Обговорено напрямки вирішення медичного питання

22 березня 2018

Складна фінансова ситуація пов'язана з недостатнім забезпеченням державною субвенцією на фінансування галузі охорони здоров'я зібрала 21 березня за столом переговорів керівників медичних закладів та представників постійної депутатської комісії з питань освіти, медицини, молоді, культури, фізкультури, спорту та соціального захисту населення.

На сьогодні коштів для сплати заробітних плат працівникам охорони здоров'я міста вистачить усього на 52%, не враховуючи те, що витрати на медикаменти та паливно-мастильні матеріали для галузі забезпечено лише частково. Це говорить про те, що для вирішення питання Прилуки повинні майже на 50% скоротити медичну галузь, або ж упевнитися у фінансовій підтримці госпітального центру Варвинського, Срібнянського, Талалаївського, Ічнянського й Прилуцького районів обласним керівництвом.

Вирішення цієї проблеми, наголосила заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тетяна Фесенко, потребує виважених та скоординованих дій, в першу чергу, спрямованих на забезпечення заробітною платою медичних працівників. Для цього необхідно здійснити ряд заходів, які допоможуть наблизити розв'язання складної фінансової ситуації.

Важко не погодитись, що медична галузь міста не відповідає потребам населення. Зважаючи на обставини, оптимізації персоналу лікарень не уникнути. З відповідних причин з 2002 року міська мережа охорони здоров'я була скорочена на 400 посад, з яких 100 осіб скоротили за 2015-2016 роки.

Демографічна ситуація в місті невпинно погіршується. На неї впливають як загальнодержавні економічні чинники, так й екологічна обстановка в цілому.

З даного приводу, керівництвом медичних закладів було названо можливості некритичного скорочення персоналу в обсязі 65 посад: 45 – КЛПЗ «Прилуцька центральна міська лікарня», 15 та 10 ліжко-місць Прилуцької міської дитячої лікарні та 5 посад Прилуцької міської стоматологічної поліклініки.

Це дозволить зекономити витрати галузі на 2 млн 500 тис. грн до кінця року.

Розраховувати на підтримку всіх інших інстанцій місто зможе лише здійснивши оптимізацію мережі.

Наступним кроком є скликання Госпітальної ради на рівні Прилуцького госпітального округу для того, щоб ті райони, які входять до його складу відшкодували шляхом міжбюджетних трансфертів кошти, за послуги, надані пологовим відділенням Прилуцької центральної міської лікарні породіллям з районів.

Наступник кроком є продовження роботи зі зверненнями до голови Чернігівської обласної державної адміністрації Валерія Куліча, директора Департаменту фінансів облдержадміністрації Валерія Дудка, Народних депутатів, які мають дотичність до міста Прилуки з проханнями розглянути конкретно взяту ситуацію й сприяти дофінансуванню медичної галузі та розподілу медичної субвенції області на потреби Прилук.

Власне бачення медичної реформи та її реалізацію в нашому місті доніс кожен з керівників закладів медицини та представників депутатської комісії. У разі загострення ситуації учасники засідання запропонували скористатися досвідом Івано-Франківську, в якому через аналогічні проблеми освітяни та медики міста вийдуть на мітинг 27 березня, щоб привернути увагу держави й спонукати до вирішення питання у найкоротші терміни.

Прес-секретар міської ради Любов Рубан

Переглядів:110