Вивчення досвіду закордонних партнерів у сфері збереження історичних пам'яток

05 жовтня 2016

З 22 по 23 вересня в рамках проекту «Урбаністичні стратегії в історичних містах, скеровані громадами» (COMUS) у Вірменії проходив 4-й Регіональний семінар з управління спадщиною. Делегатом від нашого міста його відвідала заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тетяна Фесенко. Представників COMUS гостинно приймали міста Єреван та Ґюмрі.

Відомо, що головною метою проекту є припинення деградації історичних об'єктів та територій місцевої громади, а саме, щоб спадщина була не лише збереженою, а й знайшла своє місце і ціль в урбаністичному просторі сучасних міст. Крім того, COMUS не є фінансовим проектом, він скерований навчати й демонструвати шляхи вирішення проблем на живому прикладі. Так, 25-26 липня представники українських міст Прилуки та Жовква пройшли навчання у місті Бамберг (Баварія, Німеччина), перебираючи досвід чи не найпрогресивнішої країни у галузі збереження історичних надбань.

Основною темою навчань у Єревані став взаємозв'язок між владою та громадою в процесі реконструкції та застосування у повсякденному житті пам'яток історичної спадщини. Адже думка громади та її інтереси — це основна ціль впровадження ідей COMUS. Відвідавши Ґюмрі, делегати обговорювали конкретні проблеми власних проектів.

Робоча група Прилук нині розробляє п'ять проектних ідей, які об'єднані однією загальною — створення культурно-мистецького простору не виключно для мешканців нашого регіону, а й митців з закордону. Основним осередком цього простору, вбачають будинок Шкуратова — місце, в якому мають знаходити своє місце художники, фотографи, музиканти, разом з тим площина, де могли б розміщуватися музейні фонди... Довкола цього простору буде об'єднана історична зона міста — старе центральне кладовище, вулиця Гімназійна, яка колись мала назву Елітна, Парк Шевченка і оглядовий майданчик.

Якщо спеціалістами нашого міста, на базі отриманих знань, буде створено достойний проект та вивчено всі напрямки й результати його впровадження, можна буде розраховувати на спонсорські кошти для розробки проектно-кошторисної документації. А побачивши привабливий та цілісний макет, інвесторам буде легше погодитися на виділення фінансів для його реалізації.

До речі, наша країна єдина, від якої участь в проекті беруть аж три міста, що безумовно не може не радувати, адже прихильність європейських партнерів — це вірний крок у напрямку перспективної співпраці.

ДОВІДКОВО:

Проект COMUS - спільний проект Ради Європи і Європейської Комісії «Урбаністичні стратегії в історичних містах, скеровані громадянами», спрямований на розробку інноваційних моделей міського планування, що сприяють розв’язанню практичних проблем в історичних містах. Проект реалізується одночасно в 6 країнах ініціативи ЄС «Східне партнерство»: Україна, Грузія, Молдова, Вірменія, Азербайджан, Білорусь. В основі проекту лежать напрацювання попереднього «Пілотного проекту з реабілітації культурної спадщини історичних міст» (2009-2011).

Проект передбачає комплексну взаємодію органів влади усіх рівнів і місцевих громад з метою покращення існуючого міського середовища невеликих історичних міст, зупинення деградації історичного середовища та заохочення місцевих мешканців до активної участі в процесі прийняття рішень і розробки стратегії розвитку міста.

Сектор інформаційної діяльності та комунікації з громадськістю Прилуцької міської ради

Переглядів:102