Актуальні та проблемні питання життєдіяльності Прилук обговорювали під час апаратної наради міського голови

05 лютого 2018

Черговий робочий тиждень Прилуцької міської ради розпочався з апаратної наради міського голови Ольги Попенко, яка відбулася 5 лютого.

Кожне з представлених питань порядку денного стосувалося найбільш актуальних подій двох минулих тижнів.

Першим про хід виконання робіт щодо ліквідації наслідків аварії на каналізаційному колекторі доповів секретар міської ради Анатолій Шамрай.

З перших днів силами міських комунальних служб та запрошених спеціалістів здійснюються усі необхідні заходи, аби тримати ситуацію під контролем.

Починаючи з 19 січня, у місті було проведено 11 засідань комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Саме під час останнього з них місцеві та столичні фахівці визначилися, що кращим способом ліквідації наслідків аварії в Прилуках є санація. Це безтраншейний метод відновлення трубопроводів, коли новий трубопровід прокладається всередині наявного без розкриття (або з частковим розкриттям), а також без демонтажу старого трубопроводу. Санацією пошкодженої ділянки водовідвідної мережі займатиметься РМК «Спецмонтажбуд», що спеціалізуються на ліквідації каналізаційних пошкоджень, які виникають на мережах водопостачання та водовідведення по всій країні. 1 лютого представники «Спецмонтажбуду» прибули на місце аварії самоплинного колектору і вже надвечір того ж дня на об'єкті стартував підготовчий етап ремонтних робіт. 2 лютого розпочали укріплення місця розриття, щоб уникнути обвалів його стінок. Повний обсяг робіт визначать, коли встановлять шурф, закріплять відкоси, докопаються до трубопроводів. Тоді можна буде зрозуміти характер і причини аварії, підготувати проектно-кошторисну документацію та провести відповідні експертизи.

Звертаючись до відповідальних посадовців міської ради та керівників комунальних підприємств, зокрема КП «Прилукитепловодопостачання», міський голова відмітила їхній професіоналізм та подякувала за оперативне виконання робіт. Нагадаємо, що на місці прориву та обвідних ліній з викачування каналізаційних стоків ведеться цілодобове чергування працівників КП «Прилукитепловодопостачання» та МНС. Головним завданням для прилуцьких комунальників залишається підтримка якісної роботи обвідних мереж, а також насосів, що захищають місце аварії від стічних вод.

Про стан виконання робіт з будівництва ІІ корпусу школи-гімназії №1 звітував начальник управління житлово-комунального господарства міської ради Олег Созінов. Він повідомив, що в минулому році на будівництво ІІ корпусу гімназії була виділена найбільша сума коштів за всі попередні роки. Дванадцять із майже тридцяти мільйонів гривень було виділено за підтримки народного депутата Олега Ляшка в липні 2017 року, решта 18 - у грудні.

Генпідрядник і п'ятеро субпідрядних організацій за 2017 рік виконали будівництво трансформаторної підстанції, завершили роботи з прокладання теплотраси, водопроводу, ливневої каналізації, зовнішнього електромосту, переходу між корпусами. По периметру будівлі встановлені майже всі вікна (лишилося 8 вікон спортивної зали). Проведено оздоблювальні роботи фасаду, де на момент здійснення робіт було встановлено дах. Завершуються роботи з будівництва другої частини даху, а також виконується протипожежна обробка металевих конструкцій даху.

На даний час використано кошти в межах 10 мільйонів гривень. Перехідний залишок складає близько 20 мільйонів. Нагадаємо, що в грудні минулого року було внесено зміни до Бюджетного кодексу України, відповідно до яких залишок виділених коштів перейшов на теперішній рік, а не був повернений до державного бюджету. В зв'язку з цим роботи в кінці року не припинялися. Усі підрядні організації працювали протягом січня й продовжують працювати у лютому.

Про організацію пільгового перевезення дітей шкільного віку громадським автотранспортом на міських автобусних маршрутах загального користування, за талонною системою, яка стартувала 1 лютого, доповів начальник управління освіти міської ради Сергій Вовк.

