Жива спадщина Шкоропада та Савона тепер в історії «Рідного краю»

27 червня 2017

Дослідники завжди виокремлювали Прилуки, як місто унікальне та своєрідне, яке має свій особливий, неповторний колорит. Тож, повертаючись до витоків цих знань, на початку року за ініціативи Прилуцького краєзнавчого музею імені Василя Івановича Маслова та за підтримки депутатського корпусу Прилуцької міської ради було затверджено першу краєзнавчу премію нашого міста.

Дебютна церемонія нагородження переможців Прилуцької міської премії імені Дмитра Шкоропада «Рідний край» відбулася учора, 26 червня. Вона не випадково проводиться на честь цього видатного прилучанина, адже доктор технічних наук, професор і краєзнавець з дитинства був закоханий у рідний край та все своє свідоме життя вивчав його історію. Результатом кропіткої праці дослідника став чотирьохтомник «Історія Прилуччини».

Організатори дійства намагались не лише визначити кращих авторів дослідницьких робіт про Прилуки, а й віднайти новий формат проведення заходу. Тому краєзнавчу премію повинні були вручати просто неба на площі Володимира Мономаха. Оточені визначними історичними пам'ятками, учасники церемонії мали б засвідчили причетність кожного достойного сучасника до створення нової історії міста. Та, на жаль, рясний дощ завадив задуму здійснитися. Урочистість перенесли в сесійну залу прилуцької міської ради. Звісно, там вона втратила частину свого шарму, але директор краєзнавчого музею Тетяна Зоць зазначила, що така альтернатива також має місце, оскільки рясний дощ під час проведення будь-яких свят завжди вважали гарним знаком.

Згадавши здобутки Дмитра Шкоропада на теренах Прилуччини й повністю занурившись у атмосферу «Рідного краю» (через пісні у виконанні аритистів МБК), члени журі розпочали нагороджувати переможців премії.

У номінації «Дипломант» III ступеня переможцем «Рідного краю» стала Світлана Ніколенко, учитель гімназії № 1 імені Георгія Вороного. Її робота «Дослідження традицій вишивального мистецтва Прилуччини» вмістила у себе ввесь колорит рукоділля прилуцьких вишивальниць й відкрила багато нового про символізм і техніку виконання вишиванок. До нагородження було запрошено Тетяну Даценко, голову методичного об’єднання гімназії № 1 імені Георгія Вороного.

Дипломантом II ступеня став наш місцевий краєзнавець Анатолій Риженко з роботою «Прилуччина в житті й творчості Тараса Шевченка».

У номінації «Дипломант» І ступеня перемогу здобув Геннадій Щисловський з циклом нарисів про грошовий обіг на Прилуччині доби середньовіччя XVI-XVIII ст.

А головними переможцями премії у номінації «Лауреат» члени журі визначили співавторів роботи «Енциклопедичний довідник: Прилуччина». В його основу закладено титанічну працю Дмитра Шкоропада та місцевого краєзнавця Олексія Савона. За видатних прилучан нагороду отримували донька Олексія Антоновича Савона – Ірина Олексіївна та рідна племінниця Дмитра Шкоропада – Ніна Олександрівна Іванченко.

Без уваги не лишилися й претенденти на здобуття премії імені Дмитра Шкоропада. За активну участь у галузі вивчення, дослідження та пропагування історико-культурної спадщини грамотами та призами було нагороджено Миколу Гриня, Тетяну Денисенко, Миколу Куриленко та Катерину Тарасенко.

Прес-секретар міської ради Любов Рубан

Переглядів:113