Відкритий діалог між владою та героями ЧАЕС

12 грудня 2016

Засідання круглого столу з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС відбулося 12 грудня в сесійній залі міської ради.

З наближенням пам'ятної дати гостей не вітали, а навпаки, обговорювали нагальні питання. Для надання відповідей на які, міська влада запросила керівників комунальних підприємств, управлінь та відділів ради, а також представників медичної галузі міста.

За поточний рік прилучани-ліквідатори отримали увесь перелік соціальних послуг, які надає місто. Осторонь ліквідаторів аварії пройшли лише державні програми, такі як виділення житла. На квартирному обліку нині перебуває 35 чоловік, 13 з яких ліквідатори І категорії, 21 — ІІ категорії та 1 сім'я, що виховує дитину-інваліда.

Санаторно-курортним оздоровленням у цьому році скористалися 36 прилучан, хоча право на цю пільгу мали 160 жителів-ліквідаторів І категорії . Присутні пояснили відмову від оздоровлення неналежною якістю обслуговування в санаторних закладах, а також додатковими витратами на харчування. Звісно, не всі ліквідатори живуть лише за пенсійні виплати, більшість учасників ліквідації працюють й не завжди мають можливість залишити роботу. Та з настанням 2017 року на них чекає впровадження у дію постанови Кабінетом Міністрів України «Деякі питання санаторно-курортного лікування та відпочинку громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Даною постановою затверджено Порядок надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам та закладам відпочинку, здійснення доплат шляхом власних коштів, виплати грошової компенсації постраждалим громадянам.

Зазначаємо, що Порядок передбачає новий механізм оплати послуг із санаторно-курортного лікування громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Зокрема, укладання трьох стороннього договору між санаторно-курортним закладом, постраждалою особою та управлінням соціального захисту населення. При цьому постраждалій особі буде забезпечено право самостійного вибору санаторно-курортного закладу для оздоровлення та відпочинку.

Крім вище згаданого, учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС цікавилися встановленням пам'ятного знаку "Героям Чорнобиля" та можливістю надати одній з вулиць міста назву Героїв Чорнобиля. Відомо, що за ініціативи Ольги Михайлівни, розроблено програму облаштування парків та скверів міста, яка мала впроваджуватися в наступному році. Та зміни в законодавстві щодо передачі функціональних обов'язків з державного на міські бюджети, похитнула ці плани. Стало відомо, що в 2017 році місто зобов'язане фінансувати більшість витрат освітньої та медичної галузі, а це близько 60 мільйонів гривень. Така ситуація прогнозує важке становище міського бюджету на наступний рік, тому вже до 25 грудня депутати повинні обрати першочергові напрямки виділення коштів для кращої роботи нашого міста.

Наступна зустріч з прилучанами-ліквідаторами до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС відбудеться 14 грудня о 09:00 в актовій залі міської ради.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Прилуцької міської ради

Переглядів:117