Позиція Громадської ради

18 квітня 2018


Десяте засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Прилуцької міської ради відбулося 17 квітня. Цього разу вперше засідання транслювалось в режимі онлайн.

У ході розгляду головних питань порядку денного члени громадської ради заслухали інформації про хід медичної реформи в м. Прилуки, стан по вакцинації дорослого населення проти дифтерії, хід весняного місячника з благоустрою та санітарної очистки міста та нагородження відзнакою міського голови м.Прилуки «За заслуги».

Гучні обговорення супроводжували звернення члена ГР, представника громадської організації «Патріот Прилуки» Юрія Гнатченка. Він звернувся до колег з пропозицією підтримати звернення депутатів міської ради до міського голови щодо висловлення недовіри діяльності начальника управління капітального будівництва міської ради Ященку А.М. Головним аргументом для цього став незадовільний стан прилуцьких доріг. Також на розгляд підняли питання внесення змін до тендерних умов на виконання робіт з ремонту асфальтного покриття в частині обов’язкового функціонування компанії, що претендує на реалізацію послуги, не менше п’яти років.

Дана пропозиція не набрала достатньої кількості голосів членів дорадчого органу. Більшість, за відсутності посадовця, якому було запропоновано висловити недовіру, утрималась від голосування.

Проте майже одноосібно члени Громадської ради підтримали звернення до депутатського корпусу з висловленням власної позиції, щодо звернення громадських організацій «Прилуцький козацький полк» та «Небайдужі прилучани» про висловлення недовіри секретарю міської ради Анатолію Шамраю та міському голові Ользі Попенко. Учасники засідання висловили багато думок з приводу діяльності згаданих громадських організацій, категорично засуджуючи методи впливу, що застосовуються керівниками зазначених громадських організацій для відстоювання власних позицій.


Про хід медичної реформи в м. Прилуки учасників засідання інформувала головний лікар комунального закладу «Прилуцький міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Людмила Слободенюк.

Реформування первинної медичної допомоги з укладанням декларацій розпочалося з квітня 2018 року, кінцевого терміну МОЗ не визначає. Тобто в кожному регіоні, у кожному місті чи районі, у кожному закладі охорони здоров’я первинної медичної допомоги повинні покроково здійснюватися всі необхідні заходи для “входження” в реформування ПМД, з укладанням угод про вибір лікаря ПМД.

На сьогодні комунальним закладом «Прилуцький міський центр ПМСД» (Центр) підготовлено та оприлюднено проект рішення міської ради про реорганізацію ЗОЗ у комунальне підприємство «Прилуцький міський центр ПМСД», оскільки тільки в такому організаційно-правовому статусі ЗОЗ зможе укладати угоди з пацієнтами та НСЗУ та отримувати фінансування з цієї служби на кожного задекларованого пацієнта.

23 квітня 2018 року цей проект рішення має бути прийнято на сесії Прилуцької міської ради й Центр почне процедуру з реорганізації (автономізації).

За процедурою з цього часу повинно пройти 2 місяці, під час яких буде виконано не тільки саму процедуру реорганізації, а й державну реєстрацію перетворення, інвентаризацію майна, підготовку передавального акту та інше.

До нагальних питань належить забезпечення кожної АЗПСМ багатофункціональним пристроєм (БФП) для роздруку декларацій, сканування та копіювання інформації від пацієнтів, отримання ЕЦП для кожного лікаря ЗПСМ, продовження придбання для кожного лікаря ЗПСМ ноутбука. Болючим питанням залишається нагальність проведення поточних ремонтів АЗПСМ №1 (де необхідно провести ремонт даху), АЗПСМ №3 та №6. У цих АЗПСМ ремонти не здійснювались десятки років.

Станом на сьогодні ЗОЗ зареєстровано в системі «Електронне здоров’я»; інформацію по лікарях ЗПСМ із зазначенням адреси амбулаторії, контактного телефону, прізвища лікаря, стажу роботи, кваліфікаційної категорії оприлюднена на офіційному сайті Прилуцької міської ради; в кожній АЗПСМ підведено інтернет; кожна АЗПСМ має комп’ютер або ноутбук, а в 3 АЗПСМ є по 2 комп’ютери. За кошти міського бюджету проведено ремонт АЗПСМ №5 (вул.Київська,56) та ведеться поточний ремонт АЗПСМ №3, яка в дуже жахливому стані (стіни уражені грибком, неодноразово відбувались пориви каналізації).

