Тренінг «Психологічний тімбілдинг. Будуємо команду»  для працівників КУ «Прилуцький центр професійного розвитку  педагогічних працівників»

03 листопада 2021

У сучасному світі здатність ефективно діяти в команді, безсумнівно, є одним із найбільш затребуваних особистих якостей поряд з надійністю, готовністю допомогти, чуйністю, широтою поглядів, терпінням і самоповагою. Кожен хоче працювати в комфортних умовах у доброзичливому колективі. Адже колектив стимулює нас до розвитку, мотивує та підтримує. Але важливо пам’ятати, що для ефективної роботи команди треба працювати всім і починати з себе.

«Психологічний тімбілдинг. Будуємо команду» – така тематика тренінгу для працівників КУ «Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» була обрана не випадково. Здатність до управління персоналом та командної взаємодії включено до переліку професійних компетентностей, які зазначені у професійних стандартах «Керівник (директор) закладу дошкільної освіти» та «Керівник (директор) закладу загальної середньої освіти». Керівники закладів освіти повинні знати засади командної взаємодії під час управлінської діяльності та володіти уміннями і навичками застосовувати принципи командної взаємодії в управлінні персоналом. Цьому можна і треба вчитися.

Тренінг «Психологічний тімбілдинг. Будуємо команду», основна мета якого – навчання навичкам позитивної взаємодії в команді та командної комунікації; формування та посилення командного духу шляхом згуртування учасників тренінгу; створення почуття єдності, організованості, довіри і взаєморозуміння в команді, психолог Прилуцького центру професійного розвитку педагогічних працівників Ірина Огорілко розробила саме для директорів та заступників директорів закладів освіти. У перспективі вони будуть проведені для даної категорії педагогів.

Колектив Прилуцького центру ПРПП із самого початку свого заснування налаштований на формування сильної команди, яка успішно досягає будь-яких поставлених цілей, і тому взяв активну участь у тренінгу з навчання будувати команду (тімбілдингу).

До участі у тренінгу, як завжди, долучилася і Тетяна Заголій, голова МК профспілки працівників освіти і науки, бо тісно співпрацює з установою та підтримує усі її починання.

Виконуючи вправи «Асоціації», «Мух краще ловити на мед», прослухавши «Байку про перепелиць» та «Уроки гусей», учасники тренінгу давали відповіді на запитання: «Для чого потрібна команда?», «Чи є реальні можливості та необхідність сформувати з педагогічного колективу співробітників справжню команду – автономну, самоврядну, здатну оперативно, ефективно і якісно вирішувати поставлені перед нею завдання?», «Які ефективні методи можна запропонувати для запровадження змін у взаємодії між педагогами закладів освіти та які при цьому треба формувати у собі навички?».

У ході діагностичного практикуму учасники тренінгу оцінювали особливості власної поведінки під час роботи в команді.

Узагальнюючи активне опрацювання учасниками тренінгу теми психологічного тімбілдингу та побудови команди, психолог Ірина Огорілко серед найкращих навичок роботи в команді назвала толерантність, спілкування, вирішення конфліктів, прийняття рішень, вирішення проблем, повагу, організаційні та планувальні навички, переконання та вплив, надійність.

Також велику увагу приділили стратегіям, які сприяють досягненню успіху в командній роботі. Зокрема, це сприяння взаємній довірі, заохочення до відкритого спілкування, визначення ролей та обов’язків, визначення цілей, похвала, безконфліктність, постійні зустрічі та збори, збалансування навантаження, уникнення мікроуправління, конструктивні відгуки.

Одним із улюблених видів роботи на тренінгах є використання метафоричних асоціативних карток (МАК). Цього разу із набору карток «Креатив» учасники обирали по одній картці, яка асоціюється у них із роллю, яку вони виконують у команді найчастіше, та пояснювали свій вибір.

На завершення психолог Центру дала налаштування на те, що позитивні емоції сприяють продуктивній роботі в команді. І як підсумок, рефлексією стала вправа, в ході якої учасники тренінгу із набору МАК «Бачити серцем» обрали картку-емоцію, яка б сприяла їхній продуктивній роботі у команді Прилуцького центру професійного розвитку педагогічних працівників.

Активні методи взаємодії, вдало підібрані вправи та позитивний емоційний зв'язок між тренером та учасниками створили єдиний психолого-енергетичний простір, який і є підґрунтям для успішної роботи команди.

Психолог Прилуцького центру професійного розвитку педагогічних працівників Ірина Огорілко готова надавати психологічну підтримку педагогічним працівникам та виконувати запити щодо проведення тренінгів.

Переглядів:144