Щодо охоронних зон електричних мереж

20 жовтня 2017

З метою забезпечення збереження і надійності роботи електричних мереж, створення належних умов їх експлуатації, а також запобігання нещасним випадкам від впливу електричного струму Правилами охорони електричних мереж, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.97 №209 (надалі – Правила), передбачено встановлення відповідних охоронних зон електричних мереж. При цьому п. 5 зазначених Правил передбачено, що охоронні зони електричних мереж встановлюються:

• уздовж повітряних ЛЕП – у вигляді земельних ділянок та повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони лінії від крайніх проводів за умови невідхильного їх положення на відстань:

- 2 метрів – для повітряних ліній напругою до 1кВ;

- 10 метрів – до 20 кВ;

- 15 метрів – 35 кВ;

- 20 метрів – 110 кВ;

• за периметром трансформаторних підстанцій, розподільчих пунктів і пристроїв – на відстані 3 метрів від огорожі або споруди;

• уздовж підземних кабельних ЛЕП – у вигляді земельної ділянки, обмеженої вертикальними площинами, віддаленими по обидві сторони лінії від крайніх кабелів на відстань 1 метра;

• уздовж підземних кабельних ЛЕП до 1 кВ, прокладених у містах під тротуарами – у вигляді земельної ділянки, обмеженої вертикальними площинами від крайніх кабелів на відстань 0,6 метра у напрямку будинків і споруд та на відстань 1 метра у напрямку проїжджої частини вулиці;

• уздовж переходів повітряних ЛЕП через водоймища (ріки, водосховища тощо) – у вигляді повітряного простору над поверхнею водоймища, обмеженого вертикальними площинами, віддаленими по обидві сторони лінії від крайніх проводів за умови невідхиленого їх положення на відстань, передбачену для встановлення охоронних зон уздовж повітряних ЛЕП, що проходять по суші.

Згідно з пункту 8 Правил в охоронних зонах повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, розподільчих пунктів і пристроїв забороняється виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їх пошкодження або нещасні випадки, а саме:

• перебувати стороннім особам на території і в приміщеннях трансформаторних підстанцій, розподільчих пунктів та пристроїв, відчиняти двері та люки цих споруд здійснювати самовільне переключення апаратів та здійснювати самовільне підключення до електричних мереж;

• влаштовувати будь-які звалища;

• складати добрива, корми, торф, солому, дрова, інші матеріали;

• розпалювати вогнища;

• розташовувати автозаправні станції або інші сховища паливно-мастильних матеріалів;

• накидати на струмопровідні частини об’єктів електричних мереж і наближати до них сторонні предмети, підніматися на опори повітряних ліній електропередачі, електрообладнання трансформаторних підстанцій, розподільчих пунктів і пристроїв, демонтувати їх елементи;

• саджати дерева та інші багаторічні насадження, крім випадків с творення плантацій новорічних ялинок;

• проводити будь-які заходи, пов’язані з великим скупченням людей, не зайнятих виконанням дозволених у встановленому порядку робіт;

• виконувати в охоронних зонах підземних кабельних ліній електропередачі роботи із застосуванням ударних механізмів, скидати вантажі масою понад 5 тон, скидати і зливати їдкі речовини та ті, що спричиняють корозію, паливно-мастильні матеріали.

Відповідно до статті 27 Закону України «Про електроенергетику» від 16.10.97 №575/97-ВР (зі змінами та доповненнями), правопорушення в галузі енергетики тягнуть за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальності.

Відповідальність за порушення Правил охорони електричних мереж (далі – Правил), передбачена ст.93 Кодексу України про адміністративні правопорушення, тягне за собою накладання на порушника значних штрафів. При цьому сплата штрафу не позбавляє правопорушника від усунення наслідків порушення та відшкодування енергопостачальнику заподіяних майнових збитків. На підставі п. 23 Правил, контроль за виконанням Правил здійснюється енергопостачальником. У разі виявлення порушень Правил енергопостачальник має право припинити або обмежити електропостачання споживачів, які порушили Правила. Відновлення електропостачання споживача здійснюється після усунення ним порушень та відшкодування енергопостачальнику заподіяних матеріальних втрат, а також вартості робіт з ввімкнення до електромережі згідно з укладеними договорами.

Роботи у межах охоронних зон здійснюються відповідно до Умов проведення робіт у межах охоронних зон електричних мереж, що є додатком до Правил. Підприємства, установи, організації та окремі громадяни:

• що мають намір виконувати роботи у межах охоронних зон електричних мереж, повинні не пізніше, як за 3 доби письмово повідомити про це енергопостачальника для своєчасного одержання письмового дозволу на виконання відповідних робіт.

Згідно з пункту 18 Правил підприємства, установи, організації та громадяни повинні негайно повідомляти енергопідприємства або місцеві органи виконавчої влади про виявлені обірвані або провислі проводи, пошкоджені опори або небезпеку їх падіння, пошкодження кабелів та інших об’єктів і елементів електричних мереж.

Відповідно вимогам Правил улаштування електроустановок відстань по вертикалі від неізольованих проводів ПЛ 0,4 кВ до поверхні землі в населеній і ненаселеній місцевостях і до проїжджої частини вулиці за найбільшої стріли провисання становить не менше ніж 6,0 м. Відстань по вертикалі від проводів ПЛ 6-110 кВ до поверхні землі в ненаселеній місцевості становить не менше ніж 6,0 м. Відстань по вертикалі від проводів ПЛ 6-110 кВ до поверхні землі в населеній місцевості становить не менше ніж 7,0 м. Допустима відстань до струмоведучих частин, які знаходяться під напругою від механізмів та вантажопідіймальних машин у робочому та транспортному положеннях, від стропів, вантажозахватних пристосувань та вантажів:

- для ПЛ від 1 до 35 кВ 1,0 м;

- для ПЛ 110 кВ 1,5 м.

У зв’язку з вищевикладеним, з метою недопущення аварійних ситуацій в електричних мережах, травмування людей та худоби електричним струмом під час організації робіт в охоронних зонах електричних мереж потрібно враховувати їх габарити та неухильно дотримуватись вимог вказаних нормативних документів.

За інформацією управління житлово-комунального господарства міської ради

Переглядів:103