На апаратній нараді міського голови

21 серпня 2017

Традиційно новий робочий тиждень Прилуцької міської ради розпочався з проведення апаратної наради міського голови.

Про підготовку закладів освіти міста Прилуки до нового 2017-2018 навчального року, участь у нараді «Про організацію роботи з сім’ями, які опинились у складних життєвих обставинах», впровадження Проекту ПРООН та Прилуцької міської ради «Реформування електронної системи охорони здоров’я», участь у семінарі «Як підвищити прозорість міст», відзначення в місті Прилуки Дня Державного Прапора України та 26-ї річниці незалежності України та стан справ комунальної галузі Прилук говорили під час ранкового засідання 21 серпня.

Чим зустрінуть шкільні пороги у 2017 році?

Доповідь про готовність закладів освіти до початку нового навчального періоду 2017-2018 років представив начальник управління освіти міської ради Сергій Вовк.

Посадовець зазначив, що за результатами комісійної перевірки усі навчальні заклади, крім ЗОШ І-ІІІ ступенів № 7, в якій наразі проводиться капітальний ремонт філіалу та вирішується питання аварійної ситуації по харчоблоку, готові до початку навчання.

Вперше за підтримки міського голови та депутатів міської ради кожному навчальному закладу з місцевого бюджету були виділені кошти в розмірі 50 тис. грн. на першочергові затрати. Крім цього, для покращення матеріально-технічної бази шкіл і садочків залучалися благодійні та спонсорські кошти в сумі 866500 грн.

За рахунок коштів місцевого бюджету в сумі 1011782 грн. (по 50 тис.грн. кожному НЗ) придбано: папір - 52700 грн., електролампочки – 87000 грн.; постільна білизна – 26000 грн., господарські товари – 17800 грн., миючі засоби – 5000 грн., фарба – 129200 грн., будівельні матеріали - 163000 грн., кріпельні деталі – 17900 грн., проведена підписка на періодичні видання – 19300 грн., заправка картриджів – 13200 грн., проплачена послуга «Інтернет» -16800 грн.; виконані ремонтні роботи на суму 53300 грн., придбана побутова техніка – 48000 грн. та ін.

З вищезазначених коштів невикористаними на даний час лишилося 388217 грн.

За рахунок коштів програми сприяння виконанню депутатських повноважень у сумі – 697400 грн. (майже по 50 тис.грн. кожному НЗ) придбано: вікна, двері (ДНЗ №№3,4, ЗНЗ №№ 1,6,12,13) на 101300 грн.; ліжка (ЗОШ № 2) – 285 тис. грн., пневматичні гвинтівки, інструменти для майстерні (гімназія № 5) – 23000 грн., будівельні матеріали (всі ЗНЗ) - 48000 грн., столи, стільці, дошки (всі ЗНЗ) – 85000 грн., матеріали для гурткової роботи (ЦНТТМ) - 70000 грн., ремонт приміщень будівельними організаціями (КП «Стимул», ФОП Кривошей) – 160400 грн., ремонт асфальтного покриття (ДНЗ № 27) - 9982 грн., ремонт вестибюлю, коридору (І поверх гімназії № 1) - 69998 грн., ремонт зали їдальні (ЗОШ № 9) - 45775 грн., ремонт коридору (ЗОШ № 14) - 34537 грн. та ін.

На даний момент невикористаними лишилися 74397 грн.

Звітуючи про використання коштів, Сергій Вовк наголосив, що під час перевірки комісія звернула увагу керівників навчальних закладів на необхідність ремонту водопровідно-каналізаційних мереж (ремонт кранів, зливних бачків, тріснутих раковин, іржавих ванн), заміну вікон на енергозберігаючі в ДНЗ № 8, ремонт покрівлі над переходом із приміщення школи до їдальні в ЗОШ № 10, ремонт туалетів в гімназії № 1, придбання холодильника в медичні кабінети в ЗОШ №2, заміна душових піддонів в групових кімнатах ДНЗ, капітальний ремонт спортивних залів в СШ № 6 та ДЮСШ.

Вказані зауваження крім заміни вікон, ремонту туалетів, капітального ремонту спортивних залів будуть виконані до 31 серпня.

Та головним аспектом готовності закладів освіти до початку процесу навчання є наповнюваність груп та класів. Начальник управління освіти повідомив, що на сьогодні система дошкільної освіти Прилук містить 13 дошкільних навчальних закладів та один навчально-виховний комплекс «Школа 1 ступеня - дошкільний заклад №15».

Наразі відбувається комплектація груп та формування мережі дошкільної освіти, а в загальноосвітніх навчальних закладах міста триває робота по формуванню класів та контингенту учнів на 2017-2018 навчальний рік. Особлива увага приділяється набору учнів до 1-х класів. Станом на 22 серпня до першого класу подано 616 заяв.

Не виконали план набору першокласників у ЗОШ І-ІІІ ступенів №13 імені Святителя Іоасафа Бєлгородського, замість двох перших класів, як було заплановано, там буде відкрито лише один перший клас (32 учні).

Є проблеми з набором учнів до 10-х класів. У цьому навчальному році передбачається на 5% менше десятикласників, ніж у минулому. Не набрали десятикласників у ЗОШ І-ІІІ ступенів №3 імені Сергія Гордійовича Шовкуна, №10, №12, №13 імені Святителя Іоасафа Бєлгородського. У гімназії №5 імені В.А.Затолокіна замість трьох десятих класів буде відкрито лише два.

Директорам шкіл та батькам близько сорока учнів закладів із недостатньою кількістю десятикласників рекомендовано обговорити можливість формування окремого класу десятикласників на базі інших навчальних закладах, або ж переведення учнів до шкіл, де кількість вказаних учнів не перевищує рекомендованої кількості.

