Відбулося засідання надзвичайної міської протиепізоотичної комісії

07 лютого 2020

Сьогодні, 7 лютого, у сесійній залі міської ради під головуванням заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Руслана Котляра відбулося засідання надзвичайної міської протиепізоотичної комісії.

Участь у засіданні взяли начальник Прилуцького міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Анатолій Кірієнко, заступник начальника управління Володимир Соляник, спеціалісти управління з питань надзвичайних ситуацій та оборонної роботи міської ради, начальник Прилуцької міської державної лікарні ветеринарної медицини Костянтин Кругляк, представники районного центру телекомунікацій №234 Чернігівської філії ПАТ «Укртелеком», Прилуцького відділу поліції головного управління Національної поліції в Чернігівській області, КНП «Прилуцька центральна міська лікарня», НГВУ «Чернігівнафтогаз» ПАТ «Укрнафта», мисливсько-рибальського підприємства «Прилуцьке», Прилуцького міськрайонного відділу УДСНС України у Чернігівській області.

На засідання також були запрошені голови комітетів самоорганізації населення міста, посадовці міської ради, спеціалісти управління освіти міської ради, представники комунальних підприємств, директори міських ринків та голова громадської організації «Прилуцьке товариство захисту тварин» Наталія Блінова.

Заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Руслан Котляр зазначив, що сьогоднішній зустрічі передувало засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чернігівській ОДА 24 січня 2020 року.

Як повідомив начальник Прилуцького міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Анатолій Кірієнко, на території області зафіксовано випадок захворювання дикого кабана на африканську чуму (АЧС).

Цей факт підтверджено лабораторно під час проведення моніторингових досліджень фахівцями Держпродспоживслужби, які працювали на випередження. Тварину знешкодили у мисливському угідді ТОВ «Лисяча Нора», що знаходиться на території Козелецького та Чернігівського районів.

Заступник міського голови Руслан Котляр зауважив, що потрібно постійно здійснювати моніторинг захворюваності на території міста, а також, окрім постійного моніторингу, потрібно проводити роз'яснювальну роботу серед населення та власників тварин про небезпеку захворюваності та заходи біозахисту приватних господарств громадян та підприємств, діяльність яких пов'язана з роботою з тваринами.

Під час засідання члени комісії також заслухали інформацію щодо профілактики сказу та усунення ризиків виникнення зоонозів, а також про регулювання чисельності безпритульних тварин гуманним методом.

Заступник начальника Прилуцького міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Володимир Соляник зауважив, що значний вплив на епізоотичну ситуацію щодо сказу, на думку фахівців, має неконтрольована кількість безпритульних собак і котів у місті та сільській місцевості та популяція червоної лисиці. Також Володимир Соляник поінформував присутніх про стан розповсюдження африканської чуми (АЧС), «пташиного грипу», лейкозу та сказу на території міста та району.

У ході виступу звернув увагу на кілька простих правил, які варто знати мешканцям для того, аби захистити себе і оточуючих від сказу:

- необхідно дотримуватися встановлених правил утримання домашніх тварин (собак, кішок) і щорічно в обов'язковому порядку приводити своїх улюбленців до державної ветеринарної лікарні за місцем проживання або ж допускати спеціалістів до тварин на власному подвір'ї та сприяти проведенню БЕЗКОШТОВНОГО профілактичного щеплення проти сказу;

- у випадках змін в поведінці домашньої тварини, отримання ним ушкоджень від іншої тварини, смерті без видимих на те причин необхідно обов'язково звернутися до ветеринарного фахівця для встановлення спостереження або з'ясування причини смерті тварини;

- від укусів тварин часто страждають діти, тому необхідно постійно проводити з ними роз'яснювальну роботу і намагатися уникати непотрібних контактів з тваринами, особливо дикими або бездоглядними;

- слід нагадати дитині про необхідність інформування дорослих у випадку навіть незначних ушкоджень, нанесених тваринами;

- не слід підбирати на дачі, в лісі, на вулиці диких і бездоглядних домашніх тварин або варто знайти можливість у короткий термін показати його ветеринарному лікарю для проведення огляду та вакцинації від сказу;

- слід більш відповідально ставитись до підбору тварини та ні в якому разі не брати тварину «на літній дачний сезон»: викинувши його, ви збільшуєте тим чином кількість бездоглядних тварин і підвищуєте ризик виникнення сказу;

- не слід позбуватися тварини, яка покусала або подряпала людину, її потрібно негайно доправити до найближчої ветеринарної клініки для огляду, утримання під наглядом спеціалістів протягом 10 днів та вживання заходів згідно з чинною інструкцією;

- при появі диких тварин на території населених пунктів потрібно вжити всіх запобіжних заходів із забезпечення безпеки себе та близьких, оскільки здорові дикі тварини, як правило, уникають зустрічі з людиною.

На засіданні також було уважно розглянуто питання стосовно щеплення домашніх та безпритульних тварин, по якому інформував начальник Прилуцької міської державної лікарні ветеринарної медицини Костянтин Кругляк. Він звернув увагу на те, що не всі мешканці міста та району дотримуються встановлених правил утримання домашніх тварин (собак, кішок) і не завжди добросовісно відносяться до найголовнішого правила — щорічно в обов'язковому порядку приводити своїх улюбленців до державної ветеринарної лікарні за місцем проживання. Досить часто мешканці просто не допускають спеціалістів до тварин на власному подвір'ї або ж не сприяють проведенню БЕЗКОШТОВНОГО профілактичного щеплення проти сказу.

Для убезпечення від високопатогенного грипу птиці, захворювання на африканську чуму (АЧС), лейкоз та сказ члени комісії прийняли рішення провести в місті роз’яснювальну роботу щодо профілактики цих захворювань серед населення.

Також прийнято рішення щодо посилення контролю за дотриманням законодавства при переміщенні та реалізації живих тварин, птиці та продукції тваринного походження. Протидіятимуть і торгівлі продуктами тваринного походження, зокрема продажу м’яса птиці, свинини у невстановлених місцях та на стихійних ринках.

Довідково:

- Грип птиці (у просторіччі ще – чума птиці) – гостре вірусне захворювання, яке характеризується ураженням органів травної та дихальної систем і високою смертністю (80-100% протягом перших двох днів). Поширюється здебільшого повітряно-крапельним та аліментарним (через корм) шляхами. Небезпечне і для людей.

- Африканська чума свиней входить до переліку особливо небезпечних (карантинних) хвороб тварин та списку інфекційних та інвазійних хвороб тварин, який затверджено Міжнародним епізоотичним бюро.

- Лейкоз – це хронічна інфекційна хвороба великої рогатої худоби, інших ссавців та різних видів птахів, що характеризується порушенням процесу дозрівання клітинних елементів крові, злоякісним розростанням кровотворної та лімфоїдної тканин, утворенням у різних органах пухлин. При лейкозі великої рогатої худоби існує два шляхи передачі вірусу: вертикальний – від матері до плоду і горизонтальний – від однієї тварини до іншої. Людина також може заразитися.

- Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. Захворювання характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи. У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть неминуча.

Відділ інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю міської ради

Переглядів:124