Презентація проекту «Жива історія Прилук»

16 жовтня 2020

15 жовтня на Театральній площі міста відбулася презентація проекту «Жива історія Прилук» в рамках роботи команди міста у програмі «Студії Живої Історії 2020».

Проєкт надав можливість нашому місту відтворити історію у вже нових сучасних тенденціях, а саме за допомогою QR-кодів. Відповідно до концепції проєкту було визначено 28 об’єктів історико-культурної спадщини м. Прилуки, як потенційно привабливих. При зчитуванні QR-кодів біля цих об'єктів можна отримати корисну та пізнавальну інформацію про певну історичну локацію та пов’язані з нею події з історії Прилук.

Метою проєкту є залучення молоді до пошуку і пізнання відомих та маловідомих фактів історії Прилук та популяризація локальної історії та формування зацікавленості до вивчення її сучасними методами та Інтернет- інструментами.

До урочистої презентації проєкту долучилися та звернулися до присутніх зі словами привітань заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тетяна Шкуренко та начальник відділу культури і туризму міської ради Катерина Мовчан.

 У рамках презентації також було проведено квест, який можна було пройти тільки використавши QR-коди. У квесті взяли участь чотири команди із числа студентів Прилуцького агротехнічного коледжу та Прилуцького професійно-технічного ліцею. Допомагали командам запрошені «капітани», а саме – відомі у нашому місті: фотомайстер Максим Дрожніков, мандрівник Олег Кулєшов, театрал Андрій Череп та поетеса Ніна Заболотна.

У результаті – мета досягнута. Учасники квесту активно ділилися своїми позитивними враженнями.

Перелік об’єктів:

  1. Базар

  2. Миколаївська церква з дзвіницею.

  3. Спасо-Преображенський собор.

  4. Собор Різдва Богородиці.

  5. Брама.

  6. Прилуцька міська рада.

  7. Полкова скарбниця.

  8. Міський Будинок культури.

  9. Прилуцький краєзнавчий музей ім. В.І. Маслова.

  10. Гімназія № 1 ім. Г. Вороного.

  11. Прилуцький професійний ліцей.

  12. Ліцей № 10.

  13. Прилуцький агротехнічний коледж.

  14. КП «ТБ Прилуки».

  15. Гімназія Т. Федоренко.

  16. КЗ СМО Прилуцька музична школа ім. Л. М. Ревуцького.

  17. Будинок Шкурата.

  18. Прилуцький міський Центр науково-технічної творчості молоді.

  19. Перехрестя вул. Київської та вул. Коптєва.

  20. Філія музею ім. О. Кошового.

  21. Центральна площа.

  22. Пам’ятка археології «Городище».

  23. КЗ СМО Прилуцька школа мистецтв.

  24. Меморіал-сквер «Вічної Слави».

  25. Прилуцька дитяча бібліотека ім. П. Білецького-Носенка.

  26. Залізничний вокзал.

  27. Тютюнова фабрика.

  28. Прилуцьке відділення поштового зв’язку України.

За словами організаторів, проєкт буде продовжуватися, адже історію міста Прилуки неможливо переповісти лише 28 QR-кодами.

Нагадаємо, у травні поточного року місто Прилуки та ще сім громад з різних областей України успішно пройшли конкурсний відбір серед ста заявників до програми «Студії Живої Історії 2020».

Студії Живої Історії – це неформальна освітня програма, яка підтримує своїх учасників та учасниць у розробці і реалізації ними ідей довгострокових ініціатив, спрямованих на роботу з актуальними історичними питаннями, які потребують суспільного обговорення і критичного осмислення.

В Україні ця освітня ініціатива впроваджується з 2015 року. Зважаючи на умови й виклики сьогодення її впровадження цього року відбувається у онлайн-форматі.

Програму «Студії Живої Історії» реалізує ГО «Інша Освіта» в партнерстві зі Спілкою MitOst e.V. та за фінансової підтримки Представництва Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні та Фонду імені Роберта Боша.

До складу команди від міста Прилуки ввійшли представники відділу культури та туризму міської ради, Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Масова, міського Будинку культури та відділу інвестицій та міжнародної діяльності міської ради.

За інф. Прилуцького краєзнавчого музею ім.В.І.Маслова

Переглядів:153