У Прилуках планують створити муніципальну поліцію

23 червня 2014

Це одна з ініціатив нового Прилуцького міського голови Дмитра Барнаша. Ідея не нова, адже такі підрозділ вже активно діють у кількох містах України, зокрема в Ужгороді, Тернополі та Вінниці. Подібну практику давно застосовують у Європі.

За словами Дмитра Барнаша, муніципальна поліція не має на меті перетягнути повноваження міліції, а лише сприятиме роботі правоохоронців. Новий підрозділ охоронятиме майно громади, також відповідатиме за санітарний стан міста, протидіятиме неправильному паркуванню автомобілів, відстежуватиме стихійну торгівлю, у перспективі - спільне патрулювання вулиць разом із працівниками органів внутрішніх справ.

За задумом, муніципальна поліція буде комунальним підприємством, підпорядковуватиметься громаді й співпрацюватиме з міліцією.

- У багатьох виникне питання: де взяти фінансування на таке нововведення? Та ми вже продумали схему, зробили розрахунки, так що сама на себе вона (поліція. - Ред.) заробить, - каже прилуцький мер. - Треба ще провести невелику реформу в освітній сфері, наприклад передати охорону дитячих садків до функцій муніципальної поліції. Та багато іншого.

Як-не-як, а проект потребує ґрунтовного підходу. Крім того, своє слово має сказати ще й громада Прилук. Питання створення муніципальної поліції якраз обговорювали на віче у неділю, 15 червня, в міському Будинку культури. Про це повідомив Дмитро Барнаш.

Тижневик «Деснянка» №25 (501)

Переглядів:131