А третій же празник – Святе Водохреще

19 січня 2017

19 січня православні відзначають Хрещення Господнє, одне з найдавніших і найшанованіших свят. Обряд хрещення Ісуса Христа на його прохання здійснив Іоанн Предтеча у водах Йордану. Тоді на Ісуса зійшов Святий Дух у вигляді голуба, а Глас із Небес провістив: «Це Син Мій Улюблений, в Котрому Моє благовоління». За християнським ученням, цього дня Бог явився у трьох іпостасях: Бог Отець – у голосі, Син Божий – у плоті, Дух Святий – у вигляді голуба. Тому свято Хрещення називають також Богоявленням. Вважається, що саме хрещення явило світу Спасителя, котрий узяв на себе всі гріхи людства.

Ушанування Богоявлення починається у Водохресний Святвечір. За аналогією з Різдвяним, цього дня дотримувалися суворого посту і готували пісну кутю. Святкова вечеря називалася голодною кутею. Обов’язковими стравами були кутя, млинці, вівсяний кисіль.

Освятив Йордан воду на щастя, на здоров’я, на вроду

Важливою подією Водохреща є водосвяття. На річці або озері в льоду заздалегідь вирубується хрестоподібна ополонка, так звана йордань. Опівночі батюшки освячують воду в ополонці й віруючі занурюються в неї. Купання на Хрещення – це символічне очищення від гріхів, духовне переродження, прилучення до особливої благодаті Господа, яку Він цього дня посилає на всю воду. Також вважається, що вода на Водохреще приносить здоров’я – як тілесне, так і духовне. Водночас Церква застерігає від того, щоб надавати даній традиції будь-якого магічного значення.

Жорстких правил для бажаючих пірнути в йордань не існує. Заведено швидко занурюватися з головою в воду тричі, при цьому хреститися і промовляти: «В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа». Традиційно вважається, що на Хрещення купатися треба в сорочках, а не в купальниках, щоб не виставляти напоказ тілеса.

На Водохреще купаються і старі, й малі. Але дітям та людям похилого віку без особливої підготовки робити це не варто. Краще заздалегідь поступово загартовуватися обливанням холодною водою. Лікарі застерігають від пірнання у крижану воду людей із гіпертонією, ревматизмом, атеросклерозом, туберкульозом, а також при загостреннях хронічних захворювань. Якщо ж ви все-таки вирішили на Хрещення зануритися у воду, дотримуйтеся наступних рекомендацій. Купайтеся лише в ополонці, де облаштований спеціальний вхід у воду. Ніколи не ходіть до водойми поодинці: поруч повинна бути людина, яка за необхідності зможе допомогти. Перед купанням заборонені алкоголь і сигарети. Не варто купатися на голодний шлунок або одразу після прийому їжі. Беріть із собою плед та зручні для переодягання речі.

Хрещенська вода творить дива

У всіх освячених на Богоявлення джерелах вода стає свяченою та цілющою. Зовсім необов’язково приходити за водохресною водою з каністрами. Достатньо невеликої пляшечки. За християнськими канонами, будь-яку воду можна зробити свяченою, якщо додати в неї трошки хрещенської – з храму або з йордані. Не варто використовувати ємності з-під алкогольних напоїв. Якщо ви не змогли прийти за водохресною водою до храму чи йордані, не засмучуйтеся. У ніч із 18-го на 19-е січня її можна набрати з-під крана – найкраще в проміжку з 00:10 до 1:30. Водохресну воду п’ють протягом року натщесерце, щоб лікувати тілесні й душевні хвороби, нею окропляють житло, аби прогнати злих духів і привнести до оселі благодать Божу.

На Водохреще прати – лихо накликати

З давніх-давен із Хрещенням у народі пов’язано безліч повір’їв. Так, наприклад, на Водохреще випускали в небо голубів – на знак Божественної благодаті, що зійшла на Ісуса Христа. На Богоявлення, щойно перший церковний дзвін покличе до храму, на березі річки розпалювали вогнище, аби Спаситель, котрий хрестився в Йордані, міг також погрітися біля багаття. Заборонялося одразу після Хрещення прати речі у водоймищах. За повір’ям, коли священик занурює хрест у воду, вся нечиста сила від страху вистрибує звідти, а потім сидить на березі та чекає, коли з’явиться хтось із брудною білизною. Тільки-но речі опустять у річку, як по ним, наче сходами, біси йдуть у воду. Тому вважалося, що чим пізніше жінки почнуть прати, тим більше нечисті вимерзне на водохресних морозах. Наші пращури вірили, що опівночі на Богоявлення відбувається диво: на мить вщухає вітер, запановує цілковита тиша й відкриваються небеса. У цей час можна висловити заповітне бажання, яке обов’язково збудеться. Ще одна давня традиція, яка, щоправда, не схвалюється Церквою, – ворожіння. Вечір 18 січня – це останній день святочних гадань, і вони вважалися найправдивішими. Для старшого покоління ворожіння – швидше святкова весела забава, що дозволяє трохи відволіктися від буденних клопотів. Тому гадання зазвичай було прерогативою юнаків та дівчат, котрим завжди хотілося зазирнути в майбутнє, дізнатися про свого судженого або суджену.

Споконвіку на Богоявлення дуже уважно стежили за прикметами. В основному, стосовно погоди та господарської діяльності. Люди помічали, що ясна та холодна погода на Водохреще – до посушливого літа, похмура й прохолодна – до щедрого врожаю. На Хрещення повний Місяць – чекай на великий весняний розлив. Ніч зоряна – літо буде сухим, гарно вродять ягоди та горох. На Богоявлення відлига – до врожаю; подме вітер з півдня – літо буде грозовим. Якщо під час літургії йде лапатий сніг, то рік очікується хлібородний, а від бджіл вийде багато роїв. Коли на Водохреще багато гавкали собаки, чекали вдалого мисливського сезону.

Богоявлення – свято з історією та багатими традиціями. Але пам’ятайте: головне – не обрядовість, а глибокий сенс цієї події. Хрещення Господнє – це день, коли відбувається духовне оновлення людини.

Газета "Відомості Чернігівщини"

Переглядів:118