Загалом робота по входженню ЗОЗ ПМД в реформування ведеться активно. Після закінчення процедури реорганізації ЗОЗ в комунальне підприємство лікарі ЗПСМ по мірі звернення прилучан та в плановому порядку (запобігаючи ажіотажу) будуть проводити оформлення декларацій в електронному вигляді та роздруковувати їх для пацієнтів. При сформуванні НСЗУ, яку МОЗ гарантує створити в II півріччі, Центр ПМД укладе угоду з цією структурою.

Тому враховуючи, що фінансування ПМД буде здійснюватися як за медичною субвенцією, так і за деклараціями весь період, поки всі мешканці не «засвітяться» в НСЗУ у вигляді електронної декларації, ПМД в місті надається і буде надаватись в штатному режимі.

Також Людмила Слободенюк інформувала про стан вакцинації дорослого населення проти дифтерії.

Станом на 12 лютого 2018 року на балансі КЗ «Прилуцький міський центр первинної медико-санітарної допомоги» знаходилося 2900 доз АДП-М.

Спільно з завідуючим відділення епідеміологічних досліджень Олексенко О.В. було розроблено план щеплення населення, яке відноситься до груп ризику – це медичні працівники, студенти навчальних закладів, викладачі та вчителі загальноосвітніх закладів.

Станом на 16 квітня 2018 року щеплено 955 осіб- це медичні працівники ЗОЗ міста та екстреної медичної допомоги, викладачі та студенти, які підлягають щепленню, професійно–технічного ліцею, вчителі ЗОЗ №13 та ЗОШ №5, студенти та викладачі агротехнічного коледжу. З 17 квітня 2018 року розпочали щеплювати учнів ЗОЗ №7 та ЗОЗ №1. Багато реєструється відмов у зв’язку з тим, що виробником вакцини є Індія.

У зв’язку з ростом захворюваності на ГРВІ та грип з 12 лютого по 16 березня 2018 року тимчасово імунізація населення була призупинена.

Станом на сьогодні робота по щепленню груп ризику продовжується. Після використання наявних доз вакцини буде сформована потреба для подальшої роботи по щепленню дорослого населення.

Наступним питанням порядку денного члени Громадської ради розглянули питання щодо весняного місячника з благоустрою та санітарної очистки нашого міста.

Громадська рада одноголосно підтримала пропозицію прийняти участь у місячнику та обрала для прибирання територію парку «Шевченка» 24 квітня 2018 року о 15:00.


Про нагородження відзнакою міського голови м.Прилуки «За заслуги» у рамках порядку денного доповідав завідувач сектора по роботі з кадрами Олег Касьян. Цього разу учасники засідання обговорили та підтримали всі кандидатури для нагородження відзнакою міського голови за поданням голови Всеукраїнської спілки ліквідаторів-інвалідів «Чорнобиль 86» у Чернігівській області Реброва О.О.

Також члени ГР обговорили проведення загальноміських заходів до травневих свят та Миколиного ярмарку, про які інформувала профільний заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тетяна Фесенко.

Заступник міського голови ознайомила із форматом відзначення у місті 8 травня Дня примирення та 9 травня Дня Перемоги, Дня пам'яті та історичних подій Другої світової війни.

Представники Громадської ради висловили різні, полярні позиції стосовно урочистого формату відзначення Дня Перемоги. Усі пропозиції були взяті до відома профільним заступником й обов’язково врахуються під час проведення пам’ятних заходів.

Тетяна Фесенко акцентувала на необхідності тісної співпраці між органами місцевого самоврядування та інститутами громадянського суспільства.

Наголосила, що міська рада завжди підтримує нові, гарні ідеї й цікаві пропозиції всіх представників громадськості.

Запросила долучитися до Миколиного ярмарку, подати свої пропозиції та прийняти участь у них.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Прилуцької міської ради

Переглядів:105