Юлія Касьян про допомогу учасникам АТО та їхнім сім'ям

24 липня 2017

Сьогодні під час апаратної наради міського голови директор Прилуцького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді міської ради Юлія Касьян звітувала про роботу Центру допомоги учасникам АТО та членам їх сімей розповіла.

Посадовець повідомила, що з липня 2016 року на базі Прилуцького міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді створено Спеціалізоване формування Центр допомоги учасникам АТО та членам їх сімей.

«Метою створення Центру було вийти за межі надання тільки соціальних послуг, бажання зробити для наших захисників, те, що їм необхідно і що є у наших силах», - розповіла Юлія Касьян. До речі, Центр є першим і, на сьогодні, залишається єдиним у Чернігівській області, який створений на базі центру соціальних служб і він є унікальним за спектром надання послуг.

Центр допомоги учасникам АТО та членам їх сімей передбачає 2 напрями роботи:

Соціальний – полягає у наданні юридичних, психологічних та соціальних послуг;

Реабілітаційний – з відновлення фізичного і психологічного здоров'я.

Щодо соціальної роботи. Станом на 20 липня 2017 року послугами Центру скористалися 269 учасників АТО (не враховуючи членів сімей: дружин, дітей, батьків). Переважна більшість звернень стосувалась можливостей користування пільгами та різних проблемних питань у соціальній і побутовій сфері. Всі вони отримали вичерпну інформацію, консультацію чи необхідну допомогу. З них 63 учасники отримали фахову психологічну допомогу, 29 – юридичну.

За час роботи Центру під соціальним супроводом перебувало 22 сім’ї учасників АТО, сімей загиблих/померлих учасників АТО.

Результатом здійснення супроводу було: поліпшення житлових умов, отримання реєстрації, постановка на квартирну чергу, налагодження стосунків у сім'ї.

З метою патріотичного виховання дітей Центром організовуються і проводяться різноманітні заходи.

Яскравим прикладом був захід до дня захисника України «Захисник України – приклад мужності» за участю дітей ЗНЗ №13 та учасників АТО і волонтерів, які допомагають бійцям на Сході України.

Також, вже 2 рік Центр бере участь у Проекті Польсько-Українського обміну, у рамках якого, діти їздять на відпочинок до Польщі. Поїздка тривалістю від 10 до 14 днів повністю фінансується польською стороною (проїзд, проживання, харчування, екскурсії, участь у культурно-мистецьких заходах). Учасниками цього Проекту стало 9 дітей учасників АТО. У 2016 році було 2 поїздки. А 18 липня 2017 року на відпочинок в рамках проекту поїхало 5 дітей, під супроводженням начальника відділу соціальної роботи Центру.

ПМЦСССДМ тісно співпрацює із громадськими організаціями. Завдяки чому має змогу надавати матеріальну підтримку різним сім'ям, зокрема, і сім’ям учасників АТО. Так, щомісяця, вже протягом 1,5 року всі сім’ї загиблих/померлих учасників АТО отримують гуманітарну допомогу (1 великий набір на сім'ю – харчі, миючі засоби та по одному дитячому набору на кожну дитину – продукти, солодощі, дитячі миючі засоби).

Що стосується реабілітаційного напрямку роботи Центру допомоги учасникам АТО та членам їх сімей.

По-перше, спеціалісти організовують групи взаємодопомоги ветеранів АТО.

По-друге, учасники АТО проходять відновлення опорно-рухового апарату на тренажері «Сухожил» й іншому обладнанні у тренажерному кабінеті.

І третє, найголовніше, проведення психологічної реабілітації учасників АТО.

У 2017 році за підтримки міського голови було відремонтовано та оснащено кабінет психологічної реабілітації. Придбання флоат-камери та надання коштів на ремонт кабінету реабілітації надало можливість кардинально розширити методи роботи та послуги Центру.

Заклад отримав змогу втілити в життя свою мрію – розробити і проводити програму психологічної реабілітації учасників АТО «Життя після АТО».

Програма реабілітації передбачає психологічні заходи, спрямовані на запобігання розвитку патологічних процесів після ПТСР, таких як порушення соціальних зв’язків, професійної та особистісної дезінтеграції, алкоголізму, наркоманії, суїцидів.

Дана програма була вже успішно апробована. Психологічну реабілітацію на базі Центру пройшло 4 учасники АТО. Результатом роботи стали позитивні зміни як фізичного так і психологічного характеру.

За матеріалами ПМЦСССДМ

Переглядів:158