Посадовець повідомив, що на підставі зібраних керівниками освітніх закладів даних, управління освіти видало відповідні талони 1489 дітям. За період впровадження талонної системи до управління надійшло ще 57 заяв від батьків учнів, яких не було включено до списку. Останній вдасться доповнити прізвищами цих школярів після внесення змін до положення про організацію пільгового перевезення дітей шкільного віку на черговій сесії міської ради.

Про роботу комунального підприємства «Муніципальна поліція» у 2017 році звітував начальник КП Олександр Кухтик.

Керівник КП повідомив, що до «Муніципальної поліції» із різними питаннями щодня звертається багато жителів міста. Не дивлячись на те, що повноваження КП дуже обмежені, у разі встановлення порушення законодавства, інспекторами КП приймаються відповідні рішення.

За звітний період нами було розглянуто 218 письмових та 411 усних звернень громадян до міської ради, під час розгляду яких проводились профілактичні бесіди, виконано 202 доручення, у тому числі 48 депутатських.

У ході виконання вищевказаних звернень громадян інспекторам доводилося міряти межі на приватних територіях, обстежувати каналізаційні колодязі, ливневі каналізації, вирішувати питання безпритульних тварин та розміщенням незаконних тимчасових споруд (побудова парканів, навісів, незаконне розміщення реклами). Навіть звернення щодо напрямку стоку води зі стріхи будинку або сараю, обвислого на сусідську територію гілля дерев, вигулу свійської птиці та тварин на землях загального користування, порушення тиші та порушення добросусідських відносин потребували реакції представників КП.

На вирішення деяких спірних заяв співробітниками «Муніципальної поліції» залучалися спеціалісти Управління архітектури та містобудування Прилуцької міської ради та Управління держпродспоживслужби.

Щодо проведення профілактичних бесід по вжиттю протиожеледних заходів спеціалістами КП «Муніципальна поліція» проведено бесіди з представниками 107 торгових точок, підприємств та організацій різних форм власності.

За фактами виявлених порушень Правил благоустрою території м. Прилуки за звітний період КП «Муніципальна поліція» було винесено 848 попереджень та 146 приписів. По грубих порушеннях складено 148 адміністративних протоколів.

Складені адміністративні протоколи в різних мікрорайонах міста були направлені до адміністративної комісії при виконавчому комітеті Прилуцької міської ради, після розгляду яких до місцевого бюджету надійшло 37 932 гривень.

Завдяки регулярним патрулюванням та профілактичній роботі з громадянами, прилегла територія центрального ринку № 1 вже не є постійною площею для незаконної торгівлі. Випадки відповідних порушень стали менш масовими, ніж були раніше.

Протягом року відбувались чергування в різних мікрорайонах міста по виявленню осіб, які викидають сміття поза межами контейнерних майданчиків.

У зв’язку з реформою Національної поліції піших патрулів у місті немає. Розуміючи необхідність контролю за Правилами благоустрою території м. Прилуки, підприємство направляло своїх співробітників у центральну частину міста у літній період для патрулювання, з 18 – 00 год. до 23 – 00 год. патрулювання відбувалося з червня по вересень місяць.

Звітуючи про роботу підприємства, Олександр Кухтик поділився планами на майбутнє. КП планує створити штат громадських інспекторів, які будуть допомагати підтримувати чистоту і порядок на вулицях міста. КП «Муніципальна поліція» хоче також звернутися з пропозицією до депутатського корпусу Прилуцької міської ради та виконавчого комітету з пропозицією щодо розширення власних повноважень:

Співпрацювати з управлінням освіти, а саме: проводити лекції, бесіди у школах, метою яких буде виховання відповідального ставлення учнів та громади до довкілля, шляхом безпосереднього долучення місцевих до екологічного виховання, благоустрою та прибирання своїх територій;

Спільно з працівниками національної поліції ГУНП посилити контроль щодо запобігання стихійної торгівлі на території м. Прилуки.

Прес-секретар міської ради Любов Рубан

Переглядів:133