Прилучани взяли участь у мітингу-реквієм «Не звільняється пам'ять, відлунює знову роками» та у Всеукраїнській акції «Запали свічку»

24 листопада 2018

26 листопада 1998 року Указом Президента України був запроваджений «День пам'яті жертв голодоморів». У 2006 році Український парламент визнав Голодомор геноцидом українського народу. 24 країни світу офіційно визнали Голодомор геноцидом проти української нації.

Голодомор – акт геноциду Українського народу, здійснений керівництвом ВКП (б) та урядом СРСР у 1932-1933 роках, шляхом організації штучного масового голоду, що спричинив загибель мільйонів українців з метою придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян.

Роковини Голодомору…. Чорна сторінка, де кожен рядок сповнений болю, сліз, нелюдських страждань та поневірянь… Масштабна помста кривавого, людоненависницького режиму за прагнення українців бути вільними у власній незалежній державі…

Голод в Україні – історичний факт, підтвердженням якого, є численні опубліковані архівні матеріали. Саме вони фіксують незаперечні докази штучного походження голодомору в Україні.

На душі щем, а на очах сльози – прикро… Боляче за наш народ, що пережив не лише демографічний, а й національний удар. Українців поставили на коліна, зламали, витиснули всі соки, подерли пазурами до крові, вийняли серце і розтоптали.

За роки Голодомору 1932-1933 років країна втратила мільйони українців, серед цих мільйонів діти.

Уже традиційно сьогодні прилучани прийшли на Соборну площу аби вклонитися багатомільйонним жертвам Голодоморів в Україні. Вічна їм пам'ять тим, хто загинув голодною смертю… Віримо, молимося, пам’ятаємо і запалюємо свічу-пам’яті – свічу-скорботи…

З давніх часів люди очищувались вогнем. Запалювали свічки і мовчки клялись, що пам’ятають, що не забудуть. І тягар з душі спадав. Присутні пом’янули душі померлих хвилиною мовчання та долучилися до щорічної Всеукраїнської акції «Запали свічку».

Запалена свічка свідчить про те, що ми - пам'ятаємо про жертви голодоморів в Україні. Це наш обов’язок перед мертвими і ненародженими. Запалена свічка горить, зігріваючи душі тих, кого в 33-му не відспівували, не оплакували, не провели, не поминали.

Учора городяни схилили голови та поклали квіти на місцях поховань жертв голодоморів, а сьогодні свічки-пам’яті запалили у підніжжя пам’ятника “Жертв тоталітарного режиму” та на вікнах осель та приміщень.

Це наш обов’язок перед мертвими і ненародженими. Свічки горять, зігріваючи душі тих, кого в 33-му не відспівували, не оплакували, не провели, не поминали.

На Соборній площі присутні запалили свічки та поклали квіти до пам’ятного хреста, вшанувавши пам'ять жертв Голодоморів в Україні.

Панахиду за упокій душ невинно убієнних жертв Голодоморів відслужив настоятель храми Різдва Пресвятої Богородиці отець Віталій Юрочко.

Ми пам'ятатимемо цю трагедію, молимося, щоб вона ніколи не повторилася!

Жертв Голодомору 1932-1933 років присутні вшанували хвилиною мовчання.

Сьогодні Україна знову бореться за збереження своєї цілісності та незалежності. То ж пам’ятаймо, віримо, перемагаємо. Україна сильна та незламна.

Уклоняємося багатомільйонним жертвам Голодоморів в Україні. Вічна їм пам'ять.

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Прилуцької міської ради

Переглядів:103