Громадянам необхідно укласти угоду зі сімейним лікарем

30 березня 2017

Усе дуже серйозно. Ті, хто такої угоди не укладуть, втратять право на безоплатну первинну меддопомогу. Про це стало відомо під час брифінгу з головними лікарями медичних закладів міста, який відбувся 29 березня.

Укласти угоду з сімейним лікарем необхідно вже найближчим часом, щоб із 1 липня первинна ланка медичних закладів змогла перейти на нову систему фінансування, за якою лікарі отримуватимуть заробітну плату за фактичною кількістю укладених угод.

Сьогодні домовитися про укладання угоди можна в усній формі, адже Уряд поки не прийняв відповідний пакет документів. Ви можете звернутися до обраного лікаря особисто або ж зателефонувати й повідомити власні паспортні дані.

Головний лікар Прилуцького міського Центру первинної медико-санітарної допомоги Людмила Слободенюк повідомила, що місце реєстрації не має значення. Ви можете обрати собі сімейного лікаря будь-де, але щоб і вам, і йому було зручно дістатися місця проживання в разі екстреного виклику. Людям, які укладуть угоду зі сімейним лікарем, платити за медпослуги не доведеться. Якщо ж особа не укладе договору, тоді держава не зможе за нього заплатити лікареві, й пацієнт змушений буде робити це самостійно. Уряд обіцяє, що з 1 квітня стартує програма реінбурсації (відшкодування громадянам витрат на придбання лікарських засобів) ліків проти серцево-судинних захворювань, цукрового діабету й бронхіальної астми. Якщо ви внесені до міського переліку таких хворих, то матимете змогу отримувати ліки безкоштовно.

Сьогодні держава затвердила 21 не патентовану назву препаратів (за основною діючою речовиною). Звісно, сімейні лікарі виписуватимуть пацієнтам найдешевші ліки, та, якщо ви захочете лікуватися дорожчим препаратом, різницю у цінах зможете заплатити самі. Відпуском безкоштовних ліків займатиметься аптека №190 “Ліки України”, адже лиш цей заклад виявив бажання заключати угоду.

До речі, кожен із членів сім'ї може лікуватися в різного лікаря. Заключити угоду замість своєї дитини можна як і з сімейним лікарем, так і з педіатром. Щодо створення госпітальних округів. У Чернігівській області їх затвердили чотири, з центрами у Чернігові, Прилуках, Ніжині та Корюківці. Заглядаючи наперед, у минулому році міська рада почала активно фінансувати оснащення медичних закладів новітнім обладнанням та проводити необхідні заходи з енергозбереження. Які ж плюси отримало наше місто, ставши центром госпітального округу? Для початку: ми збережемо свій кадровий потенціал, ліжковий фонд мінімально скоротяться, отримуватимемо державні кошти на закупівлю дорогого обладнання, зменшимо навантаження на бюджет міста та, як бонус, отримаємо таке явище як “медичний туризм”. Пацієнти Прилуцького, Срібнянського, Талалаївського, Ічнянського та Варвинського районів приїздитимуть до міста разом зі своїми рідними, що відіб'ється на представниках малого та середнього бізнесу.

Прес-секретар міської ради Любов Рубан

Переглядів:108