До процесу врегулювання законодавства країни долучились учасники АТО

24 травня 2017

Учора з метою напрацювання необхідних законодавчих змін, спрямованих на захист прав та вирішення соціально-економічних проблем учасників Антитерористичної операції відбулося засідання круглого столу посадовців управлінь та відділів міської ради з учасниками бойових дій та головами громадських організацій міста Прилуки.

Зустріч була ініційована зверненням народного депутата України, головою Міжфракційного депутатського об'єднання «Сприяння захисту прав та соціальній реабілітації учасників Антитерористичної операції», Оксаною Білозір.

У своєму зверненні нардеп попросила надати узагальнену інформацію щодо існуючих проблемних питань, пов'язаних із захистом прав та соціальною реабілітацією учасників Антитерористичної операції, які потребують законодавчого врегулювання шляхом внесення відповідних змін до чинних нормативно-правових актів, або прийняття нових законів України.

Засідання круглого столу очолила заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тетяна Фесенко.

Одним з найгостріших питань, пов’язаних із захистом прав учасників антитерористичної операції, виокремили врегулювання розмірів щорічної грошової допомоги ветеранам війни до 5 травня.

«Велика кількість учасників бойових дій у зоні проведення АТО звертаються до суду з позовом, у якому просять визнати неправомірними дії управління праці та соціального захисту населення міської ради та зобов’язати його здійснити перерахунок і виплату недоплаченої щорічної разової грошової допомоги до 5 травня відповідно до Закону України від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Управління ж здійснює виплати разової грошової допомоги до 5 травня учасникам бойових дій у розмірі, який визначається Кабінетом Міністрів України в межах бюджетних призначень, встановлених законом про Державний бюджет України на відповідний рік, беручи до уваги Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин» від 28.12.2014 № 79-VIII, яким були внесені зміни до Бюджетного кодексу України та встановлено, що норми і положення, серед іншого, ст. ст. 12, 13, 14, 15, 16 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (саме в ст. 12 йдеться про разову грошову допомогу, що виплачується до 5 травня) застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України», - зазначила начальник управління праці та соціального захисту населення міської ради Ганна Малиш.

Порядок забезпечення учасників антитерористичної операції послугами із соціальної та професійної адаптації також потребує вдосконалення. Кабінетом Міністрів України врегульований Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів із соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції, затверджений постановою від 31 березня 2015 р. № 179, але сам Порядок організації соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції на сьогодні не врегульовано. Проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку організації соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції» нині не розглянуто.

Відповідно до Порядку використання коштів передбачених у державному бюджеті на забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31 березня 2015 р. № 200, учасникам АТО здійснюється відшкодування органами соціального захисту населення шляхом безготівкового перерахування коштів санаторно-курортним закладам за надані послуги відповідно до укладених договорів. На поточний рік гранична вартість путівки (ліжко-дня) визначена Міністерством соціальної політики у розмірах: інвалідам війни з числа постраждалих учасників антитерористичної операції, інвалідам загального захворювання та з дитинства - 5250 (291,7) грн. без податку на додану вартість; учасникам бойових дій з-поміж постраждалих учасників антитерористичної операції - 6300 (350,0) грн. з податком на додану вартість. Але питання щодо затвердження Міністерством соціальної політики Переліку базових послуг, що надаються особам відповідно до медичних рекомендацій і входять до вартості путівки, на сьогодні залишається відкритим. Отже, залишається відкритим питання укладення договорів із санаторно-курортними закладами щодо забезпечення путівками учасників АТО, шляхом відшкодування їх вартості.

Також потребує вирішення питання щодо обмеженого фінансування за бюджетною програмою 2505150 «Заходи із психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції та забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням». Зокрема, за напрямком забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням на 2017 рік з державного бюджету виділено 40,95 тис. грн. для оздоровлення 7-ми осіб (25,2 тис. грн. для 4 учасників бойових дій та 15,75 тис. грн. для 3 інвалідів війни). Потребують послуг із санаторно-курортного лікування у 2017 році близько 30 осіб з числа учасників АТО. За напрямком заходи із соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції виділено 70,343тис. грн., а потреба на 2017 рік складає 161,4 тис. грн. для організації професійної підготовки (перепідготовки) 23 учасників АТО.

Крім вище зазначених голови громадських організацій внесли пропозиції з урегулювання питань:

Про дієвість військкомату щодо зобов'язань збору матеріалів та патронату за учасниками АТО;

Забезпечення студентів-учасників АТО та членів їхніх родин стипендією та безкоштовним поселенням до гуртожитків;

Розширення переліку «Доступних ліків»;

Відсутності механізму пільгового розмитнення автомобілів для учасників АТО;

Пенсійного забезпечення учасників АТО (нарахування додаткового терміну трудової діяльності за участь в антитерористичній операції);

Врегулювання питань повторної подачі документів, що підтверджують проходження служби;

Про дієвість Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції у Чернігівській області стосовно Прилук;

Розробки механізму формування ділянок для надання їх учасникам АТО під забудову за рахунок земель державної власності;

Забезпечення харчуванням учасників АТО, виведених на ротацію.

Відповідь на депутатське звернення міститиме роширений перелік проблемних питань, винесених на розгляд учасниками АТО та членами громадських організацій, що опікуються справами сімей та учасників бойових дій.



Сектор інформаційної діяльності та

комунікацій з громадськістю міської ради

Переглядів:98