Підсумки виконання Програми економічного і соціального розвитку міста Прилуки за 2017 рік

13 березня 2018

Чергове засідання виконавчого комітету відбулося в сесійній залі міської ради 13 березня. Головним питанням порядку денного стало підведення підсумків виконання Програми економічного і соціального розвитку міста Прилуки за 2017 рік, за яким доповів заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Олександр Сивенко.

Олександр Іванович інформував присутніх, що робота міської ради, її виконавчого комітету протягом звітного періоду була спрямована на стабілізацію роботи господарського комплексу міста та розв’язання комплексу соціальних проблем в межах наявних фінансових ресурсів.

Позитивних темпів росту в порівнянні з минулим роком досягли такі галузі промислового комплексу міста: легка промисловість, машинобудівна галузь, хімічна промисловість та інші. Не досягли тогорічного показника підприємства з виробництва харчових продуктів та добувної промисловості (далі виступ посадовця надається у повному обсязі).

Обсяги виробництва ПрАТ “А/Т тютюнова компанія “В.А.Т.-Прилуки”, що виробляє понад 10 всесвітньовідомих марок сигарет, за 2017 рік становлять 22 млрд. 809 млн. шт. сигарет, що менше на 13,2%, ніж за 2016 рік.

Добувна промисловість - НГВУ “Чернігівнафтогаз” за підсумками 2017 року продовжило щорічну тенденцію спаду виробництва, зменшивши обсяги на 8,3% в порівнянні з минулим роком. Сьогодні на порядку денному — технічна модернізація наявних потужностей, стабілізація рівнів видобутку нафти, нарощування та зміцнення сировинної бази. В експлуатації знаходяться свердловини яким вже 35-60 років, що потребує значних коштів на ремонт. Інвестицій потребує і розширення пошукових робіт.

Машинобудівна галузь - ПАТ “Завод “Будмаш” в 2016 році відновив свою роботу, збільшивши обсяги виробництва у 2017 році у 1,5 раза. При цьому підприємство ліквідувало заборгованість із заробітної плати та податковий борг.

Хімічна галузь міста - ДП "Пластмас" ТОВ ТД "Пластмас-Прилуки" працювало стабільно, обсяги виробництва в порівнянні з 2016 р. збільшилися на 104,7%.

З позитивними показниками спрацювали підприємства легкої промисловості:

- КВТ фабрика головних уборів "Корона" працювало добре, порівнюючи з 2016 роком обсяги виробництва збільшилися на 30%. Підприємство й надалі може збільшувати даний показник, готове працювати у дві зміни, але головна проблема – відсутність швачок;

- ПАТ "Прилуцька швейна фабрика" протягом 2017 спрацювала добре, збільшивши обсяги на 57%, що є результатом виходу підприємства на інші ринки збуту продукції;

- підприємство з іноземними інвестиціями - ТОВ "Алітоні" збільшило свої обсяги на 25%, але головна проблема – відсутність швачок. Підприємство планує вкласти значні інвестиції у розвиток виробництва: планується будівництво нових виробничих цехів, що надалі потребуватиме додатково 200 робочих місць.

Як завжди, стабільно працювало потужне підприємство харчової галузі Прилуччини, яке має статус агропромислового комплексу, — ПрАТ “Прилуцький хлібозавод” (91%).

ТОВ “Янг-Україна”, яке наразі є одним із найбільших виробників офісних крісел, стільців та комплектуючих в Україні, а також активним експортером в країни ЄС, за 2017 рік збільшило обсяги виробництва на 47%.

КП Прилуцька міська друкарня збільшила свої обсяги на 68%.

Упродовж 11 місяців 2017 року підприємства міста реалізували промислової продукції (товарів, послуг) на 7330,1 млн.грн., що становить 29,3% загальнообласного обсягу реалізації. За 2017 рік прогнозований обсяг реалізації продукції буде перевиконано, адже за 11 місяців запланованого на рік показника майже досягнуто. Із загального обсягу реалізації найбільша частка підприємств переробної промисловості. Із загального обсягу реалізації 17% (1110 млн. грн.) — реалізація продукції за межі України.

У розрахунку на 1 особу населення обсяг реалізації становив 115 тис. грн (по області – 21 тис. грн).

В обсязі реалізації підприємств 64,6% становили споживчі товари короткострокового та тривалого використання, 13,3% – товари проміжного споживання.

На 14,8%, в порівнянні з 2016 роком, зменшився обсяг капітальних інвестицій в промисловий комплекс міста. Програмою економічного і соціального розвитку м. Прилуки на 2017 рік було прогнозоване зменшення обсягу капітальних інвестицій на 20,4%, тому показник за підсумками року перевиконано на 7,1%. Обсяг капітальних інвестицій за 2017 рік за рахунок усіх джерел фінансування становить 689,9 млн.грн., проти 809,5 млн.грн. у минулому році. Це становить 10,1% загального обсягу в області. На одну особу населення освоєно 12,3 тис. грн капітальних інвестицій (в області — 6,6 тис. грн.).

