Долучитися до створення стратегії місцевого розвитку може кожен прилучанин

16 листопада 2016

Про це стало відомо 15 листопада під час проведення Форуму місцевого розвитку за участі посадовців міської ради, дорадчих органів місцевого самоврядування, представників ОСББ, громадських організацій та бізнесменів Прилук.

Проведення заходу зумовлено необхідністю пошуку нових підходів до формування регіональної політики з урахуванням розвитку світової спільноти в цілому.

Координатор Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-III» Олександр Сивенко розповів, що таким орієнтиром для регіонального розвитку має стати Декларація сталого розвитку, яку одностайно прийняли 193 держави-члени ООН «17 цілей сталого розвитку». Саме на основі цього сміливого документу та його положень наше місто має розробити власну «Стратегію розвитку міста на 2017-2020 роки».

Розглянувши Проект плану Стратегічного розвитку нашого міста на наступні чотири роки, учасники Форуму зазначають, що він ґрунтується на баченні майбутнього зростання, що обумовило визначення наступних стратегічних напрямків розвитку – економічний розвиток території, покращення якості життя, розвиток соціальних послуг, орієнтованих на громаду, та розвиток громадянського суспільства в місті.

Економічний розвиток території передбачає: формування сприятливого середовища для розвитку бізнесу; розвиток туристичного комплексу; формування земельної політики. Покращення якості життя має бути досягнутим завдяки сприянню житловому будівництву та благоустрою території, підвищенню якості надання комунальних послуг, покращенню сфери надання послуг населенню та розвитку транспортної сфери та культури.

Розвиток соціальних послуг, орієнтованих на громаду, – це, насамперед, покращення системи освіти, підвищення рівня культури, просвітницької та виховної роботи; створення умов для ведення здорового способу життя; підтримка соціально вразливих груп молоді, соціально-правовий захист та профілактика злочинності серед молоді.

Розвиток громадянського суспільства – це Формування громадянської свідомості та активної життєвої позиції у населення; створення системи зворотного зв'язку «влада – громада»; підвищення ефективності управління містом та дієвості місцевого самоврядування.

Нагадаємо, що третій рік поспіль громада міста коштом спільного проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН реалізує заходи по енергозбереженню та капітальні ремонти в багатоквартирних будинках ОСББ.

Для кращого усвідомлення змін, яких прагне досягнути наше місто за співпраці з ПРООН, регіональний координатор Проекту Ніна Подколзіна навела яскравий приклад того, що вже відбулося з громадою Прилук: «Коли ми лиш почали говорити з Прилуцькими ОСББ про сталий розвиток, нас спіткало нерозуміння. Людям здавалося, до чого тут вони, невеличка спільнота у цьому маленькому місті. Але сьогодні, коли багато ОСББ знаходяться на завершальній стадії своїх проектів, саме вони сприяють сталому (постійному, керованому) розвитку Прилук. Після впровадження мікропроектів громада докорінно змінилася, це зовсім інші люди, з іншими цінностями й досягненнями. Готові сприяти іще більшим змінам».

Крім того «Стратегія розвитку міста на 2017-2020 роки» необхідна, навіть якщо виникнуть перепони на шляху до втілення кожного її підпункту. Наявність Стратегії відкриє Прилукам двері для участі в Проектах закордонних партнерів, адже передовою вимогою такої співпраці є саме задокументоване бачення та бажання міста розвиватися. З метою залучення міжнародної технічної допомоги, коштів інвесторів на реалізацію актуальних проектів нашої громади доцільно також розробити презентацію інвестиційного та експортного потенціалу Прилук.

Заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тетяна Фесенко поділилася першими фактичними змінами міста, які будуть прописаними в стратегії: «Ми бачимо Прилуки як місто для молоді з потужною громадою, де забезпечено гарантії захисту усіх незахищених верств населення. Вагомими змінами на шляху до цього буде створення на базі Територіального центру будинку для людей похилого віку, впровадження соціального таксі, забезпечення належним обладнанням медичних закладів міста, а задля здоров'я та підвищення активного способу життя громади — встановлення спортивних майданчиків...».

До обговорення цілей сталого розвитку та визначення індикаторів їх досягнення потрібно залучити широке коло громадськості міста.

Подати власні пропозиції, які буде враховано в Стратегічну програму може кожен прилучанин, звернувшись до Відділу економіки Прилуцької міської ради, що знаходиться на другому поверсі Управління праці та соціального захисту населення, кабінет №70.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Прилуцької міської ради

Переглядів:108