Фахівці психологічної служби закладів дошкільної освіти формували важливі навички в періоди стресу

22 лютого 2024

У 2023 році практичні психологиОльга Архипенко (ДНЗ КТ № 25), Олена Клугман (ДНЗ КТ № 26) та Олена Супруненко (ЦТДЮ) пройшли відбір та 24 години навчання тренерів-фасилітаторів програми ВООЗ «Важливі навички в періоди стресу», отримавши 25 годин супервізій та провівши програму для двох груп кожна у своєму закладі освіти. Відповідно у 2024 році було сплановано роботу двох тренінгових груп для фахівців психологічної служби дошкілля та ЗЗСО за програмою «Важливі навички в періоди стресу».

21 лютого 2024 року на першу зустріч зібралися практичні психологи ЗДО, які були об’єднані у тренінгову групу самодопомоги за програмою ВООЗ «Важливі навички в періоди стресу». Навчання провела практичний психолог ДНЗ КТ № 25 Ольга Архипенко. Тренерка, супервізор спочатку розповіла про саму програму, мета якої полягає в тому, щоб навчити людей краще справлятися з несприятливими стресовими обставинами; зрозуміти, коли треба звертатися до фахівців, а коли людина сама собі може допомогти.

Учасники тренінгової групи самодопомоги заповнили реєстраційну форму, запитання якої були побудовані таким чином, щоб людина здійснила глибокий аналіз свого внутрішнього емоційного стану. В ході роботи використовувався ілюстрований посібник, який розроблений Всесвітньою організацією охорони здоров’я та є допоміжним засобом впровадження рекомендацій ВООЗ з управління стресом.

У ході проведення дуже простих вправ супервізор Ольга Архипенко вчила своїх колег практичним навичкам для того, щоб краще справлятися зі стресом. Вправа «Концентрація» була проведена за чашечкою кави та чаю.

Загалом, усі проведені вправи супроводжувалися активним обговоренням життєвих ситуацій, які прожили учасники навчання у перші дні та місяці війни. Аналізуючи, як людина може потрапити на «гачок» важких думок та почуттів, вчилися «заземлятися» при появі емоційних бурь. Практикували дихальні вправи.

Ольга Архипенко пояснила своїм колегам, щоб «відчепитися з гачка» необхідно, по-перше, звернути увагу на те, що вони зачепилися, а, по-друге, назвати те, що зачепило їх. Важливим є перенаправити увагу на те, що робимо та приділити свою увагу тим, хто поруч з нами, і тому, що робимо.

Багато говорили про цінності. Навіть отримали домашнє завдання щодо цінностей.

Усе, чому вчилися практичні психологи ЗДО на занятті, вони тепер можуть використовувати під час своєї професійної діяльності, здебільшого у роботі з дорослими – педагогічними працівниками, батьками дітей, рідними та близькими.

Усі прийшли до висновку, що програма допомагає дізнатися, як у періоди стресу робити те, що дійсно має значення.

Особливо цінним на першому занятті з ознайомлення з програмою «Важливі навички в періоди стресу» було те, що тренерка Ольга Архипенко викладала навчальний матеріал, глибоко пропустивши через себе і тим самим спонукала, і це їй вдалося, пропустити через себе важливі наративи усіх практичних психологів ЗДО, які були на зустрічі.

Психолог КУ «Прилуцький центр ПРПП» Ірина Огорілко виступала у ролі модератора під час активних діалогів, в ході яких фахівці психологічної служби ділилися враженнями від ознайомлення з програмою та від практичного виконання вправ на «заземлення» та «відчеплення з гачка».

Наступна зустріч з опрацювання даної програми відбудеться у березні. Її проведе практичний психолог ДНЗ КТ № 26 Олена Клугман, тренер-фасилітатор, супервізор програми ВООЗ «Важливі навички в періоди стресу».

Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників щиро дякує практичному психологу ДНЗ КТ № 25 Ользі Архипенко за роботу з тренінговою групою самодопомоги, а адміністрації дошкільної установи в особі директорки Валентини Купрій – за надану можливість робити це у комфортних та безпечних умовах.

Переглядів:41