Що б не траплялося після, подвиги не тьмяніють

02 березня 2017

Учора, 1 березня, відбулося засідання узгоджувальної ради з питань, що пов'язані зі встановленням пам'ятників, пам'ятних знаків, меморіальних та анотаційних дощок у місті Прилуки.

Члени ради та запрошені учасники громадських організацій розглянули чотири питання. Мова йшла про реконструкцію меморіалу «Жертвам фашизму» поблизу ЗОШ №6 у форматі площі під робочою назвою «Площа пам'яті». Друге питання стосувалося встановлення пам'ятного знаку Героям «Небесної Сотні». У рамках програми реконструкції парків та скверів розглянули й ідею створення алеї учасників АТО на території Центрального міського парку та удосконалення пам'ятного знаку Героям Чорнобиля.

Основна ідея «Площі пам'яті» полягає в облагородженні території, вимощенні тротуарною плиткою, засадженні квітами, а головне — встановленні пам'ятних знаків й інформаційних стендів, присвячених трагічним подіям на території України та за її межами, в яких брали участь наші земляки.

Меморії повинні розташовуватися у хронологічному порядку від часів Другої світової війни, що символізує наявний там знак. Це місце стало б своєрідним музеєм просто неба та увібрало пам'ять про жертв нацизму, Героїв Афгану, ліквідаторів Чорнобильської трагедії, подвиг «Небесної сотні» та героїв АТО. Загальна площа проекту зайняла б близько чотирьох тисяч квадратних метрів.

Більшості членів узгоджувальної ради імпонує така ініціатива, але запрошені гості в обличчі городян, які представляють інтереси учасників Революції Гідності, висловили категоричну позицію проти встановлення пам'ятного знаку Героям «Небесної Сотні» на окресленій території чи периметрі центральної частини міського парку. «Не плутайте наш пам'ятник зі своїми совєтськими», - заявила учасниця майданів Ольга Костюк. Адже активістка певна, що місце для пам'ятного знаку «Небесній Сотні» під стінами будівлі виконкому.

Зібрання, під час якого повинні були вирішуватися питання увіковічення пам'яті усіх поколінь патріотів нашої держави, перетворилося на фарс.

Цілком логічно, що пам'ятний знак героям Небесної Сотні повинен бути встановлений саме під стінами головної адміністративної будівлі міста, як символ народного повстання проти тиранії влади, але більшість присутніх із цим не погодилась через банальний брак місця та небажання відокремлювати подвигів одних Героїв від інших. Засідання скінчилося гучними словесними перепалками між громадськими діячами, свідками й учасниками найсумніших подій в історії українського народу. Тому жодного рішення узгоджувальна рада так і не ухвалила.

Прес-секретар міської ради Любов Рубан

Переглядів:105