За 2017 рік підприємствами міста виконано будівельних робіт на суму 158,9 млн. грн. У відсотках до загального обсягу виконаних будівельних робіт по Чернігівській області цей показник склав 17,2%. У 2017 році будівельних робіт виконано на 2,4% більше, ніж у 2016 році, та на 43,4% більше, ніж прогнозовано на звітний рік.

На кінець 2017 року кількість діючих суб’єктів малого і середнього підприємництва по м. Прилуки становила 300 юридичних та 2644 фізичних осіб. Малий та середній бізнес забезпечує роботою майже 7 тис. осіб.

Надходження до міського бюджету від підприємницької діяльності за 2017 рік становить 52,1 млн. грн. В порівнянні з 2016р. надходження зросли на 9% (прогноз на 2017р. — зростання на 8,2%).

Кількість безробітних, що перебували на обліку у службі зайнятості протягом 2017 року, у порівнянні з торішнім показником зменшилась на 387 осіб і становила 1734 безробітних. Серед них 1032 особи – жінки, 711 безробітних – молодь віком до 35 років.

У ІV кварталі 2017 року на підприємствах, в організаціях та установах м. Прилук (з кількістю найманих працівників 10 осіб і більше) були зайняті в середньому 13,5 тис. штатних працівників. Середньомісячна номінальна заробітна плата штатного працівника в місті у порівнянні з відповідним періодом 2016 року зросла на 31,4% й становила 6608 грн. Це у 2,1 раза більше рівня мінімальної заробітної плати (3200 грн) та на 7,4% – середньообласного показника (6154 грн).

Станом на 1 січня 2018 року виникла заборгованість по заробітній платі. Сума зарплатного боргу на підприємствах, в установах та організаціях міста становила 122,5 тис. грн., що на 527,9 тис. грн., або у 5,3 раза менше, ніж на початок 2017 року. Вся сума боргу належить КП “Прилукижитлобуд”.

Станом на 1 січня 2018 року на обліку у Прилуцькій міськрайонній філії Чернігівського ОЦЗ перебували 411 безробітних мешканців міста (на 63 особи менше, ніж рік тому), серед яких 45,5 % складали особи, які займали робітничі місця, 42 % – обіймати посади службовців і решта 12,3 % – особи без професії.

За оцінкою, на 1 січня 2018 року чисельність наявного населення в м.Прилуках становила 55215 осіб. З початку року кількість жителів міста зменшилася на 1055 осіб. Розмір природного скорочення становив 481 чол., міграційного — 574 чол. За 2017 рік в місті на світ з’явилися 403 немовлят, померло — 884 чоловік.

Співдоповідачами Олександра Сивенка в даному питанні стали керівник Прилуцької міськрайонної філії Чернігівського обласного центру зайнятості Лариса Татарченко та заступник керівника Прилуцької ОДПІ Головного управління Державної фіскальної служби у Чернігівській області Ірина Євстіфєєва.

Під час засідання члени виконавчого комітету прийняли рішення:

Про затвердження вартості товарів і послуг на проведення безоплатного поховання померлих (загиблих) осіб, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, учасників бойових дій і інвалідів війни по місту Прилуки (в розмірі 3420 грн.);

Про хід виконання рішення виконавчого комітету міської ради від 8 квітня 2014 року №161 «Про координаційний центр з організації соціальних виплат, допомог, компенсацій, вирішення проблемних питань, пов’язаних з розміщенням та тимчасовим перебуванням сімей з Автономної Республіки Крим та м.Севастополя у місті Прилуки». Таких сімей з початку року до управління праці звернулося 6, а на даний час налічується 20;

Про внесення змін до Регламенту роботи виконавчого комітету Прилуцької міської ради (7 скликання) щодо трансляції засідань онлайн;

Про виділення коштів;

Про визначення підприємств та переліку видів суспільно корисних робіт для порушників, на яких судом накладено адміністративне стягнення у вигляді громадських робіт та які засуджені до громадських робіт;

Про розташування зовнішньої реклами.

Також на засіданні було розглянуто та винесено відповідні рішення за проектами, які містять інформацію з обмеженим доступом:

Про надання поштових адрес;

Про порядок побачення з дитиною;

Про припинення дії договору про влаштування дитини на виховання та спільне проживання до прийомної сім’ї;

Про припинення дії угоди про влаштування дитини на виховання та спільне проживання до дитячого будинку сімейного типу та додаткового договору;

Про приватизацію житлових приміщень;

Про переоформлення особового рахунку та договору найму житлового приміщення, продовження терміну дії ордера, внесення змін до пункту 5 рішення виконавчого комітету міської ради №331 від 05.07.2005 “Про взяття на квартирний облік, надання квартир, продовження терміну дії ордера, переоформлення особових рахунків та договорів найму жилих приміщень, зняття з квартирного обліку”.

Прес-секретар міської ради Любов Рубан

Переглядів:98