг, зосередив увагу присутніх на аналізі виконання заходів, спрямованих на реалізацію діючих нормативних документів освітньої галузі, та підбив підсумки результатів оцінювання знань випускників ЗНЗ.

На кінець 2015–2016 навчального року дошкільні навчальні заклади відвідували 2282 дитини (82%). З них, 243 – з короткотривалим терміном перебування.

Важливий крок зроблено міською владою разом із управлінням освіти щодо переведення вихованців з ДНЗ № 23 (за бажанням батьків) в комунальний заклад «Прилуцький навчально–реабілітаційний центр» Чернігівської обласної ради, що розміщений у типовому приміщенні з сучасним обладнанням та оснащенням. Цей крок підтримало і обласне управління освіти і науки. У зв’язку з цим наразі проводиться ліквідація ДНЗ № 23. До ДНЗ залучено 560 тис. грн добровільних батьківських внесків та спонсорських коштів. Разом з цим міською владою виділені кошти на ремонт ДНЗ № 8 в розмірі 190 тис. грн; ДНЗ № 27 – в сумі 234 тис. грн. Ці роботи ми повинні провести до опалювального періоду. В результаті їх виконання в ДНЗ № 27 покращився температурний режим, а в ДНЗ № 8 – запрацює теплова та каналізаційна мережі в двох групових кімнатах. Крім цього, завершилися роботи по програмі ПРООН в ДНЗ № 4 (по енергозбереженню), на які було виділено бюджетні кошти в сумі 132,112 тис. грн.

2015–2016 навчальний рік закінчили 5294 учні, що на 89 осіб більше у порівнянні з попереднім роком. Середня наповнюваність учнів у класах становила 25,6 учня, що на 0,2 більше, ніж на кінець минулого навчального року.

11 клас закінчили 284 дітей. Тридцять випускників нагороджено медалями (9 – срібними, 21 – золотими). Не підтвердили звання медалістів та якість медалей 10 претендентів: 6 (1 срібна та 5 золотих) за підсумками ЗНО; гімназія №5, СШ №6, ЗОШ № 3,9,14 (два претенденти); 4 випускники замість золотих отримали срібні медалі (гімназія № 5 (2 претенденти), ЗОШ №7,9 (по одному)).

Другий рік поспіль, за підсумками III етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів, команда міста Прилуки посіла друге загальнокомандне місце серед міст та районів Чернігівської області, виборовши 51 диплом. Більшу частину переможців III етапу складають представники закладів освіти нового типу ЗНЗ №№ 1, 5, 6 – 30 учнів (60%), кожен з даних закладів виборов по 10 дипломів. Серед загальноосвітніх шкіл найкращі результати показали учні ЗОШ № 7 – 12 дипломів.

Найбільш вагомі перемоги у різноманітних конкурсах, проектах Міжнародного та Всеукраїнського рівня у 2015–2016 році здобули учні: Макарова Юлія – гімназія № 1 (переможець Всеукраїнського конкурсу Intel–Еко Україна 2016, учасник XXIII Міжнародної конференції молодих учених, що проходила в Румунії;

Дорошенко Анастасія та Маркович Катерина – гімназія № 5 (переможці VI Міжнародного мовно–літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка);

Скляр Ангеліна – ЗОШ № 7 (переможець VI Міжнародного мовно–літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка);

гурток «Юні музеєзнавці» ЗОШ № 10 – переможці Всеукраїнської краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна».

За кількістю випускників, що склали ЗНО на бали високого рівня, маємо такі результати: гімназія №1– 39%, гімназія №5 та ЗОШ №7 по 31%, СШ №6 – 29%, ЗОШ №9 – 22%. Найменше підготовленими до ЗНО виявилися випускники ЗОШ №10 – жоден учень не склав ЗНО на бали високого рівня, у ЗОШ №12 таких учнів 4%, у ЗОШ № 3 – 8%.

Найбільше випускників, які набрали понад 180 балів, в гімназії № 1.

Конференцію було продовжено нагородженням педагогічних працівників подяками та преміями за добросовісну й нелегку працю.

Байдужих на засіданні не було. Усі мали бажання обговорити насущні освітянські проблеми, висловити своє бачення їх розв’язання та вносили конкретні пропозиції. За підсумками роботи конференції було прийнято рекомендації. Побажаємо нашим освітянам плідної праці, нових досягнень, щоб новий навчальний рік розпочався вчасно, організовано, став яскравим і змістовним святом знань для дітей і їхніх батьків.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Прилуцької міської ради

Переглядів:113