Мережа позашкільних навчальних закладів не зміниться і становитиме три заклади (ЦТДЮ, ЦНТТМ, ДЮСШ). Позашкільною освітою планується охопити не менше 54% дітей шкільного віку.

Новини соціальної сфери

Про участь в обласних нарадах під головуванням заступника Чернігівської обласної державної адміністрації Наталії Романової доповіла заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тетяна Фесенко.

Наприкінці липня посадовець відвідала дві тематичні наради, перша з яких стосувалася проблеми оздоровчої кампанії дітей в області. Ключовими тезами засідання стали: низький рівень готовності, застаріла матеріально-технічна база, а також відсутність елементарних умов у закладах оздоровлення та відпочинку області. Звичайно, за таких умов обласні табори спромоглися набрати лише по одній табірній зміні, адже вартість путівок зовсім не відповідає їхній якості, зазначила Тетяна Михайлівна. Та з-поміж негативних прикладів таких закладів найбільш пристойним під час засідання визнано табір для обдарованих дітей «Юний турист» (розташований поряд із селом Количівка Чернігівського району). Хоча заклад не відрізняється особливим сучасним інтер'єром, його безумовно ставлять як приклад для інших таборів, бо особливістю табору є охайна і справна матеріальна база, а також змістовне наповнення дозвілля відпочивальників.

Наступним питанням засдіння стало максимальне залучення дітей пільгових категорій до оздоровчої кампанії. В нашому місті докладено максимальну кількість зусиль, для того, щоб ці діти були охоплені відповідними й оздоровчими послугами. На сьогодні за рахунок таборів відпочинку в місті оздоровили близько 1748 осіб пільгових категорій. На минулому тижні коштом народного депутата України Олега Дмитренка ще 40 діток пільгових категорій були відправлені до табору оздоровлення «Медик 2». Тож наразі процес оздоровлення триває.

Інша нарада була скликана за фактом насилля над дитиною у сім'ї, який зафіксували у Носівському районі. Метою наради стало проведення консультацій щодо координованих дій різних структурних підрозділів, які мають виконувати одну з основних функцій своєї діяльності — забезпечення прав і свобод дитини.

Заступник міського голови закликала посадовців та відповідальних осіб реагувати на найменші приводи, які можуть стосуватись порушення прав і свобод дитини й звертатися до відповідних служб для подальшого вивчення тривожних епізодів, оскільки навіть благополучні сім'ї можуть стати заручниками складних життєвих умов.

Розпочато етап апробації електронної системи охорони здоров'я

На початку 2017 року медичній галузі міста надійшла пропозиція взяти участь в одному з проектів ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду». Першим, що спало на думку лікарів, стала ідея впровадження електронної системи охорони здоров'я. Детально розглянувши амбітний задум, стало зрозуміло, що його вартість становитиме не мало коштів. Проект місцевого розвитку зголосився профінансувати лише розробку програмного забезпечення, що становить 52 відсотки необхідної суми. Решту за сприяння міського голови було виділено з місцевого бюджету, адже подібного шансу лікарні могло і не трапитись. Загальна вартість доступного лікаря майже 900 тисяч гривень. Коштом місцевого бюджету закуплено різноманітну комп'ютерну техніку (лише до кабінетів лікарів первинної ланки встановлено близько 30 ноутбуків, не кажучи про монітори реєстратури та проведення інтернет мережі).

Під час апаратної наради головний лікар комунального лікувально-профілактичного закладу «Прилуцька центральна міська лікарня» Лариса Івченко розповіла, що ЄС/ПРООН надали два місяці для повного запуску проекту. З початку цього тижня працівники реєстратури та помічники лікарів розпочнуть вивчати систему заповнення електронних карток пацієнтів, відомостей часу прийому та порядку черги до того чи іншого спеціаліста поліклініки й амбулаторії загальної практики сімейної медицини.

А згодом, повідомила головний лікар, можна буде реєструватися на прийом до лікаря первинки з власного ПК чи смартфону, переглядати результати аналізів та виписані рецепти.

«Як підвищити прозорість міст»

розповіла завідувач сектора інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Олена Александрова, яка відвідала тематичний семінар міжнародної громадської організації по боротьбі з корупцією Трансперенсі Інтернешнл у Чернігові. Семінар-тренінг проводили експерти інституту політичної освіти. Вони розповідали як правильно заповнювати сайти міських рад, щоб бути відкритішими для громадян, які рубрики потрібно розробити, а від яких краще позбутися.

Приємно, що Прилуки за результатом аналізу сайтів, увійшли до десятки найбільш відкритих міст області.

Також Олена Александрова доповіла про готовність міста до відзначення Дня Державного Прапора України та 26-ї річниці незалежності України.

23 серпня о 09:00 на майданчику біля міської ради відбудуться урочисте підняття Державного Прапора України, церемонія вручення паспортів юним прилучанам та покладання квітів (пам'ятник Т.Г.Шевченка, банер «Небесна Сотня», меморіал-сквер Вічної Слави).

24 серпня:

о 09:40 /офіційна делегація/ покладе квіти до пам'ятних знаків загиблих за Незалежність України (пам'ятні знаки воїнам АТО, Афганістану, ЧАЕС);

о 10:00 відбудеться урочиста хода від площі Володимира Мономаха до Театральної площі;

об 11:00 у міському Будинку культури — урочистості з нагоди державного свята;

о 19:00 на Театральній площі - святковий концерт.

Підготувала прес-секретар міської ради Любов Рубан

Переглядів:156